Malwa (Alcea rosea)- dyskusje ogólne
Re: Malwy
O proszę, u Was już kwitną. U mnie w pąkach, te co z nasionek wysiałam rok temu ale się cieszę, że rosną :) a co do tych dwóch róznych liści, to te poszarpane (znaczy niepełne), to pewnie będą miały pełne kwiaty, a te pełne będą miały pojedyncze - zwykłe
- andziula30
- 200p
- Od: 9 kwie 2012, o 16:32
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
U mnie zakwitły dwa pierwsze kolorki. Malwy posiane kilka lat temu sieją się same teraz.
I niech patrzą liście, tak łatwo upaść jak one wszystkie.
Niech kwiaty zobaczą, że ludzie choć tańczą razem, sami płaczą...
Niech kwiaty zobaczą, że ludzie choć tańczą razem, sami płaczą...
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 25 kwie 2014, o 19:53
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Pierwszy raz zasadziłam malwy, jestem ciekawa jak one rosną, jedna zaczęła startować do góry,
a reszta tylko puszcza dużo liści przy ziemi, czy reszta też ruszy w górę czy co? czy to wina tego że są za blisko siebie?
a reszta tylko puszcza dużo liści przy ziemi, czy reszta też ruszy w górę czy co? czy to wina tego że są za blisko siebie?
- Locutus
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 kwie 2010, o 16:48
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
W pierwszym roku uprawy malwy zasadniczo puszczają rozetę liści. Pęd z kwiatami idzie w górę dopiero w drugim roku uprawy, aczkolwiek bywają wyjątki od reguły.
Pozdrawiam!
LOKI
Pozdrawiam!
LOKI
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 14 paź 2014, o 12:05
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Czy jakiś zwierzak może przenosić nasiona malw? Na osiedlu malw pełno, ale wszystkie mniej lub bardziej czerwone. A tu mi jedna pod oknem zakwitła na biało. Nie lubię tak zwanych malw pełnych. Przypominają przerośnięte goździki. Gdzieś kiedyś natknąłem się na zagrodę, a w kącie rosły malwy; cały łan. Widok był oszałamiający; wszystkie możliwe kolory. Szczególnie nie mogę zapomnieć takich ciemno-bordowych, niemal czarnych. Niestety w sklepach tylko nasiona malw pełnych. A! jeszcze jedno! Czy możliwe są malwy fioletowe?? Bo mam wrażenie że coś takiego widziałem. Ale może to nie były malwy, tylko coś podobnego?