Gazania Cz.2
Re: Gazania
Gazania rożowa rosła kiepsko i szanse były nie wielkie ,że doczekam kwiatów a tu takie miłe zaskoczenie
Pozdrawiam,Basia
Teściowa powiedziała mi dzisiaj, że kiedyś jej gazania szybko zawiązała nasiona, które wysiane, zdążyły wyrosnąć&kwitnąć (sic!) jeszcze w tym samym sezonie.
To ile czasu potrzebuje ta roślina? Mam nasiona, których nie wysiałam, może powinnam to naprawić?
To ile czasu potrzebuje ta roślina? Mam nasiona, których nie wysiałam, może powinnam to naprawić?
- Viola K
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 14 mar 2013, o 19:41
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- valdessa_kane
- 500p
- Od: 21 cze 2013, o 10:40
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Mam posadzone gotowce i chętnie bym zebrała swoje nasionka - proszę o podpowiedź jak się za to zabrać i kiedyautoziza pisze:Ja siałam ze swoich zebranych nasion.
- calka
- Od: 14 paź 2012, o 19:56
valdessa_kane. Zbiór jest bardzo prosty. Nasiona mają lotki jak mniszek, gdy są dojrzałe same próbują wyfrunąć. Oczywiście trzeba zbierać podczas ładnej pogody by były suche. Pozdrawiam
Ewa
- valdessa_kane
- 500p
hmm a kiedy ich szukać? będzie widać jak się usunie suche płatki? zawsze urywam i wywalam cały "łepek" jak tylko przekwitną więc nie miałam szans na zobaczenie czegokolwiek...
- calka
- Od: 14 paź 2012, o 19:56
Ja zostawiam po jednym przekwitającym kwiatostanie na tych egzemplarzach które są wg mnie najpiękniejsze i zbieram oddzielnie- wtedy mogę, siejąc w przyszłym roku panować nad kolorami. Pozdrawiamvaldessa_kane pisze:hmm a kiedy ich szukać? będzie widać jak się usunie suche płatki? zawsze urywam i wywalam cały "łepek" jak tylko przekwitną więc nie miałam szans na zobaczenie czegokolwiek...
Ewa
- valdessa_kane
- 500p
uhhh dzięki, to jeszcze się tylko upewnię - jak kwiatek przekwitnie i uschnie, zrywam go niezależnie od aktualnego miesiąca i w tym sucharku powinny być nasiona? Jak później zadbać o nasiona? (tak szczegółowo dopytuję bo jestem raczkująca w sprawach ogrodniczych)
- marzenaruda
- 200p
- Od: 7 paź 2012, o 11:29
Wszystkie moje gazanie są żółte jedyna która miała mieć inny kolor nie zakwitnie już.
Podkopał ją krecisko, nie mam na niego już siły stosowałam chyba wszystkie metody walki z nim
a on i tak kopieeee
Pozdrawiam Marzena
U mnie nie ma jeszcze żadnej całej żółtej,chętnie ją dołączę do swojej kolekcji Przecudne kwiatuszki,ciesze się ,że udało mi się wyhodować,oczywiście z Wasza pomocą
Pozdrawiam,Basia
-
- Od: 11 wrz 2006, o 00:33
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
basiabar czerwona przepiękna jest.
Ja też posiałam mieszankę kolorów zebraną przeze mnie,
ale jak do tej pory kwitną tylko żółte.
Ja też posiałam mieszankę kolorów zebraną przeze mnie,
ale jak do tej pory kwitną tylko żółte.
- marzenaruda
- 200p
- Od: 7 paź 2012, o 11:29
Zakwitły jednak inne jeszcze kolorki