Adenium - Róża pustyni cz.2
- ArkadiuS
- 200p
- Od: 25 lut 2011, o 20:26
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Róża pustyni cz.2
Około 2 tygodni. W tym wątku na 31 str. jest zdjęcie z 3 marca, gdzie widać już rezultaty cięcia, więc samo cięcie było 2 lub właśnie 3 marca. Odrosty dostrzegłem wczoraj tj. 15 marca. Licząc Pi * Drzwi, wychodzi 12-13 dni ^^. Niestety pojawiły się tylko na jednej z 3 roślin. Dwie pozostałe widać że mają chęć, coś tam nawet tak jakby się chciało przebić na zewnątrz (robią się takie pagórki lekko czerwonawe) ale nic zielonego się nie pojawia. Natomiast w tym 1 są już 4 malutkie, zielone odrostki ^^.
Dodam po południu zdjęcia to sami zobaczycie jak to obecnie wygląda.
Dodam po południu zdjęcia to sami zobaczycie jak to obecnie wygląda.
No to się cieszę że tak szybko.Może i u mnie się uda.
Cieszmy się z każdego dnia
- ArkadiuS
- 200p
- KATRIN999
- 10p - Początkujący
- Od: 15 sty 2011, o 21:03
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
O matko moje mają 4 miesiące i są mniejsze niż okazy Arkadiusa po 2 tygodniach .
ArkadiuS dzięki za pokazanie tych kikutów które będą pięknymi roślinkami.
Siewki masz bardzo dorodne i oby rosły zdrowiutko nawet ten dziwaczek.
Siewki masz bardzo dorodne i oby rosły zdrowiutko nawet ten dziwaczek.
Cieszmy się z każdego dnia
Wydaje mi sie, ze ten dziwak bedzie lepszy od innych na bonsai drzemie w nim potencjal a te ciecia faktycznie odwazne... Mysle, ze efekty beda niezle bo maja piekny kaudeks.
But everything looks better, when the sun goes down...
- zbyshq
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 21 sty 2011, o 17:40
Nie chwaliłem się jeszcze moimi młodziakami, ale why not:)
Nasionka wzeszły prawie wszystkie mimo niskiej temperatury jaką miałem.
Mają 3 tygodnie.
A na zdjęciu poniżej ciekawostka. Jedno adenium trzymałem pod ciemną szklanką. Przez to że miało ciemniej, urosło wysokie i chude, mam nadzieje że jeszcze zgrubnie.
Nasionka wzeszły prawie wszystkie mimo niskiej temperatury jaką miałem.
Mają 3 tygodnie.
A na zdjęciu poniżej ciekawostka. Jedno adenium trzymałem pod ciemną szklanką. Przez to że miało ciemniej, urosło wysokie i chude, mam nadzieje że jeszcze zgrubnie.
- MalinaG
- 1000p
- Od: 30 sie 2008, o 09:51
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
ArkadiuSnie wiem czy pisałeś,bo jakoś nie widziałam jak długo rosły te przycięte adenia?
Młodziaki tez bardzo dorodne
Młodziaki tez bardzo dorodne
Pozdrawiam Ala
Zapraszam do siebie
Zapraszam do siebie
- ArkadiuS
- 200p
Pisałem, ale odpowiem raz jeszcze ^^lukos1983 pisze:ArkadiuSnie wiem czy pisałeś,bo jakoś nie widziałam jak długo rosły te przycięte adenia?
Po około 2 tygodniach (czyli wczoraj) zauważyłem pojawiające się pierwsze odrosty.
Niestety jeszcze nie, ale zacznę martwi się w piątek, jeśli nadal PP (czytaj Poczta Polska) ich nie dostarczy. Przez weekend już by wykiełkowały :PQodmira pisze:Arkadius Dotarły do Ciebie może już Nasiona Adenium?
Serdeczne dzięki.MalinaG pisze:Młodziaki też bardzo dorodne
Właśnie skończyłem przycinać kilka kolejnych roślinek, w tym dwie takie 15 cm proste badyle ^^. Uciąłem im same czubki dosłownie 0,5 cm. Jak ładnie puszczą odrosty na całości - będzie na co popatrzeć.
AISYRK@ Tajlandczycy używają odcięte kawałki adenium do szczepienia ich na innych pniach, dzięki temu mogą powstać drzewka wielokwiatowe.
- Aisyrk
- 1000p
- Od: 18 sie 2008, o 16:22
Ja mam tylko 2 adenia, które w styczniu skończyły rok. Miałam ich więcej, ale porozdawałam przyjaciołom. Siewki posadzone były w pojemniki 3 rodzajów: plastikowe, ceramiczne i jedna w skorupę kokosu. Najlepiej rosły te w ceramice, natomiast ta w orzechu osiągnęła wielkość 1/4 tych pierwszych. Niedawno przesadziłam ją do glinianej doniczki i już widać efekty - zaczynają pojawiać się boczne przyrosty. Czyżby skorupa orzecha miała zły wpływ na rośliny? Szkoda, bo wygląda bardzo dekoracyjnie.
"....na betonie kwiaty nie rosną ..."
Re: Adenium-problem kwitnienia
Zrzucił liście bo poczuł zimę. To normalne, niektóre pozbywają się nawet 100% liści. Adenium jest rośliną półpustynną, potrzebuje podłoża z dodatkiem piasku i minimum (jeśli nie zero) nawożenia. Jak pędzisz go biohumusem to po co ma się wysilać na kwiaty? Idzie w ziele...
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 5 mar 2011, o 08:53
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Adenium-problem kwitnienia
dziękuję za poradę . Chyba faktycznie jest mu za dobrze. Ziemia co prawda do katusów ale odzywka z górnej pólki.phantom pisze:Zrzucił liście bo poczuł zimę. To normalne, niektóre pozbywają się nawet 100% liści. Adenium jest rośliną półpustynną, potrzebuje podłoża z dodatkiem piasku i minimum (jeśli nie zero) nawożenia. Jak pędzisz go biohumusem to po co ma się wysilać na kwiaty? Idzie w ziele...
Odstwaiam sterydy hi hi -zobaczymy co będzie.
Pozdrawiam Aneta