Bób cz.1

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
dorkasz1
500p
500p
Od: 30 sty 2007, o 13:07
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Re: Bób

Post »

Wczoraj zmierzyłam temperaturę mojej ziemi. Zrobiłam to termometrem kuchennym z takim szpikulcem do mierzenia temperatury w środku pieczeni :)
No i jest tak: w szklarni (nieogrzewanej) jest 11,6 stopnia na głębokości ok. 5 cm, a na 15 cm jest 8,2 stopni. W gruncie jest 8,6 stopnia w warstwie wierzchniej, a nieco głębiej jest ponad 6 stopni. Ziemię mam piaszczystą, więc dosyć szybko się nagrzewa. Jutro chyba wysieję bób do gruntu, a w przyszłym tygodniu po zahartowaniu wysadzę ten z doniczek. Zastanawiam się czy nie wysadzić go do szklarni.
Awatar użytkownika
BRZOSKWINKA
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 maja 2010, o 18:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ponieważ ziemię mam jeszcze zmarzniętą (pod warstwa 2cm błota) to bób kiełkuje w doniczkach na tarasie, bo w sumie ciepło jest. Tylko na noc wraca do domu. Od razu będzie zahartowany i gdy tylko warunki pozwolą - wysadzę do ziemi. Zobaczymy. ;:224
„Wpatrz się głęboko, głęboko w przyrodę, a wtedy wszystko lepiej zrozumiesz.” Albert Einstein
Pozdrawiam, Joasia
x-xm-a
Konto usunięte na prośbę.
Od: 9 cze 2006, o 21:28

Post »

Ja też wszystkich pozdrawiam i jako początkująca w warzywach, po przeczytaniu Waszych wpisów, nie wiem co zrobić z nasionami żeby doczekać się bobu z własnej uprawy. Nadmieniam, że nie mam szklarni, inspektów, włókniny w zanadrzu itp.
x-p-o
ZBANOWANY
Od: 16 lut 2011, o 19:24
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Moniko

Jak najwcześniejszy siew podkiełkowanych nasion.I dodam, że siew nie za głęboki, Lepiej potem go podsypać w razie czego niż siać zbyt głęboko.

Pozdrawiam
Kasencja

Post »

Właśnie listonosz przyniósł nasienie :wink: bobu Extra Temprana.

W 50g jest 37 ziaren, dosyć drobne, ale co ciekawe już zaprawione.
wegetarianka
200p
200p
Od: 19 wrz 2010, o 23:49

Post »

Loeb, ja robiłam bobówkę ;) ale z takiego obranego suchego bobu w połówkach "split fava beans", z dodatkiem kiszonej kapusty i pastę do chleba z czosnkiem, solą itp., przy gotowaniu rozpada się szybko jak groch i jest prze-py-szny (z przyklaskiem i przytupem :wink: )
loeb
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lut 2010, o 21:44

Post »

No to super:D Ja tylko widziałam że z tej odmiany robiono hummus. Na świeżo ponoć nic specjalnego, ale z w pełni dojrzałego ziarna pycha. Będą eksperymenty..
Marzenka79
1000p
1000p
Od: 27 lis 2011, o 22:54

Post »

forumowicz mam pytanie: jak uważasz kiedy powinnam podkiełkować bób jak chce go wysiać 10 marca do gruntu? Byłam dziś na działce i zaczęłam sobie przygotowania poletka dla bobu i groszku więc termin chyba będzie oki
wegetarianka
200p
200p
Od: 19 wrz 2010, o 23:49

Post »

Hummus można i z zielonego ugotowanego (obranego) :) ale ja wolę bez tahini, z koperkiem i prażonym słonecznikiem ;:137
loeb
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lut 2010, o 21:44

Post »

Zielony to obawiam się nie dotrwa do dodatków;) Z solą i masełkiem je się bardzo szybko;)
x-p-o
ZBANOWANY
Od: 16 lut 2011, o 19:24

Post »

Marzenka79 pisze: kiedy powinnam podkiełkować bób jak chce go wysiać 10 marca do gruntu?
Co najmniej 2 dni przed siewem. Nasiona zalać w naczyniu letnią przegotowana wodą i pozostawić do następnego dnia/ nasiona muszą być przykryte woda, bo inaczej będą bardzo nierówne wschody/. Na następny dzień przemieszać nasiona w naczyniu , Jeżeli cała woda wsiąkła - dolać. Po dwóch dniach można wysiać lub czekać na ukazanie się kiełków. Jeżeli będą stać dłużej należy dość często zaglądać i mieszać nasiona wstrząsając naczyniem tak, by wszystkie były cały czas wilgotne.Jak napęcznieją nie mogą być zanurzone w wodzie ale muszą być wilgotne

Pozdrawiam
capek
50p
50p
Od: 2 lip 2010, o 11:07

Post »

Witam wszystkich miłośników bobu!
Chciałbym się podzielić swoimi spostrzeżeniami z uprawy nowej polskiej odmiany bobu Bartek zarejestrowanej w ubiegłym roku przez firmę POLAN z Krakowa. Wypróbowanie tej nowej odmiany mialem okazję dzięki uprzejmości firmy POLAN, która udostępniła mi do prób niewielka pilość (2kg) nasion tej odmiany.
Jest to bób o tradycyjnym typie wzrostu (niesamokończacym) którego rośliny są podobne do znanej odmiany WINDSOR BIAŁY. Rośnie dopodobnej wysokości - ok. 1,1-1,2m) a więc jest bobem stosunkowo wysokim. Przez swoją tendencję do silnego wzrostu może mieć tendencję do wylegania należy zatem unikać gęstego siewu. Krzewio się silnie (4-5 pędów płodnych). Ulistnienie średnie. Kwitnie dość późno i bardzo obficie. Zawiązuje dużo strąków na całej długości pędu ( nawet 10-12 strąków na pędzie). Strąki długie (ok. 18-20cm) wypełnione są 4-5 (czasem nawet 6) dużymi spłaszczonymi ziarnami o bardzo ładnym jesnoseledynowym kolorze. Strąki są twarde ( typu Windsora) ułożone zwisająco. Roślina charakteryzuje soę licznymi "wąsami" charakterystycznymi dla np. grochu, które są dłuższe niż u innych odmian. Oczywiście wąsy te roślinie do "do niczego nie służą" i roślina nie potrafi się piąć. Nasiona wyłuszczają się łatwiej niż z Windsora ale trudniej niż z Bachusa czy Figaro.
Po ugotowaniu nasiona są bardzo smaczne (nawet smaczniejsze od Bachusa) i mają przyjemną maślaną konsystencje. Zauważyłem, że po wyłuszczeniu nasiona w warunkach chłodniczych przecowują się lepiej niż np. Bizon nie ciemniejąc i nie zmieniając zapachu. Nasiona mają jasne znamie (znaczek), ktory pozostaje jasny także po dojrzeniu. Jest to odmiana późniejsza od Bizona , Figaro czy Bachusa o ok. 2-3 tygodnie przez co pozwala wydłużyć okres zbioru na zielono . Nasiona zielone są podobnej wielkości jak Windsor tzn. o ok. 25% mniejsze od Bachusa. Jak zauważyłem nasiona są dostępne w tym roku w sprzedaży w niektórych sklepach wysyłkowych a z całą pewnością są dostępne w sklepie internetowym firmu POLAN (http://www.nasiona.pl ).
x-xm-a
Konto usunięte na prośbę.
Od: 9 cze 2006, o 21:28

Post »

o dzięki capek bo taki właśnie kupiłam
:wit
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”