ABC- cebula z nasion, rozsada Cz.1
- sylwana85
- 500p
- Od: 21 lut 2011, o 10:00
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: ABC- cebula z rozsady
Tomku, możesz przyciąć te podeschnięte, cebula i por niestety tak mają do siebie ze kiełkują złożone w pól, daj im czas a wstaną na prosto ;) ja poucinam 1/3 nie więcej, ale nietórzy czytałam że więcej. Lepiej dwa razy czy trzy podciąć a mniej, żeby dała radę się siewka zregenerować.
- sylwana85
- 500p
http://imageshack.us/download/713/imagescl.jpg to moja cebula typu exhibition,
A to inne cebulki, zaszalalam w tym roku ;)
http://imageshack.us/photo/my-images/571/imagepwfz.jpg/
A to inne cebulki, zaszalalam w tym roku ;)
http://imageshack.us/photo/my-images/571/imagepwfz.jpg/
- sylwana85
- 500p
Agulka zgadłaś ;) zawsze zapominałam kupić dymkę, w tym roku nakupiłam ok 2 kg dymi różnej, i postanowiłam jak w zeszłym roku zrobić rozsadę z cebuli, udała mi się, także czeka mnie pikowanie ;) część jeszcze przepikuje na palety a resztę zadołuję kępkami w folii i z rozsady rwanej będę się bawiła, może jutro jak znajdę nożyczki podetnę cebulki. Siałam z każdej odmiany po mniej niż pól opakowania ;) resztę. Torebek wysieję w grunt na dymkę, bo nasiona cebuli mają krótki okres przechowywania, trzy opakowania z zeszłego roku, tego roku kiepsko mi skiełkowały.
Moje cebulki zostały dziś przycięte i mają krótsze fryzurki.
- Agulka11
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 23 mar 2011, o 18:58
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Sylwia - Ja też mam kilka resztek opakowań z zeszłego roku - dzisiaj pewnie lub jutro z rana je wysieje. Nasiona cebuli rzeczywiście słabo kiełkują już po dwóch latach - wiele ludzi sugeruje się datami na opakowaniach - i tu szok! Dają 4 lata ważności... A po 4 latach to może z 20% max wykiełkuje - już to przerabiałam ;)
Pozdrawiam
Forumowiczka - Aga
Forumowiczka - Aga
- sylwana85
- 500p
Powiem wam że jak przechodzę obok rozsady cebuli to czuję cebulowy smrodek takie małe siewki a taki zapach haha
- aguskac
- Od: 9 kwie 2007, o 22:28
Co dajecie w glebę przed posadzeniem? Moje w tamtym roku jakieś mizerne porosły. Z dymki także
Obornik chyba nie bardzo...
Obornik chyba nie bardzo...
-
- Od: 26 lis 2009, o 18:14
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Cebula lubi popiół.
Moje nowe imię Szansa
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."
- aguskac
Fajnie Dzięki.
Co jeszcze? Kompost? Gnojówkę z pokrzyw? Skoszoną przerobioną trawę?? Chciałabym wreszcie mieć ładną cebulkę a nie takie wypierdki.
Co jeszcze? Kompost? Gnojówkę z pokrzyw? Skoszoną przerobioną trawę?? Chciałabym wreszcie mieć ładną cebulkę a nie takie wypierdki.
- sylwana85
- 500p
Agusia, kompost jak najbardziej, a co do gnojówki nie wiem, ja ogólnie pryskałam gnojówką z pokrzyw, czosnku itp. Na robaczki, oczywiście bardzo rozcieńczoną wszystko co popadło. Myślę że w tym roku cebula się nie udała bo były duże susze i upały i mało deszczu ;/
Chciałbym zapytać, jaka jest optymalna temperatura podkiełkowywania cebuli (na wacikach) i po jakim czasie w takich warunkach powinny pojawić się kiełki?
Pozdrawiam
Adam
Adam
Tego chyba jeszcze nikt nie próbował. Zajrzyj na pierwsze strony wątku, tam jest instrukcja Przemka1136 jak uzyskać rozsadę cebuli.
- MalgosiaR
- 200p
- Od: 11 lut 2013, o 18:53
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Prześledzilam wątek ,ale nie zauważylam nic żeby kielkować nasiona cebuli na wacikach.Wysialam do ziemi nasionka przykrylam ziemią zwilżylam podloże ,nakrylam pojemnik folią taką spożywczą bezbarwną.Po czterech dniach już bylo zielono.Teraz powoli się prostują .
Pozdrawiam
Pozdrawiam
- aguskac
U nas nawet jak wszędzie susza, to jest ziemia mokra. Upały?? Może z 5 dni w tamtym roku było gorących, a deszczu niestety za wiele.sylwana85 pisze:Myślę że w tym roku cebula się nie udała bo były duże susze i upały i mało deszczu ;/
Dzięki za rady