Schlumbergera, Grudnik . Kaktus Bożonarodzeniowy- uprawa,problemy cz.1
Re: Grudnik - schlumbergera
Bardzo ładny grudnik, widzę że ze starej już dzisiaj rzadko spotykanej odmiany. A spadaniem pąków nie martwiłbym się. To często się zdarza. Widać, że roślina nie jest stara, więc wszystko przed nią . Życzę powodzenia [/quote]
Dziękuję.Zawsze się zastanawiałam widząc grudniki w sklepach różnią się od tych w domu.Różnią się kolorem i budową liści,te w sklepie są małe i pełne pąków.Udało się komuś wychodować takiego w domu z naszczepki ,małego a całego w kwiatach?
Dziękuję.Zawsze się zastanawiałam widząc grudniki w sklepach różnią się od tych w domu.Różnią się kolorem i budową liści,te w sklepie są małe i pełne pąków.Udało się komuś wychodować takiego w domu z naszczepki ,małego a całego w kwiatach?
Pozdrawiam,Basia
- andrzej1050
- 500p
- Od: 4 lip 2007, o 17:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ostatnio wnuk odłamał mi całkiem dużą gałązkę z grudnika Odnóżka została wsadzona do wody i czeka co będzie dalej. Mam nadzieję, że za jakiś czas będzie ukorzeniacz i do ziemi Sądzę, że tak najłatwiej rozmnożyć roślinę. Kwiaty być może będą w przyszłym sezonie, pewniej za dwa.basiabar pisze:...Udało się komuś wychodować takiego w domu z naszczepki ,małego a całego w kwiatach?
Serdecznie pozdrawiam
Andrzej
Andrzej
Ja rok temu ukorzeniałam do jednej doniczki kilka sztuk i wyszło super,bez problemu się przyjęły,zostawiłam w domu rodzinnym i rośnie,ale kwitnie normalnie czyli mniej obficie niż te hipermarketowe.Zawsze mam obawy przed kupnem takiego,że zgubi pąki i cały efekt trafi...Za to podziwiam Wasze i są piękne.
Pozdrawiam,Basia
Pozdrawiam,Basia
- Akwelan_2009
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 10 sty 2009, o 19:27
Grudniki "starych" odmian są dla mnie najbardziej "grudnikami", przypominają mi moje dziecięce lata .
Pamiętaj o bliskich, jeśli chcesz by oni pamiętali o tobie !!!
Mieczysław
Sukulenty, ale nie kaktusy cz. I. cz. II. cz. III. cz. IV. cz.V
Mieczysław
Sukulenty, ale nie kaktusy cz. I. cz. II. cz. III. cz. IV. cz.V
Rozmnażanie grudnika
Hej, Witajcie
Urwałem kilka liści grudnika żeby go wsadzić do ziemi, podlewać co 3 dni----------------- po to by zapuściła korzonki malutka roślinka. Po 2 tygodniach wyciągnąłem lekko liścia żeby zobaczyć czy ma już malutkie korzenie było tylko zaczerwienione i brązowe. Po 3 tygodniach w połowie rośliny wyszły małe korzenie o takie:
http://imageshack.us/photo/my-images/203/p1030945g.jpg/
Tak jakby te korzonki dzieliły roślinę na 2 części górna jest omdlała, zwiędnięta
Moje pytanie brzmi te korzonki same sobie pójdą do ziemi? Czy to w ogóle korzenie? Jeśli nie pójdą same co mam zrobić? PROSZĘ O SZYBKIE INFO!!!!
Urwałem kilka liści grudnika żeby go wsadzić do ziemi, podlewać co 3 dni----------------- po to by zapuściła korzonki malutka roślinka. Po 2 tygodniach wyciągnąłem lekko liścia żeby zobaczyć czy ma już malutkie korzenie było tylko zaczerwienione i brązowe. Po 3 tygodniach w połowie rośliny wyszły małe korzenie o takie:
http://imageshack.us/photo/my-images/203/p1030945g.jpg/
Tak jakby te korzonki dzieliły roślinę na 2 części górna jest omdlała, zwiędnięta
Moje pytanie brzmi te korzonki same sobie pójdą do ziemi? Czy to w ogóle korzenie? Jeśli nie pójdą same co mam zrobić? PROSZĘ O SZYBKIE INFO!!!!
Re: Rozmnażanie grudnika
Odpowie ktoś ?
- theoria_
- Od: 3 sie 2010, o 00:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Re: Rozmnażanie grudnika
Kolor brązowy oznacza, że sadzonka zaczyna gnić od dołu od pływania w tym bagienku. Korzonki między segmentami to korzenie powietrzne - roślina sobie rekompensuje brak korzeni, którymi może pobrać wodę z podłoża i pobiera wilgoć z powietrza (normalnie te korzonki usychają, ale radzę na tej wysokości skrócić sadzonki powinny przekształcić się w prawdziwe korzenie tym bardziej, że dół już gnije). To że górne segmenty się marszczą jest normalnym objawem utraty wilgoci przez roślinę i nie jest groźne. Trudno mi ocenić czy podłoże jest dobre, ale z tym podlewaniem to na pewno przesada (czy ta doniczka ma w ogóle odpływ?).
Nie ma ale to było swieżo po podlewaniu.
Czyli, żeby się przyjeła to co musze zrobić co odciąć? Górna cześć czy dolną? I wsadzić do ziemi?
Czyli, żeby się przyjeła to co musze zrobić co odciąć? Górna cześć czy dolną? I wsadzić do ziemi?
- Spy
- Od: 25 lip 2009, o 15:47
Odetnij segment z korzeniami i po przesuszeniu wsadź do doniczki z odpływem. Piach, żwir i troszkę ziemi. Na początek spryskuj podłoże, nie podlewaj.
Pozdrawiam. Krzysztof.
/Pustynni Strażnicy/
/Pustynni Strażnicy/
Ale te korzenie powietrzne są w środku... To mam odciać to zgnite? Prosze do mnie jak najjaśniej
- babuchna
- -Moderator Forum-.
- Od: 7 maja 2009, o 09:57
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Tak.
Odetnij to gnijące- tuż poniżej korzonków. Część powyżej, tą z korzonkami,
wsadź do przepuszczalnego podłoża, tak jak doradził Ci Spy:
Odetnij to gnijące- tuż poniżej korzonków. Część powyżej, tą z korzonkami,
wsadź do przepuszczalnego podłoża, tak jak doradził Ci Spy:
i... lepiej zapomnij podlać, niż przykładaj się przelewając.Spy pisze:Odetnij segment z korzeniami i po przesuszeniu wsadź do doniczki z odpływem. Piach, żwir i troszkę ziemi. Na początek spryskuj podłoże, nie podlewaj.
Aha to fajnie dzięki dla mnie takie ważne bo to łososiowo-biłay kolor ;)
A inne też wsadziłem listki, które nie wytworzyły korzeni powietrznych ale też gniją-----------------tak samo zrobic?
A inne też wsadziłem listki, które nie wytworzyły korzeni powietrznych ale też gniją-----------------tak samo zrobic?