Czosnek zimowy cz.1
- KONdzio1156
- 100p
- Od: 30 lip 2010, o 14:33
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Czosnek zimowy
u mnie śnieg stopniał całkowicie.czosnek...szkoda gadać...nic nie wyłazi i nic nie wize i nie umiem znaleść ząbka chyba nic z niego nie będzie
- esony1
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 27 lis 2010, o 20:09
muszę to sobie poukładać - popraw mnie jeżeli skręcamKrycha pisze:Chiński czosnek jest łagodniejszy ale nie sądzę że lepszy. Łatwo jest rozróżnić czosnek zimowy od letniego. Zimowy posiada pęd kwiatowy taką sztywną łodyżkę między ząbkami. Letni ma tylko liście i właśnie letni można lekko zaplatać w warkocze. Co do sadzenia czosnku. Zimowy można też sadzić wiosna, a letni jesienią. Czosnek potrzebuje lekkiego przemarznięcia tzw. jaryzacji (może to inaczej się nazywa, ale coś w tym rodzaju). Odmiana czosnku letniego lepiej się przechowuje. Odmiana czosnku zimowego wytwarza cebulki napowietrzne które są dobrym i zdrowym materiałem do rozmnożenia
Pierwszego roku wyrastają takie pojedyncze główki właśnie z tych cebulek napowietrznych, są oczywiście jadalne.
Z ząbka czosnku zawsze wyrośnie główka z ząbkami. [/img][/url]
- jeżeli czosnek zimowy/letni posadzimy wiosną - w okresie wzrostu i budowy nowych ząbków będzie on czosnkiem letnim ( nie przechodzi procesu jarowizacji i nie zawiązuje kwiatostanu )
- jeżeli czosnek zimowy/letni posadzimy jesienią - nowy czosnek zawsze będzie czosnkiem zimowym ( przejdzie jarowizacje i zawiąże kwiatostan i da nowy materiał siewny )
.... chyba dobrze zrozumiałam
musze wybrać sie na targ po czosnek ... zaskoczyłyście mnie tym, że można kupić czosnek w sklepie ogrodniczym
rokrocznie widziałm dymkę ( białą, żółtą, czerwoną ) ale nigdy czosnku....
aaaa... i jeszcze jedno .. czy zbiór rozpoczynamy w momencie łamania się "szczypioru" liści tak jak w przypadku cebuli - czy musi uschnąć tak jak w przypadku ... np. tulipanów
pozdrawiam
Edyta
Edyta
- esony1
Jeszcze się nie martw . Wczoraj wyczytałam w miesięczniku "Ogrody" r. 2007, że czosnek zimowy po ukorzenieniu się potrafi wciągnąć ząbek wgłąb ziemi na głębokość 5 cm chroniąc się w ten sposób przed wymarznięciem. Cwana bestyjkaKONdzio1156 pisze:u mnie śnieg stopniał całkowicie.czosnek...szkoda gadać...nic nie wyłazi i nic nie wize i nie umiem znaleść ząbka chyba nic z niego nie będzie
pozdrawiam
Edyta
Edyta
To się nazywa stratyfikacja.
A ja takie nietypowe pytanie mam:
Właścicielka Działki zbiera czosnek przełom czerwca i lipca. A ja zachodzę w głowę już kolejny sezon, co innego niż fasolka szparagowa niska może pójść w to miejsce? Wdzięczny będę za pomysły, bo przyznam się, że już przejadła mi się fasolka.
Mała działka, mała przestrzeń na warzywa, więc płodozmian by się przydał chyba?
Właścicielka Działki zbiera czosnek przełom czerwca i lipca. A ja zachodzę w głowę już kolejny sezon, co innego niż fasolka szparagowa niska może pójść w to miejsce? Wdzięczny będę za pomysły, bo przyznam się, że już przejadła mi się fasolka.
-
- Od: 17 kwie 2008, o 11:49
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Koniec czerwca/początek lipca- jak jest jakiś wolny skrawek, np po rzodkiewce albo sałacie, sieję II-gi rzut ogórków, niezbyt dużo, ot, tak na bieżąco, na mizerię. Zaczynają owocować koniec sierpnia/ wrzesień. Nie za wcześnie ten czosnek, w czerwcu? I nie za wcześnie o tym myślisz?
Pozdrawiam! Gienia.
- esony1
a może brokuły z rozsady ( chyba odmiana CEZAR ),Slawgos pisze:A ja takie nietypowe pytanie mam:
pozdrawiam
Edyta
Edyta
gienia 1230- czy nie za wcześnie o tym myślę? Hmmm.... No przecież napisałem, że mam nietypowe pytanie.
Za czosnek odpowiada Właścicielka Działki. Szósty rok idzie, jak co roku zajadamy się własnym czosnkiem tak gdzieś do marca/kwietnia następnego roku. Na moje pytanie wczoraj, odpowiedziała, że wyciąga czosnek z ziemi na przełomie czerwca/lipca, choć częściej to robiła w lipcu (ale pierwszy tydzień lipca, niż później) przez te ostatnie 6 lat. Wszystko zależy, jak mi powiedziała, od pogody w danym roku i kiedy zawiązuje na supeł czubek czosnku. W 2010 na przykład 1 lipca mieliśmy czosnek już wysuszony i pięknie powiązany w przepiękne wianuszki, które dostojnie sobie wisiały na klamkach okiennych w kuchni.
Jest duża szansa, że to klimat wrocławski tak na czosnek działa.
No dobrze, to mamy ogórki, brokuły (dzięki esony 1 ), no i oczywiście fasolkę. Coś jeszcze?
A może arbuza z rozsady? Pięknie nasłonecznione miejsce o wymiarach jakieś 2mx2m. Byłoby coś nowego na działce, a i córeczka miałaby radochę niemałą. Pytanie tylko, czy nie za poźno na przesadzanie arbuza na przykład z inspektu, bo z domowego parapetu, to raczej za poźno...
Pozdrawiam.
Za czosnek odpowiada Właścicielka Działki. Szósty rok idzie, jak co roku zajadamy się własnym czosnkiem tak gdzieś do marca/kwietnia następnego roku. Na moje pytanie wczoraj, odpowiedziała, że wyciąga czosnek z ziemi na przełomie czerwca/lipca, choć częściej to robiła w lipcu (ale pierwszy tydzień lipca, niż później) przez te ostatnie 6 lat. Wszystko zależy, jak mi powiedziała, od pogody w danym roku i kiedy zawiązuje na supeł czubek czosnku. W 2010 na przykład 1 lipca mieliśmy czosnek już wysuszony i pięknie powiązany w przepiękne wianuszki, które dostojnie sobie wisiały na klamkach okiennych w kuchni.
Jest duża szansa, że to klimat wrocławski tak na czosnek działa.
No dobrze, to mamy ogórki, brokuły (dzięki esony 1 ), no i oczywiście fasolkę. Coś jeszcze?
A może arbuza z rozsady? Pięknie nasłonecznione miejsce o wymiarach jakieś 2mx2m. Byłoby coś nowego na działce, a i córeczka miałaby radochę niemałą. Pytanie tylko, czy nie za poźno na przesadzanie arbuza na przykład z inspektu, bo z domowego parapetu, to raczej za poźno...
Pozdrawiam.
-
- Od: 23 wrz 2010, o 14:43
- Kontakt:
byłam dzisiaj na działce,zaglądałam za czosnkiem, a jego ani widu ani słychu co wy na to?
Powinien już wyłazić,czy jeszcze nie musi?
Powinien już wyłazić,czy jeszcze nie musi?
-
- Od: 17 kwie 2008, o 11:49
Nie musi, szukaj go w połowie marca, chyba że śnieg będzie leżał.
Pozdrawiam! Gienia.
- leniawka
- 500p
- Od: 27 sie 2010, o 11:52
ja dziś też bawiłam się w detektywa....z marnym skutkiem....czekamy wiosny
pozdrawiam
Iwona
Iwona
-
- Od: 23 wrz 2010, o 14:43
- Kontakt:
No to trochę sie uspokoiłam, bo pamiętam ,że któregoś roku w lutym sie pokazał....ale fakt ,wtedy była ciepła zima