Kapusta- biała, czerwona, włoska, brukselka.Cz.1
- pawelp1320
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 kwie 2013, o 11:42
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Kapusta
Dzisiaj kupiłem nasiona kapusty odmiana Amager Kurzstrunkig na przechowywanie i kiszenie (szczególnie na kiszenie) oraz nowość superwczesną odmianę Express (stożkowa), zobaczymy jak to będzie.
Pozdrawiam Paweł
- agu_rodniczka
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 28 sty 2015, o 14:33
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
W tym roku drugi raz w życiu sieję kapustę. Nie mam za bardzo doświadczenia, w tamtym roku siałam kamienną głowę, zakiszona cieszy nas przez całą zimę póki co. W tym roku na pewno powtarzam kamienną głowę, ale zakupiłam też nasiona włoskiej Vertus, głowiastej czerwonej, amager polana i brunświckiej. Ponieważ jestem zielona, bardzo proszę o pomoc i poradę. Piszecie, że już wysiewacie, a na większości opakowań jest informacja, że siejemy marzec- kwiecień. Chciałam już w ten weekend zacząć, nie wiem czy to dobry pomysł.
Poza tym na samym początku wątku wspominał ktoś, że kapusta lubi zimno do wzrastania. Co to znaczy zimno? Jaka temperatura?
Moje normalnie na stoliku w pokoju stały i tak im w cieplarnianych warunkach dawałam rosnąć, może za ciepło było?
Główki miałam małe i skromne. Pewnie popełniłam mnóstwo błędów, chciałabym w tym roku lepiej zadbać i dowiedzieć się czegoś więcej o kapustce
Poza tym na samym początku wątku wspominał ktoś, że kapusta lubi zimno do wzrastania. Co to znaczy zimno? Jaka temperatura?
Moje normalnie na stoliku w pokoju stały i tak im w cieplarnianych warunkach dawałam rosnąć, może za ciepło było?
Główki miałam małe i skromne. Pewnie popełniłam mnóstwo błędów, chciałabym w tym roku lepiej zadbać i dowiedzieć się czegoś więcej o kapustce
- Faworyt
- Od: 2 gru 2014, o 14:47
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
agu_rodniczka:
W ubiegłym roku siałem cztery gatunki kapusty, dwie wczesne i dwie późne.
Wczesne-Ditmarska i Mira-Polana 4 marca.Pierwsze wschody nastąpiły 11 marca.4 kwietnia wysadziłem je do gruntu.
Późne-Kamienna głowa i Vertus2 wysiałem 14 marca i poszły do gruntu 15 kwietnia. Teraz musisz sobie dobrać terminy według własnych potrzeb.Co do odmiany Vertus to byłem z niej zadowolony.Rosnąc tworzyła ładne ,duże,zwarte główki. W smaku b. dobra,jak na mój gust.Wysiewałem w skrzynkach w domu.Gdy ładnie zmężniała wyeksportowałem ją do mnożarki gdzie miała ok.10 stopni w nocy i do 20 w dzień.Kapusta lubi chłodniejsze klimaty.Zbyt wysoka temperatura w połączeniu z małą intensywnością światła sprawia że rozsada jest blada i wybiegnięta.
W ubiegłym roku siałem cztery gatunki kapusty, dwie wczesne i dwie późne.
Wczesne-Ditmarska i Mira-Polana 4 marca.Pierwsze wschody nastąpiły 11 marca.4 kwietnia wysadziłem je do gruntu.
Późne-Kamienna głowa i Vertus2 wysiałem 14 marca i poszły do gruntu 15 kwietnia. Teraz musisz sobie dobrać terminy według własnych potrzeb.Co do odmiany Vertus to byłem z niej zadowolony.Rosnąc tworzyła ładne ,duże,zwarte główki. W smaku b. dobra,jak na mój gust.Wysiewałem w skrzynkach w domu.Gdy ładnie zmężniała wyeksportowałem ją do mnożarki gdzie miała ok.10 stopni w nocy i do 20 w dzień.Kapusta lubi chłodniejsze klimaty.Zbyt wysoka temperatura w połączeniu z małą intensywnością światła sprawia że rozsada jest blada i wybiegnięta.
Serdecznie pozdrawiam.
MK
Żadną sztuką jest trwać i oczekiwać,lecz dawać nad miarę. Bruno/ Ew. wg. Św. Mateusza 25, (31-46).
MK
Żadną sztuką jest trwać i oczekiwać,lecz dawać nad miarę. Bruno/ Ew. wg. Św. Mateusza 25, (31-46).
- agu_rodniczka
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 28 sty 2015, o 14:33
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Faworyt:
Bardzo dziękuję za odpowiedź, jestem zielona jeszcze ale czytam dużo forum, mam nadzieje, że niedługo będą tak samo mądra jak Wy tutaj wszyscy.
Wysiałam już kapuchę, myślę że może wcześnie, ale stoi w pokoju, gdzie mamy kilkanaście stopni, na razie nie bardzo słoneczne miejsce, dopóki nie zacznie kiełkować. Wtedy przeniosę ją w bardziej słoneczne rewiry. dostałam też wskazówki dla zielonych na prywatną wiadomość, za które chciałabym bardzo podziękować, zaczynam się wgłębiać w temat.
Pozdrawiam serdecznie
Bardzo dziękuję za odpowiedź, jestem zielona jeszcze ale czytam dużo forum, mam nadzieje, że niedługo będą tak samo mądra jak Wy tutaj wszyscy.
Wysiałam już kapuchę, myślę że może wcześnie, ale stoi w pokoju, gdzie mamy kilkanaście stopni, na razie nie bardzo słoneczne miejsce, dopóki nie zacznie kiełkować. Wtedy przeniosę ją w bardziej słoneczne rewiry. dostałam też wskazówki dla zielonych na prywatną wiadomość, za które chciałabym bardzo podziękować, zaczynam się wgłębiać w temat.
Pozdrawiam serdecznie
- Faworyt
agu_rodniczka:
Czytaj, czytaj. Tu na forum jest kopalnia wiedzy i to co najważniejsze wiedzy praktycznej.Jak wspomniałem unikaj przy produkcji rozsady wysokiej temperatury i dużej wilgotności powietrza bo choroby tylko na to czekają.
Czytaj, czytaj. Tu na forum jest kopalnia wiedzy i to co najważniejsze wiedzy praktycznej.Jak wspomniałem unikaj przy produkcji rozsady wysokiej temperatury i dużej wilgotności powietrza bo choroby tylko na to czekają.
Serdecznie pozdrawiam.
MK
MK
-
- Od: 22 lut 2011, o 18:41
Na pierwszy siew mam kapustę pierwszy zbiór,mam zamiar wysiać w domu i po wschodach wynieść do nieogrzewanego tunelu,ale chyba jeszcze za wcześnie i w dodatku od środy ochłodzenie.
- Faworyt
Na tej stronie pisałem kiedy ja siałem wczesne kapusty w ubiegłym roku. W razie nocnych przymrozków zawsze można przecież okryć włókniną albo przynieść do domu. Przymrozki przez najbliższe dwa miesiące mogą zdarzyć się jeszcze wielokrotnie z nawrotem zimy włącznie.
Serdecznie pozdrawiam.
MK
MK
-
- Od: 22 lut 2011, o 18:41
Faworyt podałeś,że po wschodach twoje kapusty rosły w temp.20 stopni w dzień i 10 w nocy ,ja w domu kapusty nie chcę trzymać bo mam z tym złe doświadczenia,wolę rozsadę trzymać w tunelu,ale w najbliższym czasie takie temperatury są nieosiągalne.
- Maska
- Od: 19 lut 2012, o 19:39
- Kontakt:
Wiem, że nie tylko na FO jesteś początkująca Znajdziesz tu taką atmosferę i przyjęcie, że nie tylko poszerzysz swoje wiadomości, ale jeszcze wyhodujesz wspaniałe okazy kapusty i in.agu_rodniczka pisze:Faworyt:
Pozdrawiam serdecznie
Wczoraj wysiałam na wcześniejszy zbiór kapustę i kalafior do doniczki na parapecie,a na późny kamienną głowę myślę wysiać pod koniec kwietnia do skrzynki w szklarni .
Pierwszy raz próbuję uprawiać kapustę. Moja rozsada kapustki Ditmarscher wczesna (parę sztuk) wygląda teraz tak:
Do tej pory rośnie w niby rozsadniku na zewnątrz (pudełko ze styropianu przykryte szybą). Ma już po dwa listki właściwe. Planuję ją wysadzić do tunelu foliowego. Tylko kiedy?
Chciałabym też posiać kapustę na zbiór nieco późniejszy np. środek lata. Czy mogę tą samą odmianę czy powinnam poszukać innej?
Do tej pory rośnie w niby rozsadniku na zewnątrz (pudełko ze styropianu przykryte szybą). Ma już po dwa listki właściwe. Planuję ją wysadzić do tunelu foliowego. Tylko kiedy?
Chciałabym też posiać kapustę na zbiór nieco późniejszy np. środek lata. Czy mogę tą samą odmianę czy powinnam poszukać innej?
Pozdrawiam Asia
- sylwana85
- 500p
- Od: 21 lut 2011, o 10:00
U mnie kapusty stożkowe oraz do kiszenia od ponad tygodnia wysiane sa w szklarni. na razie nic nie wykiełkowało pewnie z powodu chłodu. Ale dziś ładnie grzeje słoneczko także w końcu bedą miały ciepło. Wilgoci w szklarni dużo woda skrapla sie po szybach ;) druga turę kapust zamierzam wysiac ba dniach na rozsadniku lub na paletach i trzymać w szklarni.