Powojniki do donic,skrzynek na taras ,balkon- wymagania,uprawa,zabezpieczanie
-
- 200p
- Od: 15 wrz 2013, o 21:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Powojniki do donic,skrzynek na taras ,balkon- wymagania,uprawa,zabezpieczanie
Też jestem ciekawa jak takie cudeńko się powadzi....a może nic nie trzeba obić właśnie taka kompozycja mi się marzy
lesioc - proszę podpowiedz jak takie cudo uzyskać
lesioc - proszę podpowiedz jak takie cudo uzyskać
Pozdrawiam, Aneta:)
- lesioc
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 3 cze 2008, o 10:20
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Powojniki do donic,skrzynek na taras ,balkon- wymagania,uprawa,zabezpieczanie
Zdjęcie donicy przed rozrośnięciem się takich powojników wygląda tak:
Sadzę po 3 odmiany i zostawiam takie male kratki na których zwykle są sprzedawane, po prostu spinam je bokami, tak aby patrząc od góry tworzyły trójkąt.
Same powojniki staram się silnie przeplatać szczególnie tuż po posadzeniu (potem jest to bardzo trudne) aby uzyskać choćby trochę wymieszane kolory kwiatów.
Sprawa wysokości podpórki jest dosyć prosta do ogarnięcia... te odmiany w donicach mają pędy o długości ~100cm, więc bierzemy metr i mierzymy od ziemi do czubka kratki i z powrotem od czubka kratki do powierzchni ziemi w donicy.... jak wyjdzie 110cm to powinno być OK ;) Jak wyjdzie więcej to też dobrze, jak mniej to trzeba kombinować z wyższą podpórką.
Czasami pojedyncze pędy bardziej wystrzelą na długość... wtedy wystarczy przewieszony czubek takie pędu z powrotem zapakować do kratek w donicy i tyle.
Przy bardzo szerokiej donicy można sadzić rośliny po jednej stronie, i po tej samej stronie dać kratkę ... a pędy po przewieszaniu nad kratką przeciągać wzdłuż średnicy donicy na drugą stronę - w ten sposób uzyskamy dodatkowe centymetry.
I jeszcze zdjęcie bez stokrotek ;)
Sadzę po 3 odmiany i zostawiam takie male kratki na których zwykle są sprzedawane, po prostu spinam je bokami, tak aby patrząc od góry tworzyły trójkąt.
Same powojniki staram się silnie przeplatać szczególnie tuż po posadzeniu (potem jest to bardzo trudne) aby uzyskać choćby trochę wymieszane kolory kwiatów.
Sprawa wysokości podpórki jest dosyć prosta do ogarnięcia... te odmiany w donicach mają pędy o długości ~100cm, więc bierzemy metr i mierzymy od ziemi do czubka kratki i z powrotem od czubka kratki do powierzchni ziemi w donicy.... jak wyjdzie 110cm to powinno być OK ;) Jak wyjdzie więcej to też dobrze, jak mniej to trzeba kombinować z wyższą podpórką.
Czasami pojedyncze pędy bardziej wystrzelą na długość... wtedy wystarczy przewieszony czubek takie pędu z powrotem zapakować do kratek w donicy i tyle.
Przy bardzo szerokiej donicy można sadzić rośliny po jednej stronie, i po tej samej stronie dać kratkę ... a pędy po przewieszaniu nad kratką przeciągać wzdłuż średnicy donicy na drugą stronę - w ten sposób uzyskamy dodatkowe centymetry.
I jeszcze zdjęcie bez stokrotek ;)
Zapraszam: spis treści ogród
"Fotografia nie jest związana z patrzeniem lecz z czuciem. Jeżeli nie czujesz nic w tym na co patrzysz, nigdy nie uda ci się sprawić,
aby ludzie patrząc na twoje zdjęcia cokolwiek odczuwali." Don McCullin
"Fotografia nie jest związana z patrzeniem lecz z czuciem. Jeżeli nie czujesz nic w tym na co patrzysz, nigdy nie uda ci się sprawić,
Lesioc - super instrukcja, wielkie dzięki. A powiedz czy taka kompozycja jest z założenia jednoroczna, czy 3 powojniki mogą dłużej rosnąć w tej (niezbyt dużej na oko) donicy? Da się w ogóle rozplątać ich korzenie, gdyby się chciało po sezonie wysadzić do gruntu?
Stasik będzie Ci się dobrze sprawował. Bardzo obficie i długo kwitnie , tylko nie jest zbyt wysoki . U mnie dorasta do ok 1,30 m.
tęsknimy do ogrodów, może dlatego ,żeśmy wypędzeni z raju...
Firletka -Wizytówka
Firletka -Wizytówka
To super! Nie przeszkadza mi ze jest niski i tak w donicy go mam
- lesioc
- Od: 3 cze 2008, o 10:20
To jest bardzo duża donica.. ledwo potrafię ją udźwignąć, a o przeniesieniu nie ma mowy ( przewożę wózkiem). Właśnie rozpoczynają 3 sezon w tej donicy i rosną doskonale (mam aktualnie takich 6). Wystarczy zadbać o nawozenie i na kilka sezonów powinno wystarczyć.Luisa pisze:Lesioc - super instrukcja, wielkie dzięki. A powiedz czy taka kompozycja jest z założenia jednoroczna, czy 3 powojniki mogą dłużej rosnąć w tej (niezbyt dużej na oko) donicy? Da się w ogóle rozplątać ich korzenie, gdyby się chciało po sezonie wysadzić do gruntu?
Na rozplatanie korzeni raczej bym nie l liczył
Zapraszam: spis treści ogród
- janek45
- Od: 5 sie 2012, o 07:01
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Mój co ostatnio kupiłem Jerzy Popiełuszko nie chce rozwinąć pąków.
Ma ich dużo jak były tak są stoi na słońcu i nie rozwija ich.
Ma ich dużo jak były tak są stoi na słońcu i nie rozwija ich.
A co robicie zeby miec duze kwiaty, moje niestety male sa
wybieramy odmiany o dużych kwiatach
tęsknimy do ogrodów, może dlatego ,żeśmy wypędzeni z raju...
Firletka -Wizytówka
Firletka -Wizytówka
Ja tez, ale rosna polowe mniejsze :/ boje sie nawozic zeby uwiadu nie dostaly.
- aga_zgaga
- Od: 18 cze 2016, o 12:04
jaki jest związek między nawożeniem a uwiądem?