Czosnek zimowy cz.1

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
KONdzio1156
100p
100p
Od: 30 lip 2010, o 14:33
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Czosnek zimowy

Post »

u mnie śnieg stopniał całkowicie.czosnek...szkoda gadać...nic nie wyłazi i nic nie wize i nie umiem znaleść ząbka chyba nic z niego nie będzie
Awatar użytkownika
esony1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 lis 2010, o 20:09

Post »

Krycha pisze:Chiński czosnek jest łagodniejszy ale nie sądzę że lepszy. Łatwo jest rozróżnić czosnek zimowy od letniego. Zimowy posiada pęd kwiatowy taką sztywną łodyżkę między ząbkami. Letni ma tylko liście i właśnie letni można lekko zaplatać w warkocze. Co do sadzenia czosnku. Zimowy można też sadzić wiosna, a letni jesienią. Czosnek potrzebuje lekkiego przemarznięcia tzw. jaryzacji (może to inaczej się nazywa, ale coś w tym rodzaju). Odmiana czosnku letniego lepiej się przechowuje. Odmiana czosnku zimowego wytwarza cebulki napowietrzne które są dobrym i zdrowym materiałem do rozmnożenia
Pierwszego roku wyrastają takie pojedyncze główki właśnie z tych cebulek napowietrznych, są oczywiście jadalne.

Z ząbka czosnku zawsze wyrośnie główka z ząbkami. [/img][/url]
muszę to sobie poukładać - popraw mnie jeżeli skręcam :wink:
- jeżeli czosnek zimowy/letni posadzimy wiosną - w okresie wzrostu i budowy nowych ząbków będzie on czosnkiem letnim ( nie przechodzi procesu jarowizacji i nie zawiązuje kwiatostanu )
- jeżeli czosnek zimowy/letni posadzimy jesienią - nowy czosnek zawsze będzie czosnkiem zimowym ( przejdzie jarowizacje i zawiąże kwiatostan i da nowy materiał siewny )
.... chyba dobrze zrozumiałam
musze wybrać sie na targ po czosnek ... zaskoczyłyście mnie tym, że można kupić czosnek w sklepie ogrodniczym :shock:
rokrocznie widziałm dymkę ( białą, żółtą, czerwoną ) ale nigdy czosnku....

aaaa... i jeszcze jedno .. czy zbiór rozpoczynamy w momencie łamania się "szczypioru" liści tak jak w przypadku cebuli - czy musi uschnąć tak jak w przypadku ... np. tulipanów
pozdrawiam
Edyta
Awatar użytkownika
esony1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

KONdzio1156 pisze:u mnie śnieg stopniał całkowicie.czosnek...szkoda gadać...nic nie wyłazi i nic nie wize i nie umiem znaleść ząbka chyba nic z niego nie będzie
Jeszcze się nie martw ;:3 . Wczoraj wyczytałam w miesięczniku "Ogrody" r. 2007, że czosnek zimowy po ukorzenieniu się potrafi wciągnąć ząbek wgłąb ziemi na głębokość 5 cm chroniąc się w ten sposób przed wymarznięciem. Cwana bestyjka ;:63
pozdrawiam
Edyta
sosna388
100p
100p
Od: 20 sty 2011, o 09:44
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

To się nazywa stratyfikacja.
Awatar użytkownika
Slawgos
500p
500p
Od: 14 kwie 2010, o 19:55

Post »

A ja takie nietypowe pytanie mam:
Właścicielka Działki zbiera czosnek przełom czerwca i lipca. A ja zachodzę w głowę już kolejny sezon, co innego niż fasolka szparagowa niska może pójść w to miejsce? Wdzięczny będę za pomysły, bo przyznam się, że już przejadła mi się fasolka. :wink:
Mała działka, mała przestrzeń na warzywa, więc płodozmian by się przydał chyba? :D
gienia1230
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2008, o 11:49
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Koniec czerwca/początek lipca- jak jest jakiś wolny skrawek, np po rzodkiewce albo sałacie, sieję II-gi rzut ogórków, niezbyt dużo, ot, tak na bieżąco, na mizerię. Zaczynają owocować koniec sierpnia/ wrzesień. Nie za wcześnie ten czosnek, w czerwcu? I nie za wcześnie o tym myślisz?
Pozdrawiam! Gienia.
Awatar użytkownika
esony1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Slawgos pisze:A ja takie nietypowe pytanie mam:
Właścicielka Działki zbiera czosnek przełom czerwca i lipca. A ja zachodzę w głowę już kolejny sezon, co innego niż fasolka szparagowa niska może pójść w to miejsce? Wdzięczny będę za pomysły, bo przyznam się, że już przejadła mi się fasolka. :wink:
Mała działka, mała przestrzeń na warzywa, więc płodozmian by się przydał chyba? :D
a może brokuły z rozsady ( chyba odmiana CEZAR ),
pozdrawiam
Edyta
Awatar użytkownika
Slawgos
500p
500p
Od: 14 kwie 2010, o 19:55

Post »

gienia 1230- czy nie za wcześnie o tym myślę? Hmmm.... No przecież napisałem, że mam nietypowe pytanie. :D
Za czosnek odpowiada Właścicielka Działki. Szósty rok idzie, jak co roku zajadamy się własnym czosnkiem tak gdzieś do marca/kwietnia następnego roku. Na moje pytanie wczoraj, odpowiedziała, że wyciąga czosnek z ziemi na przełomie czerwca/lipca, choć częściej to robiła w lipcu (ale pierwszy tydzień lipca, niż później) przez te ostatnie 6 lat. Wszystko zależy, jak mi powiedziała, od pogody w danym roku i kiedy zawiązuje na supeł czubek czosnku. W 2010 na przykład 1 lipca mieliśmy czosnek już wysuszony i pięknie powiązany w przepiękne wianuszki, które dostojnie sobie wisiały na klamkach okiennych w kuchni. :)
Jest duża szansa, że to klimat wrocławski tak na czosnek działa. :wink:

No dobrze, to mamy ogórki, brokuły (dzięki esony 1 :wit), no i oczywiście fasolkę. Coś jeszcze?
A może arbuza z rozsady? Pięknie nasłonecznione miejsce o wymiarach jakieś 2mx2m. Byłoby coś nowego na działce, a i córeczka miałaby radochę niemałą. Pytanie tylko, czy nie za poźno na przesadzanie arbuza na przykład z inspektu, bo z domowego parapetu, to raczej za poźno... :wink:
Pozdrawiam.
Pelasia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 wrz 2010, o 14:43
Kontakt:

Post »

:wit byłam dzisiaj na działce,zaglądałam za czosnkiem, a jego ani widu ani słychu :shock: co wy na to?
Powinien już wyłazić,czy jeszcze nie musi? ;:223
gienia1230
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2008, o 11:49

Post »

Nie musi, szukaj go w połowie marca, chyba że śnieg będzie leżał.
Pozdrawiam! Gienia.
Awatar użytkownika
leniawka
500p
500p
Od: 27 sie 2010, o 11:52

Post »

ja dziś też bawiłam się w detektywa....z marnym skutkiem....czekamy wiosny ;:3
pozdrawiam
Iwona
Arribeth
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 16 wrz 2010, o 13:24
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

U mnie również nie widać.
-Jola-
Pelasia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 wrz 2010, o 14:43
Kontakt:

Post »

No to trochę sie uspokoiłam, bo pamiętam ,że któregoś roku w lutym sie pokazał....ale fakt ,wtedy była ciepła zima :wink:
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”