parapetowce Ani
Re: parapetowce Ani
Rude potwory to z pewnością przędziorki. Możesz zakupić w ogrodniczym skuteczny środek do oprysku. Nie jest to walka łatwa ale do wygrania. Przędziorki nie lubią wilgoci, więc spryskiwanie i podwyższenie wilgotności na pewno pomoże w walce z nimi.Bardzo ładna jest Twoja kolekcja więc szkoda by było roślinek. Życzę powodzenia w alce ze szkodnikiem.
-
- 100p
- Od: 18 sty 2012, o 21:14
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Polecam ,,Magus" na przędziorki, sama go stosowałam, tylko trzeba powtarzać pryskanie
- Paula15
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 23 sie 2008, o 16:15
Witaj
Przeczytałam Twój wątek ciurkiem i strasznie mi się podoba Twój pomysł z wazonami dla falków , tylko zastanawia mnie jedno-czy je jakoś nawozisz w tych wazonach?
Przeczytałam Twój wątek ciurkiem i strasznie mi się podoba Twój pomysł z wazonami dla falków , tylko zastanawia mnie jedno-czy je jakoś nawozisz w tych wazonach?
- andzia0801
- 200p
- Od: 10 sty 2011, o 23:23
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witam,
Biedactwa te moje storczyki, zaniedbałam kompletnie. Trudno, czasem tak bywa, że muszą sobie radzić same.
I jest nie źle. Cattleya, której już nie dawałam większych szans, odstawiłam w kąt, wypuściła dwa młode pędy. Przekwitające Phalaenopsis powypuszczały listki i korzonki.
Złe wieści u Paphiopedilum - umiera i Miltoniopsisa - zjedzony przez przędzory. Trudno.
A teraz szybki tour po moim pokoju;)
Biedactwa te moje storczyki, zaniedbałam kompletnie. Trudno, czasem tak bywa, że muszą sobie radzić same.
I jest nie źle. Cattleya, której już nie dawałam większych szans, odstawiłam w kąt, wypuściła dwa młode pędy. Przekwitające Phalaenopsis powypuszczały listki i korzonki.
Złe wieści u Paphiopedilum - umiera i Miltoniopsisa - zjedzony przez przędzory. Trudno.
A teraz szybki tour po moim pokoju;)
mój wątek "wazonowce w keramzycie": http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=40124" onclick="window.open(this.href);return false;
- Paula15
- Od: 23 sie 2008, o 16:15
Szkoda strat-może Sabotek się jeszcze podniesie
A falki widać czują się wyśmienicie Czy nawozisz je jakoś?
A falki widać czują się wyśmienicie Czy nawozisz je jakoś?
- Dufin
- Od: 18 cze 2012, o 11:03
Witaj
Muszę przyznać, że masz bardzo ciekawy sposób uprawy swoich storczyków. Te dwa żółte kwiaty wyglądają rewelacyjnie, jak bliźnięta syjamskie Biały falek z pomarańczowa warżką ze strony 32 - coś fantastycznego!
Muszę przyznać, że masz bardzo ciekawy sposób uprawy swoich storczyków. Te dwa żółte kwiaty wyglądają rewelacyjnie, jak bliźnięta syjamskie Biały falek z pomarańczowa warżką ze strony 32 - coś fantastycznego!
Piękna kolekcja naprawde masz rękę do storczyków
Widzę że będe tu czesto zagladac po porady... u mnie storczykowa przygoda trwa prawie rok ale to co przekwitło niestety nie zakwitło ponownie...
Zastanawiam się czy dobrze jest jak storczyk ma trochę mchu w doniczce czy nie...
mam 2 miniaturki które mają totalny mech - pytanie czy je przesadzić (mam akurat kermazyt w domu) czy zostawić tak? doradz...
- andzia0801
- 200p
Witam,
Kolejny szybki przegląd parapetu i półek w moim kwiatkowym pokoju ;)
Paphiopedilum, o którym pisałam ostatnio, w dalszym ciągu jest w agonii. Chcąc trochę mu użyć, wyjęłam z wazonu i wsadziłam tradycyjnie w doniczki z korą i obficie podlałam. On po prostu miał sucho Taki wstyd.
Miltoniopsis z ostatniego wpisu wylądował na śmietniku jako suszek kompletny, ale jemu dokuczyły przędziorki i zjadły go całkiem
Tyle jeśli chodzi o straty.
Cattleya, która pomarszczyła stare liście, ale w zamian ostatkiem sił wypuściła dwa młode przyrosty, też z keramzytu została przeniesiona w tradycyjną doniczkę z korą.
Dendrobium phalaenopsis osłabione przędziorkami wypuszcza młodego (Ostatni nie-Phalaenopsis w keramzycie).
Malutkie Dendrobium chyba Nobile radzi sobie świetnie i rośnie w siłę.
Po eksperymentach z keramzytem, stwierdzam, że Phalaenopsis sobie radzą dość dobrze. Reszta niestety miała problemy. Zobaczymy jak teraz dadzą radę po przeprowadzce do kory
Biały olbrzym wypuszcza kolejny pęd kwiatowy:
Wasz ulubieniec - biały z pomarańczowym środkiem na razie w pąkach
Miniaturka - coś tam się zieleni ;) chyba pęd kwiatowy
Ostatni żółty, ale już nie długo będą kolejne, gdyż przy trzonie coś się zieleni
Moje zbiory suszków - po kolejnym sezonie urosło ;)
Kolejny szybki przegląd parapetu i półek w moim kwiatkowym pokoju ;)
Paphiopedilum, o którym pisałam ostatnio, w dalszym ciągu jest w agonii. Chcąc trochę mu użyć, wyjęłam z wazonu i wsadziłam tradycyjnie w doniczki z korą i obficie podlałam. On po prostu miał sucho Taki wstyd.
Miltoniopsis z ostatniego wpisu wylądował na śmietniku jako suszek kompletny, ale jemu dokuczyły przędziorki i zjadły go całkiem
Tyle jeśli chodzi o straty.
Cattleya, która pomarszczyła stare liście, ale w zamian ostatkiem sił wypuściła dwa młode przyrosty, też z keramzytu została przeniesiona w tradycyjną doniczkę z korą.
Dendrobium phalaenopsis osłabione przędziorkami wypuszcza młodego (Ostatni nie-Phalaenopsis w keramzycie).
Malutkie Dendrobium chyba Nobile radzi sobie świetnie i rośnie w siłę.
Po eksperymentach z keramzytem, stwierdzam, że Phalaenopsis sobie radzą dość dobrze. Reszta niestety miała problemy. Zobaczymy jak teraz dadzą radę po przeprowadzce do kory
Biały olbrzym wypuszcza kolejny pęd kwiatowy:
Wasz ulubieniec - biały z pomarańczowym środkiem na razie w pąkach
Miniaturka - coś tam się zieleni ;) chyba pęd kwiatowy
Ostatni żółty, ale już nie długo będą kolejne, gdyż przy trzonie coś się zieleni
Moje zbiory suszków - po kolejnym sezonie urosło ;)
mój wątek "wazonowce w keramzycie": http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=40124" onclick="window.open(this.href);return false;
Bardzo fajnie wyglądają takie storczyki w keramzycie .
Kilka dni temu postanowiłam reanimować jednego bezkorzeniowca metodą wsadzenia go w keramzyt i wsadzenia doniczki do naczynia z wodą na jakieś 2-3cm. W chwili obecnej wody jest duuużo więcej, w doniczce (takiej plastikowej, standardowej do storczyków) zrobiłam boczne otworki ale jest jeden problem - mój keramzyt nie ciągnie tej wody z niższego poziomu. Czy on przewodzi wodę, ale nie jest mocno mokry na samej górze?
Kilka dni temu postanowiłam reanimować jednego bezkorzeniowca metodą wsadzenia go w keramzyt i wsadzenia doniczki do naczynia z wodą na jakieś 2-3cm. W chwili obecnej wody jest duuużo więcej, w doniczce (takiej plastikowej, standardowej do storczyków) zrobiłam boczne otworki ale jest jeden problem - mój keramzyt nie ciągnie tej wody z niższego poziomu. Czy on przewodzi wodę, ale nie jest mocno mokry na samej górze?
BalkonowyOgrodek.pl - mój blog o próbach ogrodnictwa w mieście na balkonie :)
Moje storczyki!
Pozdrawiam, Monika! :)
Moje storczyki!
Pozdrawiam, Monika! :)
- andzia0801
- 200p
Witaj linnenn,
Miło, że przypomniałaś mi swoim wpisem o moim koncie tutaj. Ja już zaniedbałam wpisy na forum
Co do Twojego storczyka w keramzycie, to zraszaj go od góry rano/do południa nawet codziennie. Powinno pomóc.
PS: Zmobilizuję się i niedługo pokażę Wam co teraz słychać u moich roślin, a pozmieniało się ;)
Miło, że przypomniałaś mi swoim wpisem o moim koncie tutaj. Ja już zaniedbałam wpisy na forum
Co do Twojego storczyka w keramzycie, to zraszaj go od góry rano/do południa nawet codziennie. Powinno pomóc.
PS: Zmobilizuję się i niedługo pokażę Wam co teraz słychać u moich roślin, a pozmieniało się ;)
- trzynastka
- Od: 8 paź 2009, o 18:42
Super się prezentuje ten flakon z suszkami
- Ka_trinka
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 13 lis 2011, o 09:25
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Aniu . Storczyki to bardzo wytrzymałe rośliny co potwierdzają Twoje zdjęcia .
Pięknie kwitną
Pięknie kwitną
-
- 500p
- Od: 3 kwie 2014, o 23:20
Witaj! Przejrzałam cały Twój wątek i podoba mi się sposób uprawy w keramzycie ,na ostatnich fokach widać jak korzenie pięknie się wydłużyły.Jeszcze nie próbowałam tego sposobu,ale chyba na chociaż jednym spróbuje. Będę zaglądać i podziwiać, pozdrawiam ciepło- Grażyna