Lubczyk ogrodowy ( Levisticum officinale ) cz.2
- Aguss85
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 21 lut 2016, o 18:34
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Lubczyk ogrodowy ( Levisticum officinale ) cz.2
Niedawno ucieszyłam się z lubczyku, który przezimował w gruncie i zbudził się na wiosnę, a dziś zaskoczył mnie miło lubczyk w dużej donicy. Byłam pewna, że pomarzły i liczyłam raczej na odzyskanie jakiejś mięty, a tu taka niespodzianka:
A już posiałam nowe
A już posiałam nowe
"Przymierzyłam szczęście. Pasuje mi, będę nosić."
Zapraszam do mojego ogrodu Warzywnik we fiolecie
Agnieszka
Zapraszam do mojego ogrodu Warzywnik we fiolecie
Agnieszka
- Ika2008
- Od: 24 maja 2013, o 08:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Pozdrawiam, Marta.
- Jane_Rose
- 100p
- Od: 10 lut 2016, o 18:04
Mieliśmy lubczyk na starej działce, rósł gdzieś niedaleko kompostownika, taki średni krzaczek. Na nowej nie bardzo chciał się przyjąć, zanika. Za to sadzonka przeszczepiona na działkę chłopaka w kilka tygodni przeistoczyła się w prawdziwego lubczykowego potwora.
Byliśmy w tym tygodniu na jego działce, gdzie aktualnie rosną tylko chwasty, trawa i pancerny lubczyk. Znowu będziemy obdarowywać rodzinę, każdemu po reklamówie Obawiam się, że przez prowadzony obok remont drogi (obszar działek stracił odpływy wody, teren zrobił się mocno podmokły) to jedyne plony jakie uzyskamy w tym roku
Byliśmy w tym tygodniu na jego działce, gdzie aktualnie rosną tylko chwasty, trawa i pancerny lubczyk. Znowu będziemy obdarowywać rodzinę, każdemu po reklamówie Obawiam się, że przez prowadzony obok remont drogi (obszar działek stracił odpływy wody, teren zrobił się mocno podmokły) to jedyne plony jakie uzyskamy w tym roku
Mów mi Jane!
- kasia100780
- Od: 31 lip 2014, o 16:39
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
-
- Od: 15 kwie 2013, o 18:51
Wszędzie gdzie rośnie mój lubczyk widzę jego obecność , melduje się już na powitanie Nam
Bożena
- cyma2704
- Od: 5 mar 2013, o 17:31
Przesadziłam jesienią i przeżył.
- Szczurbobik
- Od: 17 lut 2016, o 20:29
Co zrobić żeby lubczyk się zagęścił? U mojej babci rosła ogromna kępa, wysoka na co najmniej 0,5 m, chciałabym taką kępę uzyskać. Czy wystarczy ucinać pęd kwiatowy, czy lepiej wysadzić kilka karp razem?
Pozdrawiam Lucyna
- Eliza52
- Od: 7 wrz 2014, o 11:42
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Pozdrawiam Ela
-
- 200p
- Od: 26 lut 2017, o 12:43
Czy lubczyk można zbierać do suszenia w każdym momencie? Pędy można śmiało odciąć przy samej ziemi bez obawy że roślina już nie odrośnie?
- Jane_Rose
- 100p
- Od: 10 lut 2016, o 18:04
Odpowiadam na swój post, wiele się nie pomyliłamJane_Rose pisze:Mieliśmy lubczyk na starej działce, rósł gdzieś niedaleko kompostownika, taki średni krzaczek. Na nowej nie bardzo chciał się przyjąć, zanika. Za to sadzonka przeszczepiona na działkę chłopaka w kilka tygodni przeistoczyła się w prawdziwego lubczykowego potwora.
Na mojej nowej działce robimy kolejne podejście do lubczyku, teraz dostanie inne miejsce. Za to u mojego chłopaka krzak lubczyku jest O-GRO-MNY! Każdego, kto się napatoczył obdzielaliśmy zielem, bo tyle go było.
Moja Mama robi z lubczyku nalewkę,która jest obrzydliwa w smaku i serdecznie jej nienawidzę, ale sama muszę przyznać, że jest niezastąpiona na problemy z trawieniem. Jest to bodaj jedyna nalewka, którą traktuję wyłącznie jako lekarstwo Ale dla rosołu i zdrowia warto trzymać lubczyk na działce.
Mów mi Jane!
- Black Rose
- Od: 5 cze 2017, o 15:19
Po nieudanych próbach z siewem nasion, we wrześniu wreszcie kupiłam sadzonki i kilka sztuk się przyjęło (zaledwie kilka z aż 50!), w związku z modernizacją warzywnika na działce w najbliższych dniach przesadzę go w inne miejsce, mam nadzieję, że tak późne przesadzenie mu nie zaszkodzi. Uwielbiam lubczyk i bardzo liczę na powodzenie w uprawie.
Pozdrawiam, Urszula. * Wady i zalety to często jedno i to samo, tylko z różnych punktów widzenia.
Działka Black Rose - mój sposób na walkę z depresją - cz. 2,
Moje nadwyżki - zapraszam.
Z tego co zauważyłem, lubczyk nie lubi wysokich temperatur.
Latem wyglądał marnie, ale we wrześniu gdy zrobiło się znacznie chłodniej, wypuścił mnóstwo liści.
Latem wyglądał marnie, ale we wrześniu gdy zrobiło się znacznie chłodniej, wypuścił mnóstwo liści.
- Black Rose
- Od: 5 cze 2017, o 15:19
Może więc dlatego nasiona mi nie wzeszły - wysiałam w bardzo ciepłym momencie roku. Za ciepłym.
Pozdrawiam, Urszula. * Wady i zalety to często jedno i to samo, tylko z różnych punktów widzenia.