Kolekcje Floriana cz.3
- pelagia72
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 2 mar 2009, o 21:09
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Kolekcje Floriana cz.3
Florianie
Dołączam do klubu osób z nadmiarem zainteresowań
To chyba jakiś rodzaj ADHD
Absolutnie przecudny irys ''Dark Fury''
Dodatki florystyczne super Tylko chabry górskie szybko przekwitają.
Zauważyłam ,że w tym roku dużo szybciej wytworzyły pąki późne odmiany irysów ,które powinny w czerwcu kwitnąć.
Dołączam do klubu osób z nadmiarem zainteresowań
To chyba jakiś rodzaj ADHD
Absolutnie przecudny irys ''Dark Fury''
Dodatki florystyczne super Tylko chabry górskie szybko przekwitają.
Zauważyłam ,że w tym roku dużo szybciej wytworzyły pąki późne odmiany irysów ,które powinny w czerwcu kwitnąć.
- Florian Silesia
- Od: 3 lip 2016, o 19:56
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Małgorzato, zgadzam się z Tobą. U mnie również pomimo wielu zmieniających się sytuacji życiowych oraz zainteresowań ogrodnictwo było niemal od zawsze. I z wiekiem ta pasja się tylko pogłębiała, aż w końcu przerodziła w pracę.
Co do szerszych planów, to nie mam aktualnie takich zdjęć z kosaćcami. Nie lubię, jak w kadr wchodzą mi elementy, których nie chcę pokazać, stąd rzadko robię szersze plany. Przy daliach jest możliwość na szersze plany, bo nagromadzenie ich w jednym miejscu jest duże. Więc póki co, kolejne portrety kosaćców.
Takie kosaćce nie są moją domeną ale nie sposób się nie zachwycić tym cudem:
'Queen of Angel' (1995)
A ta odmiana zaskoczyła ilością kwiatów:
'Ring Around Rosie' (2000)
Dzięki Loki. Mam nadzieję, że kolejna porcja kosaćców będzie równie ciekawa
'Cranberry Sauce' (2002)
Pałczychy potrafią i u nas przezimować w gruncie i zakwitnąć:
Agnieszko, dziękuję. Chabry górskie wytrzymują na tyle długo w wazonie, że cieszą się popularnością jako kwiat cięty. Podobnie chaber białawy, którego właśnie tnę i czekam jeszcze na największego, czyli chabra wielkogłówkowego.
Tak, ciemne kosaćce jak ten 'Dar Fury' są niesamowite. I to właśnie ciemny kosaciec luizjański, zazwyczaj zamyka sezon kosaćcowy. Jeszcze nie kwitnie ale skoro wszystko w tym roku szybciej, to i późne kosaćce też szybciej zakwitają.
'Supreme Sultan' (1987)
'Undercurrent' (2004)
A florystycznie królują goździki brodate:
Co do szerszych planów, to nie mam aktualnie takich zdjęć z kosaćcami. Nie lubię, jak w kadr wchodzą mi elementy, których nie chcę pokazać, stąd rzadko robię szersze plany. Przy daliach jest możliwość na szersze plany, bo nagromadzenie ich w jednym miejscu jest duże. Więc póki co, kolejne portrety kosaćców.
Takie kosaćce nie są moją domeną ale nie sposób się nie zachwycić tym cudem:
'Queen of Angel' (1995)
A ta odmiana zaskoczyła ilością kwiatów:
'Ring Around Rosie' (2000)
Dzięki Loki. Mam nadzieję, że kolejna porcja kosaćców będzie równie ciekawa
'Cranberry Sauce' (2002)
Pałczychy potrafią i u nas przezimować w gruncie i zakwitnąć:
Agnieszko, dziękuję. Chabry górskie wytrzymują na tyle długo w wazonie, że cieszą się popularnością jako kwiat cięty. Podobnie chaber białawy, którego właśnie tnę i czekam jeszcze na największego, czyli chabra wielkogłówkowego.
Tak, ciemne kosaćce jak ten 'Dar Fury' są niesamowite. I to właśnie ciemny kosaciec luizjański, zazwyczaj zamyka sezon kosaćcowy. Jeszcze nie kwitnie ale skoro wszystko w tym roku szybciej, to i późne kosaćce też szybciej zakwitają.
'Supreme Sultan' (1987)
'Undercurrent' (2004)
A florystycznie królują goździki brodate:
- pelagia72
Florku
Irysy obłędne
''Supreme Sultan '' podoba mi się najbardziej.
Bukiet goździków brodatych - ''kamiennych'' cudo
Bardzo je lubię ,mam niedobitki w tym roku.
A miałam Tobie napisać , widziałam w Times of Israel fotkę dzikich ,średniowysokich irysków w ciekawym odcieniu jasno - lila z szarym jakby, może się uda pokazać.
Jestem w szoku ,że takie kosaćce rosną dziko
Irysy obłędne
''Supreme Sultan '' podoba mi się najbardziej.
Bukiet goździków brodatych - ''kamiennych'' cudo
Bardzo je lubię ,mam niedobitki w tym roku.
A miałam Tobie napisać , widziałam w Times of Israel fotkę dzikich ,średniowysokich irysków w ciekawym odcieniu jasno - lila z szarym jakby, może się uda pokazać.
Jestem w szoku ,że takie kosaćce rosną dziko
- Locutus
- Od: 17 kwie 2010, o 16:48
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Kolekcja irysów naprawdę powala na kolana.
Pozdrawiam!
LOKI
Pozdrawiam!
LOKI
- kuneg
- Od: 29 sty 2021, o 08:11
Florianie, twoje irysy wyglądają, jak damy w sukniach balowych z okresu baroku. Niesamowite są
Goździki brodate też bardzo lubię. Wysiałam ich tylko szczyptę, a po rozpikowaniu wyszła prawie cała paletka - ok. 50 szt.
Goździki brodate też bardzo lubię. Wysiałam ich tylko szczyptę, a po rozpikowaniu wyszła prawie cała paletka - ok. 50 szt.
- cyma2704
- Od: 5 mar 2013, o 17:31
Goździki brodate piękne i ten zapach.
Przetestowałam orlaję 10 dni w wazonie. Zrzuca pyłek i ładnie się się starzeje. Nie więdną pędy.
Florianie spokojnego weekendu, trochę odpoczywaj.
Przetestowałam orlaję 10 dni w wazonie. Zrzuca pyłek i ładnie się się starzeje. Nie więdną pędy.
Florianie spokojnego weekendu, trochę odpoczywaj.
- Davros
- 200p
- Od: 18 maja 2023, o 16:58
Przybiegłem popodziwiać kolejne irysy i jak zwykle same piękności.
- Florian Silesia
Dziękuję Agnieszko. Goździki brodate robią furorę. Trafiłem chyba w idealne miejsce, sadząc je w ogrodzie, bo rozrosły się niesamowicie.
Ciekawe, co piszesz o kosaćcu botanicznym. Ta grupa kryje w sobie wiele niespodzianek. Przyznam się, że zaniedbuję je i nie mam aktualnych fotek moich kosaćców botanicznych. Zatem kolejne odmianowe wysokie.
'Bulevard Jazz' (2009)
Rzadko spotykana a piękna - malina wonna:
Loki dziękuję. Oto następne:
'Eliška' (2000)
'Sertse Okeanu' (2007)
Dziękuję Małgorzato. Mi też wyszło dużo goździków brodatych z siewu. Ale za to nie brakuje mi ich teraz na cięcie.
Struktura płatków kosaćców jest bardzo materiałowa więc nie dziwię się Twoim skojarzeniom.
'Gypsy Romance' (1994)
'World Premier' (1998)
Ciekawe, co piszesz o kosaćcu botanicznym. Ta grupa kryje w sobie wiele niespodzianek. Przyznam się, że zaniedbuję je i nie mam aktualnych fotek moich kosaćców botanicznych. Zatem kolejne odmianowe wysokie.
'Bulevard Jazz' (2009)
Rzadko spotykana a piękna - malina wonna:
Loki dziękuję. Oto następne:
'Eliška' (2000)
'Sertse Okeanu' (2007)
Dziękuję Małgorzato. Mi też wyszło dużo goździków brodatych z siewu. Ale za to nie brakuje mi ich teraz na cięcie.
Struktura płatków kosaćców jest bardzo materiałowa więc nie dziwię się Twoim skojarzeniom.
'Gypsy Romance' (1994)
'World Premier' (1998)
- Bufo-bufo
- Od: 26 lip 2009, o 20:31
Ostatnim krzewem jaki sadziłam (dwa dni temu) był oliwnik, a co ja tu widzę ? Właśnie ten krzew i jaki ładny
- neferet
- 200p
- Od: 18 paź 2014, o 19:49
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Loki z tą pracą to chyba tak działa, że jak robisz to, co naprawdę kochasz to przestajesz traktować pracę jak pracę. Jutro wstaję rano i lecę nie myśląc w ogóle, że coś muszę. "Nie liczę godzin ni lat". I chyba właśnie o to chodzi.
Agnieszka dobre z tym ADHD. Zwłaszcza, że całe życie uchodziłam za powolną ślamazarę.
Florianie malina wonna to krzew ozdobny czy ma - jak to malina - owocki do jedzenia? Jakoś nie widzę opisów w necie, a kwiatki urocze.
'Sertse Okeanu' prześliczny. I nazwa trafiona.
Agnieszka dobre z tym ADHD. Zwłaszcza, że całe życie uchodziłam za powolną ślamazarę.
Florianie malina wonna to krzew ozdobny czy ma - jak to malina - owocki do jedzenia? Jakoś nie widzę opisów w necie, a kwiatki urocze.
'Sertse Okeanu' prześliczny. I nazwa trafiona.
-
- Od: 20 sty 2013, o 10:54
Florianie, podziwiam zawsze Twoje kwiatuchy, ale dzisiaj zaciekawiła mnie malina wonna i zaraz idę obczytać co to za cudo.
- Florian Silesia
Soniu, orlaja i u mnie zakwitła Sądziłem, że to będzie kwiatostan baldaszkowaty podobny do marchewnika itp ale on jest dużo ładniejszy! Na pewno też go będę ciął, jak się rozrośnie więc dzięki za info.
Jeszcze kwitną kosaćce więc warto coś pokazać.
'Celebration Song'
Dziękuję Dawid. Podzielam Twój zachwyt nad kosaćcami i pokazuję kolejne:
'Amethyst Dancer'
W ogrodzie dominuje teraz zapach waleriany. Mam na nią też patent florystyczny więc pozwalam się jej rozsiewać:
Olu, oliwnik to piękne drzewko, choć potrafi być problematyczny - puszcza rozłogi i to z dala od rośliny macierzystej. Z tego powodu robię z niego sadzonki. Pięknie pachnie podczas kwitnienia!
'Synkopaticon'
Spektakularnie kłosi się ostnica włosowata. Właśnie rozpocząłem jej cięcie:
Jeszcze kwitną kosaćce więc warto coś pokazać.
'Celebration Song'
Dziękuję Dawid. Podzielam Twój zachwyt nad kosaćcami i pokazuję kolejne:
'Amethyst Dancer'
W ogrodzie dominuje teraz zapach waleriany. Mam na nią też patent florystyczny więc pozwalam się jej rozsiewać:
Olu, oliwnik to piękne drzewko, choć potrafi być problematyczny - puszcza rozłogi i to z dala od rośliny macierzystej. Z tego powodu robię z niego sadzonki. Pięknie pachnie podczas kwitnienia!
'Synkopaticon'
Spektakularnie kłosi się ostnica włosowata. Właśnie rozpocząłem jej cięcie:
- pelagia72
Florianie
Każda odmiana irysa powala na kolana
A te ozdobne maliny są jadalne
Waleriana jest super , u mnie też się wreszcie sieje.
Trawka ostnica cudna, z nasion
Każda odmiana irysa powala na kolana
A te ozdobne maliny są jadalne
Waleriana jest super , u mnie też się wreszcie sieje.
Trawka ostnica cudna, z nasion