Bób cz.1
-
- 500p
- Posty: 515
- Od: 30 sty 2007, o 13:07
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Miłoszyce
- Kontakt:
Re: Bób
Wczoraj zmierzyłam temperaturę mojej ziemi. Zrobiłam to termometrem kuchennym z takim szpikulcem do mierzenia temperatury w środku pieczeni
No i jest tak: w szklarni (nieogrzewanej) jest 11,6 stopnia na głębokości ok. 5 cm, a na 15 cm jest 8,2 stopni. W gruncie jest 8,6 stopnia w warstwie wierzchniej, a nieco głębiej jest ponad 6 stopni. Ziemię mam piaszczystą, więc dosyć szybko się nagrzewa. Jutro chyba wysieję bób do gruntu, a w przyszłym tygodniu po zahartowaniu wysadzę ten z doniczek. Zastanawiam się czy nie wysadzić go do szklarni.
No i jest tak: w szklarni (nieogrzewanej) jest 11,6 stopnia na głębokości ok. 5 cm, a na 15 cm jest 8,2 stopni. W gruncie jest 8,6 stopnia w warstwie wierzchniej, a nieco głębiej jest ponad 6 stopni. Ziemię mam piaszczystą, więc dosyć szybko się nagrzewa. Jutro chyba wysieję bób do gruntu, a w przyszłym tygodniu po zahartowaniu wysadzę ten z doniczek. Zastanawiam się czy nie wysadzić go do szklarni.
- BRZOSKWINKA
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1912
- Od: 17 maja 2010, o 18:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Mińsk Mazowiecki
Re: Bób
Ponieważ ziemię mam jeszcze zmarzniętą (pod warstwa 2cm błota) to bób kiełkuje w doniczkach na tarasie, bo w sumie ciepło jest. Tylko na noc wraca do domu. Od razu będzie zahartowany i gdy tylko warunki pozwolą - wysadzę do ziemi. Zobaczymy.
„Wpatrz się głęboko, głęboko w przyrodę, a wtedy wszystko lepiej zrozumiesz.” Albert Einstein
Pozdrawiam, Joasia
Pozdrawiam, Joasia
Re: Bób
Ja też wszystkich pozdrawiam i jako początkująca w warzywach, po przeczytaniu Waszych wpisów, nie wiem co zrobić z nasionami żeby doczekać się bobu z własnej uprawy. Nadmieniam, że nie mam szklarni, inspektów, włókniny w zanadrzu itp.
-
- 200p
- Posty: 233
- Od: 19 wrz 2010, o 23:49
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Bób
Loeb, ja robiłam bobówkę ;) ale z takiego obranego suchego bobu w połówkach "split fava beans", z dodatkiem kiszonej kapusty i pastę do chleba z czosnkiem, solą itp., przy gotowaniu rozpada się szybko jak groch i jest prze-py-szny (z przyklaskiem i przytupem )
-
- 1000p
- Posty: 5038
- Od: 27 lis 2011, o 22:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Włocławek
Re: Bób
forumowicz mam pytanie: jak uważasz kiedy powinnam podkiełkować bób jak chce go wysiać 10 marca do gruntu? Byłam dziś na działce i zaczęłam sobie przygotowania poletka dla bobu i groszku więc termin chyba będzie oki
-
- 200p
- Posty: 233
- Od: 19 wrz 2010, o 23:49
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Bób
Hummus można i z zielonego ugotowanego (obranego) ale ja wolę bez tahini, z koperkiem i prażonym słonecznikiem
Re: Bób
Co najmniej 2 dni przed siewem. Nasiona zalać w naczyniu letnią przegotowana wodą i pozostawić do następnego dnia/ nasiona muszą być przykryte woda, bo inaczej będą bardzo nierówne wschody/. Na następny dzień przemieszać nasiona w naczyniu , Jeżeli cała woda wsiąkła - dolać. Po dwóch dniach można wysiać lub czekać na ukazanie się kiełków. Jeżeli będą stać dłużej należy dość często zaglądać i mieszać nasiona wstrząsając naczyniem tak, by wszystkie były cały czas wilgotne.Jak napęcznieją nie mogą być zanurzone w wodzie ale muszą być wilgotneMarzenka79 pisze: kiedy powinnam podkiełkować bób jak chce go wysiać 10 marca do gruntu?
Pozdrawiam
Re: Bób
Witam wszystkich miłośników bobu!
Chciałbym się podzielić swoimi spostrzeżeniami z uprawy nowej polskiej odmiany bobu Bartek zarejestrowanej w ubiegłym roku przez firmę POLAN z Krakowa. Wypróbowanie tej nowej odmiany mialem okazję dzięki uprzejmości firmy POLAN, która udostępniła mi do prób niewielka pilość (2kg) nasion tej odmiany.
Jest to bób o tradycyjnym typie wzrostu (niesamokończacym) którego rośliny są podobne do znanej odmiany WINDSOR BIAŁY. Rośnie dopodobnej wysokości - ok. 1,1-1,2m) a więc jest bobem stosunkowo wysokim. Przez swoją tendencję do silnego wzrostu może mieć tendencję do wylegania należy zatem unikać gęstego siewu. Krzewio się silnie (4-5 pędów płodnych). Ulistnienie średnie. Kwitnie dość późno i bardzo obficie. Zawiązuje dużo strąków na całej długości pędu ( nawet 10-12 strąków na pędzie). Strąki długie (ok. 18-20cm) wypełnione są 4-5 (czasem nawet 6) dużymi spłaszczonymi ziarnami o bardzo ładnym jesnoseledynowym kolorze. Strąki są twarde ( typu Windsora) ułożone zwisająco. Roślina charakteryzuje soę licznymi "wąsami" charakterystycznymi dla np. grochu, które są dłuższe niż u innych odmian. Oczywiście wąsy te roślinie do "do niczego nie służą" i roślina nie potrafi się piąć. Nasiona wyłuszczają się łatwiej niż z Windsora ale trudniej niż z Bachusa czy Figaro.
Po ugotowaniu nasiona są bardzo smaczne (nawet smaczniejsze od Bachusa) i mają przyjemną maślaną konsystencje. Zauważyłem, że po wyłuszczeniu nasiona w warunkach chłodniczych przecowują się lepiej niż np. Bizon nie ciemniejąc i nie zmieniając zapachu. Nasiona mają jasne znamie (znaczek), ktory pozostaje jasny także po dojrzeniu. Jest to odmiana późniejsza od Bizona , Figaro czy Bachusa o ok. 2-3 tygodnie przez co pozwala wydłużyć okres zbioru na zielono . Nasiona zielone są podobnej wielkości jak Windsor tzn. o ok. 25% mniejsze od Bachusa. Jak zauważyłem nasiona są dostępne w tym roku w sprzedaży w niektórych sklepach wysyłkowych a z całą pewnością są dostępne w sklepie internetowym firmu POLAN (http://www.nasiona.pl ).
Chciałbym się podzielić swoimi spostrzeżeniami z uprawy nowej polskiej odmiany bobu Bartek zarejestrowanej w ubiegłym roku przez firmę POLAN z Krakowa. Wypróbowanie tej nowej odmiany mialem okazję dzięki uprzejmości firmy POLAN, która udostępniła mi do prób niewielka pilość (2kg) nasion tej odmiany.
Jest to bób o tradycyjnym typie wzrostu (niesamokończacym) którego rośliny są podobne do znanej odmiany WINDSOR BIAŁY. Rośnie dopodobnej wysokości - ok. 1,1-1,2m) a więc jest bobem stosunkowo wysokim. Przez swoją tendencję do silnego wzrostu może mieć tendencję do wylegania należy zatem unikać gęstego siewu. Krzewio się silnie (4-5 pędów płodnych). Ulistnienie średnie. Kwitnie dość późno i bardzo obficie. Zawiązuje dużo strąków na całej długości pędu ( nawet 10-12 strąków na pędzie). Strąki długie (ok. 18-20cm) wypełnione są 4-5 (czasem nawet 6) dużymi spłaszczonymi ziarnami o bardzo ładnym jesnoseledynowym kolorze. Strąki są twarde ( typu Windsora) ułożone zwisająco. Roślina charakteryzuje soę licznymi "wąsami" charakterystycznymi dla np. grochu, które są dłuższe niż u innych odmian. Oczywiście wąsy te roślinie do "do niczego nie służą" i roślina nie potrafi się piąć. Nasiona wyłuszczają się łatwiej niż z Windsora ale trudniej niż z Bachusa czy Figaro.
Po ugotowaniu nasiona są bardzo smaczne (nawet smaczniejsze od Bachusa) i mają przyjemną maślaną konsystencje. Zauważyłem, że po wyłuszczeniu nasiona w warunkach chłodniczych przecowują się lepiej niż np. Bizon nie ciemniejąc i nie zmieniając zapachu. Nasiona mają jasne znamie (znaczek), ktory pozostaje jasny także po dojrzeniu. Jest to odmiana późniejsza od Bizona , Figaro czy Bachusa o ok. 2-3 tygodnie przez co pozwala wydłużyć okres zbioru na zielono . Nasiona zielone są podobnej wielkości jak Windsor tzn. o ok. 25% mniejsze od Bachusa. Jak zauważyłem nasiona są dostępne w tym roku w sprzedaży w niektórych sklepach wysyłkowych a z całą pewnością są dostępne w sklepie internetowym firmu POLAN (http://www.nasiona.pl ).