PODRÓŻE do ciekawych miejsc.
-
- 100p
- Od: 9 maja 2009, o 21:03
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: PODRÓŻE do ciekawych miejsc.
Będę Ci bardzo wdzięczna, a ponieważ Twoje motto, to uśmiechnij się, wklejam jeszcze jeden cytat ze strony parku:" Każdy, kto potrafi patrzeć w dół na twarz Tulipa greigii Fanfarella - kremowe z czerwonym rumieńcem na każdy płatek i gardła żółty - bez zakochania ma jeszcze coś do tłumienia."
- andrzej1050
- 500p
- Od: 4 lip 2007, o 17:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Witam, tutaj jest link:JolantaMa pisze:.... Parada Kwiatowa odbywa się w 3 sobotę kwietnia i wyrusza z Noordwijk i dociera do Haarlem. Przejeżdża przez miejscowości, w których uprawiane są rośliny cebulowe, tzw. okręg cebulowy (Voorhout, Sassenheim, Lisse, Hillegom)? Z góry dziękuję.
http://www.bloemencorso.info/index.asp?lan=en
o paradzie w dniu 16 i 17 kwietnia oraz broszura z trasą przejazdu. Strona co prawda po angielsku, ale to chyba nie problem (zresztą jak będzie potrzeba to mogę przetłumaczyć ). Można połączyć przyjemne z pożytecznym, Parada bowiem około 15.30 będzie przechodziła obok ogrodów Keukenhof (Also the Flower Parade will pass Keukenhof, alongside the 'Keukenhof Corso Boulevard' about 15:30 hours)
Ja polecam wyprawę samodzielnie lub z przyjaciółmi (najlepiej jednym samochodem). Wycieczka z biurem to zawsze uwiązanie się do grupy, przewodnika etc. Ja tego nie lubię i tam gdzie moge podróżuję samodzielnie. A w Holandii byliśmy wiosną 2008 roku, i na paradę poświęciliśmy cały dzień i połowę następnego (moje zdjęcia zamieściłem na stronie 4 i 6 tego wątku).
Serdecznie pozdrawiam
Andrzej
Andrzej
-
- 100p
- Od: 9 maja 2009, o 21:03
Bardzo dziękuję.
-
- 10p - Początkujący
- Od: 20 gru 2010, o 18:11
- Kontakt:
Wspaniałe widoki!!! Tyle piękna na świecie, trzeba żyć chwilą i starać się zobaczyć jak najwięcej.
- Reni4
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 21 wrz 2009, o 15:01
Witam...
A może tak chwilka w Rose Garden w Tajlandii..
Znajduje się on godzinę jazdy samochodem od Bangkoku.Jest to ogród różany..tropikalny ma bogatą roślinność..
Mam tylko parę fotek z tego miejsca..bo część najpiękniejsza czyli różana była tam wtedy zamknięta
Uploaded with ImageShack.us
A może tak chwilka w Rose Garden w Tajlandii..
Znajduje się on godzinę jazdy samochodem od Bangkoku.Jest to ogród różany..tropikalny ma bogatą roślinność..
Mam tylko parę fotek z tego miejsca..bo część najpiękniejsza czyli różana była tam wtedy zamknięta
- Reni4
Urzekła mnie roślinność i formy jakie jej tam nadano;)
na razie tyle bo fotki nie chcą wchodzić cdn..
na razie tyle bo fotki nie chcą wchodzić cdn..
- Reni4
Patryku udał się i to bardzo:))
część dalsza ogrodu..
I moje ulubione...
Kilkusetletnie drzewa...to było całkiem bez kory...
Bananowce..
To chyba nasze krotony...;)
Tyle że u nas rosną w domowych doniczkach;)
Takie dziwaczek...jadłam jego owoce ale nie znam nazwy):
Te kwiaty mnie zauroczyły..
Sorry trochę za wielkie fotki wstawiłam..kolejnym razem dam mniejsze;)
część dalsza ogrodu..
I moje ulubione...
Kilkusetletnie drzewa...to było całkiem bez kory...
Bananowce..
To chyba nasze krotony...;)
Tyle że u nas rosną w domowych doniczkach;)
Takie dziwaczek...jadłam jego owoce ale nie znam nazwy):
Te kwiaty mnie zauroczyły..
Sorry trochę za wielkie fotki wstawiłam..kolejnym razem dam mniejsze;)
- Reni4
Miejscem, którego nie wolno ominąć w Bangkoku jest świątynia (Wat) Phra Kaew, zwana zwyczajowo Świątynią Szmaragdowego Buddy oraz przylegający do niej kompleks Pałacu Królewskiego
Wielki Pałac Królewski (tajski: ???????????????, Phra Borom Maha Ratcha Wang) ? kompleks budynków w Bangkoku (Tajlandia). Służył jako oficjalna rezydencja króla Tajlandii od XVIII wieku do połowy XX wieku. Po śmierci króla Anandy Mahidola w Wielkim Pałacu w 1946, król Bhumibol Adulyadej zmienił królewską siedzibę na pałac Chitralada.
Kompleks budynków přepychových Phra Maha Boro Ratcha Wang w mieście Bangkok służył jako oficjalny siedziba króla Tajlandii od 18 wieku do połowy 20-ga wieku. Budowa rozpoczęła się w 1782 w czasie panowania króla Ramki I. Pałac znajduje się na wschodnim brzegu rzeki Chao Phraya. Obronne mur otaczający budynek mierzona 1900 m. Kompleks jest największą świątynią buddyjską świątynię Wat Phra Kaew Tajlandia lub budynku Chakri Mahaprasad w stylu włoskiego renesansu.
W Bangkoku warto korzystać ze zorganizowanych wycieczek, bo właśnie one ułatwiają w dużej mierze zapoznanie się z jego osobliwościami i pozwalają zaoszczędzić czas. Dokonanie odpowiedniego wyboru ze względu na wielką liczbę atrakcji jest niezwykle trudne, dlatego ograniczyć się należy tyko do obiektów najbardziej godnych uwagi. Udział w dwóch pół - dniowych wycieczkach pod nazwami ?Wielki Pałac i Wat Phra Keo? oraz ?Centrum miasta i świątynie? bez zbędnej straty czasu pozwala dotrzeć do starego pałacu królewskiego oraz do czterech najbardziej znanych świątyń.
Srebrna Pagoda (taj. ??????????, Wat Phra Kaew) - "świątynia szmaragdowego Buddy" wybudowana w 1902 r., znajdująca się w Bangkoku (Tajlandia). Mieści mnóstwo posągów Buddy ze złota, srebra i kamienia, nad wszystkim góruje szmaragdowy Budda na złotym cokole z baldachimem o pięciu parasolach oraz naturalnej wielkości Budda z lanego złota, ważący 75 kg, rzeźbiony i zdobiony drogimi kamieniami. Posadzka świątyni pokryta jest w całości płytkami ze srebra, ściany zaś interesującymi malowidłami, przedstawiającymi sceny z życia Buddy.
Głowa posągu...będzie ich tu więcej..
Wielki Pałac Królewski (tajski: ???????????????, Phra Borom Maha Ratcha Wang) ? kompleks budynków w Bangkoku (Tajlandia). Służył jako oficjalna rezydencja króla Tajlandii od XVIII wieku do połowy XX wieku. Po śmierci króla Anandy Mahidola w Wielkim Pałacu w 1946, król Bhumibol Adulyadej zmienił królewską siedzibę na pałac Chitralada.
Kompleks budynków přepychových Phra Maha Boro Ratcha Wang w mieście Bangkok służył jako oficjalny siedziba króla Tajlandii od 18 wieku do połowy 20-ga wieku. Budowa rozpoczęła się w 1782 w czasie panowania króla Ramki I. Pałac znajduje się na wschodnim brzegu rzeki Chao Phraya. Obronne mur otaczający budynek mierzona 1900 m. Kompleks jest największą świątynią buddyjską świątynię Wat Phra Kaew Tajlandia lub budynku Chakri Mahaprasad w stylu włoskiego renesansu.
W Bangkoku warto korzystać ze zorganizowanych wycieczek, bo właśnie one ułatwiają w dużej mierze zapoznanie się z jego osobliwościami i pozwalają zaoszczędzić czas. Dokonanie odpowiedniego wyboru ze względu na wielką liczbę atrakcji jest niezwykle trudne, dlatego ograniczyć się należy tyko do obiektów najbardziej godnych uwagi. Udział w dwóch pół - dniowych wycieczkach pod nazwami ?Wielki Pałac i Wat Phra Keo? oraz ?Centrum miasta i świątynie? bez zbędnej straty czasu pozwala dotrzeć do starego pałacu królewskiego oraz do czterech najbardziej znanych świątyń.
Srebrna Pagoda (taj. ??????????, Wat Phra Kaew) - "świątynia szmaragdowego Buddy" wybudowana w 1902 r., znajdująca się w Bangkoku (Tajlandia). Mieści mnóstwo posągów Buddy ze złota, srebra i kamienia, nad wszystkim góruje szmaragdowy Budda na złotym cokole z baldachimem o pięciu parasolach oraz naturalnej wielkości Budda z lanego złota, ważący 75 kg, rzeźbiony i zdobiony drogimi kamieniami. Posadzka świątyni pokryta jest w całości płytkami ze srebra, ściany zaś interesującymi malowidłami, przedstawiającymi sceny z życia Buddy.
Głowa posągu...będzie ich tu więcej..
- Reni4
Ogromne posągi...czasem strach brał..jak tak patrzyłam na nie;)
Wszędzie przepych i bogactwo złotych posągów..
Miejsce składania ofiar..zapalają tam świeczki i kładą kwiaty ..robią takie piękne malutkie wiązanki i naszyjniki z kwiatów ...wszędzie można je kupić i tu zostawiają..
świątynia w głębi..
Wszędzie przepych i bogactwo złotych posągów..
Miejsce składania ofiar..zapalają tam świeczki i kładą kwiaty ..robią takie piękne malutkie wiązanki i naszyjniki z kwiatów ...wszędzie można je kupić i tu zostawiają..
świątynia w głębi..
- Reni4
Nie mogła się oprzeć ...aby im fotek nie zrobić..;))
Takie dekoracje na terenie Świątyni pokazywały się dość często..
Takie dekoracje na terenie Świątyni pokazywały się dość często..
- tadeo
- Od: 1 mar 2009, o 11:28
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Reniu.Piękne wspomnienia.W Tajlandii uwielbiałem jeść i to jeść na ulicy w małych ulicznych knajpkach wszczególności ryby i owoce morza.Na bazarach owoce takie jak pitahaya czy nawet ananas które tam są o wiele słodsze.A jadłaś duriana.Pozdrawiam Tadeusz
Uśmiechnij się jutro będzie lepiej. Tadeo
Mój Ogród-moje miejsce wypoczynku ! Mój Ogród-moje miejsce wypoczynku cz.2
Mój ogród- zdjęcia1 -zdjęcia 2 Zajrzyj koniecznie
Mój Ogród-moje miejsce wypoczynku ! Mój Ogród-moje miejsce wypoczynku cz.2
Mój ogród- zdjęcia1 -zdjęcia 2 Zajrzyj koniecznie
- Reni4
Tadeusz...jeśli chodzi Ci o to śmierdzące...ale słodkie to jadłam...uraczyli mnie zaraz na wstępie jednak smak ma dobry.Masz rację ananasy tam smakują inaczej zresztą jak większość owoców...a jest w czym wybierać...pieczone banany też mi smakowały
Ja jedzenie tajskie uwielbiam i jadłam w różnych miejscach..od straganu na ulicy ..na łodzi,w barach szybkiej obsługi,restauracjach z klasą...i takich mniej atrakcyjnych...oraz kuchni domowej też miałam okazję spróbować..byłam tam miesiąc wiec okazji było mnóstwo
Pierwsza moja kolacja w restauracji...zaproszona przez znajomych:))
Sami gotowali przy stoliku
a to już bar przy ulicy..;)))
Pattaja na talerzu..
Ja jedzenie tajskie uwielbiam i jadłam w różnych miejscach..od straganu na ulicy ..na łodzi,w barach szybkiej obsługi,restauracjach z klasą...i takich mniej atrakcyjnych...oraz kuchni domowej też miałam okazję spróbować..byłam tam miesiąc wiec okazji było mnóstwo
Pierwsza moja kolacja w restauracji...zaproszona przez znajomych:))
Sami gotowali przy stoliku
a to już bar przy ulicy..;)))
Pattaja na talerzu..
- Reni4
Jeszcze trochę mogę Was pomęczyć moim wspomnieniami...jeśli nikt nie ma nic przeciw
Kolejne miejsce które odwiedziłam i polecam to
Phuket Fantasea
Phuket Fantasea Pokaz: Zainspirowany przez bogate dziedzictwo i egzotykę Tajlandii, Phuket Fantasea nie tylko prezentuje urok i piękno Tajlandii, ale także wzbogaca tajską tradycje w cuda nowoczesnej technologii i efektów specjalnych.
Efektem jest wspaniały 140-hektarowej złożony teren z mnóstwem atrakcji i rozrywek: wieś Carnival z grami, rękodziełem i ich zakupy; stylowa restauracja oferuje wielkie siedzibą w formie bufetu z kuchni tajskiej i międzynarodowej oraz zapierający dech w piersiach Las Vegas stylu teatralnego show, w którym technologia state-of-the-art i efekty specjalne wzmocnienia wdzięk i piękno Tajlandii Mity, Tajemnice i Magia w cudowne szaleństwo z pewnością zachwyci całą rodzinę.
Piękne powitanie...
kolejka po bilety..
przed wejściem..te ryby są żywe:)
. Spacer po zaczarowanym Carnival Village jest jak podróż przez historię architektury Tajlandii. Każda fasada fascynujących obietnic wyjątkowe zakupy, gdzie można kupić wysokiej jakości lokalnie wyroby z 15 różnych sklepów oferujących jedwab, skóra, rękodzieła, ceramiki, biżuterii, pamiątek, nietypowych przedmiotów o słoniach i bliźnięta syjamskie, i wiele więcej! Występy regionalnych zespołów to na przywitanie..
Kolejne miejsce które odwiedziłam i polecam to
Phuket Fantasea
Phuket Fantasea Pokaz: Zainspirowany przez bogate dziedzictwo i egzotykę Tajlandii, Phuket Fantasea nie tylko prezentuje urok i piękno Tajlandii, ale także wzbogaca tajską tradycje w cuda nowoczesnej technologii i efektów specjalnych.
Efektem jest wspaniały 140-hektarowej złożony teren z mnóstwem atrakcji i rozrywek: wieś Carnival z grami, rękodziełem i ich zakupy; stylowa restauracja oferuje wielkie siedzibą w formie bufetu z kuchni tajskiej i międzynarodowej oraz zapierający dech w piersiach Las Vegas stylu teatralnego show, w którym technologia state-of-the-art i efekty specjalne wzmocnienia wdzięk i piękno Tajlandii Mity, Tajemnice i Magia w cudowne szaleństwo z pewnością zachwyci całą rodzinę.
Piękne powitanie...
kolejka po bilety..
przed wejściem..te ryby są żywe:)
. Spacer po zaczarowanym Carnival Village jest jak podróż przez historię architektury Tajlandii. Każda fasada fascynujących obietnic wyjątkowe zakupy, gdzie można kupić wysokiej jakości lokalnie wyroby z 15 różnych sklepów oferujących jedwab, skóra, rękodzieła, ceramiki, biżuterii, pamiątek, nietypowych przedmiotów o słoniach i bliźnięta syjamskie, i wiele więcej! Występy regionalnych zespołów to na przywitanie..