Schlumbergera, Grudnik . Kaktus Bożonarodzeniowy- uprawa,problemy cz.1

Rośliny doniczkowe
Zablokowany
Awatar użytkownika
basiabar
500p
500p
Od: 24 mar 2012, o 09:03
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Grudnik - schlumbergera

Post »

Bardzo ładny grudnik, widzę że ze starej już dzisiaj rzadko spotykanej odmiany. A spadaniem pąków nie martwiłbym się. To często się zdarza. Widać, że roślina nie jest stara, więc wszystko przed nią :D . Życzę powodzenia :wink:[/quote]

Dziękuję.Zawsze się zastanawiałam widząc grudniki w sklepach różnią się od tych w domu.Różnią się kolorem i budową liści,te w sklepie są małe i pełne pąków.Udało się komuś wychodować takiego w domu z naszczepki ,małego a całego w kwiatach?
Pozdrawiam,Basia
Awatar użytkownika
andrzej1050
500p
500p
Od: 4 lip 2007, o 17:44

Post »

basiabar pisze:...Udało się komuś wychodować takiego w domu z naszczepki ,małego a całego w kwiatach?
Ostatnio wnuk odłamał mi całkiem dużą gałązkę z grudnika :( Odnóżka została wsadzona do wody i czeka co będzie dalej. Mam nadzieję, że za jakiś czas będzie ukorzeniacz i do ziemi :roll: Sądzę, że tak najłatwiej rozmnożyć roślinę. Kwiaty być może będą w przyszłym sezonie, pewniej za dwa.
Serdecznie pozdrawiam
Andrzej
Awatar użytkownika
basiabar
500p
500p

Post »

Ja rok temu ukorzeniałam do jednej doniczki kilka sztuk i wyszło super,bez problemu się przyjęły,zostawiłam w domu rodzinnym i rośnie,ale kwitnie normalnie czyli mniej obficie niż te hipermarketowe.Zawsze mam obawy przed kupnem takiego,że zgubi pąki i cały efekt trafi...Za to podziwiam Wasze :wink: i są piękne.
Pozdrawiam,Basia
Awatar użytkownika
basiabar
500p
500p

Post »

Pięknie kwitnie,tylko szkoda,że tak krótko,chyba za ciepło mu.
Obrazek Obrazek
Pozdrawiam,Basia
Awatar użytkownika
Akwelan_2009
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 sty 2009, o 19:27

Post »

Grudniki "starych" odmian są dla mnie najbardziej "grudnikami", przypominają mi moje dziecięce lata :wink: .
Pamiętaj o bliskich, jeśli chcesz by oni pamiętali o tobie !!!
Mieczysław
Sukulenty, ale nie kaktusy cz. I. cz. II. cz. III. cz. IV. cz.V
Arabika13
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 18 gru 2012, o 20:09

Rozmnażanie grudnika

Post »

Hej, Witajcie ;:138

Urwałem kilka liści grudnika żeby go wsadzić do ziemi, podlewać co 3 dni----------------- po to by zapuściła korzonki malutka roślinka. Po 2 tygodniach wyciągnąłem lekko liścia żeby zobaczyć czy ma już malutkie korzenie było tylko zaczerwienione i brązowe. Po 3 tygodniach w połowie rośliny wyszły małe korzenie o takie:

http://imageshack.us/photo/my-images/203/p1030945g.jpg/

Tak jakby te korzonki dzieliły roślinę na 2 części górna jest omdlała, zwiędnięta

Moje pytanie brzmi te korzonki same sobie pójdą do ziemi? Czy to w ogóle korzenie? Jeśli nie pójdą same co mam zrobić? PROSZĘ O SZYBKIE INFO!!!!
Arabika13
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Re: Rozmnażanie grudnika

Post »

Odpowie ktoś ?
Awatar użytkownika
theoria_
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 sie 2010, o 00:54
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Re: Rozmnażanie grudnika

Post »

Kolor brązowy oznacza, że sadzonka zaczyna gnić od dołu od pływania w tym bagienku. Korzonki między segmentami to korzenie powietrzne - roślina sobie rekompensuje brak korzeni, którymi może pobrać wodę z podłoża i pobiera wilgoć z powietrza (normalnie te korzonki usychają, ale radzę na tej wysokości skrócić sadzonki powinny przekształcić się w prawdziwe korzenie tym bardziej, że dół już gnije). To że górne segmenty się marszczą jest normalnym objawem utraty wilgoci przez roślinę i nie jest groźne. Trudno mi ocenić czy podłoże jest dobre, ale z tym podlewaniem to na pewno przesada (czy ta doniczka ma w ogóle odpływ?).
Arabika13
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Nie ma ale to było swieżo po podlewaniu.

Czyli, żeby się przyjeła to co musze zrobić co odciąć? Górna cześć czy dolną? I wsadzić do ziemi?
Awatar użytkownika
Spy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lip 2009, o 15:47

Post »

Odetnij segment z korzeniami i po przesuszeniu wsadź do doniczki z odpływem. Piach, żwir i troszkę ziemi. Na początek spryskuj podłoże, nie podlewaj.
Pozdrawiam. Krzysztof.
/Pustynni Strażnicy/
Arabika13
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Ale te korzenie powietrzne są w środku... ;:222 To mam odciać to zgnite? ;:223 ;:223 Prosze do mnie jak najjaśniej ;:oj
Awatar użytkownika
babuchna
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 7 maja 2009, o 09:57
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Tak. :lol:
Odetnij to gnijące- tuż poniżej korzonków. Część powyżej, tą z korzonkami,
wsadź do przepuszczalnego podłoża, tak jak doradził Ci Spy:
Spy pisze:Odetnij segment z korzeniami i po przesuszeniu wsadź do doniczki z odpływem. Piach, żwir i troszkę ziemi. Na początek spryskuj podłoże, nie podlewaj.
i... lepiej zapomnij podlać, niż przykładaj się przelewając. :wink:
Arabika13
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Aha to fajnie dzięki dla mnie takie ważne bo to łososiowo-biłay kolor ;)

A inne też wsadziłem listki, które nie wytworzyły korzeni powietrznych ale też gniją-----------------tak samo zrobic?
Zablokowany

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”