Liliowce -Hemerocallis cz.9
- śnieżka
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 2 wrz 2007, o 12:53
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Liliowce -Hemerocallis cz.9
Mieciu- ślicznie Ci zakwitł. Niech teraz ładnie rośnie i długo cieszy oczy.
U mie na razie doliczyłam się ok. 50 liliowców, które jeszcze z ziemi nie wyszły, ale jestem o nie spokojna, bo one tak zawsze mają- większoścć to sev, które zachowują sie jak dormanty. Niestety zimna aura, silne wiatry i drastyczny brak słońca spowodowały, że ziemia jest zimna i niektóre odmiany nie ruszają się z ziemi. Jak tylko się ociepli, to wszystko zacznie rosnąć w szalonym tempie.
A ja dziś dosadzałam do liliowcowych kompozycji nowe nabytki od Forumków i z innych zakupów- w tym fioletowe róże, do grupy różowych liliowców. Dałam tam też niebieskie trzykrotki, białą i granatową szałwię oraz niebieskie astry jesienne. Jeszcze muszę tam coś dołożyć, ale nie wiem co?
U mie na razie doliczyłam się ok. 50 liliowców, które jeszcze z ziemi nie wyszły, ale jestem o nie spokojna, bo one tak zawsze mają- większoścć to sev, które zachowują sie jak dormanty. Niestety zimna aura, silne wiatry i drastyczny brak słońca spowodowały, że ziemia jest zimna i niektóre odmiany nie ruszają się z ziemi. Jak tylko się ociepli, to wszystko zacznie rosnąć w szalonym tempie.
A ja dziś dosadzałam do liliowcowych kompozycji nowe nabytki od Forumków i z innych zakupów- w tym fioletowe róże, do grupy różowych liliowców. Dałam tam też niebieskie trzykrotki, białą i granatową szałwię oraz niebieskie astry jesienne. Jeszcze muszę tam coś dołożyć, ale nie wiem co?
- tu.ja
- Od: 21 lip 2008, o 09:18
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Grażynko a może coś z wiosennych? Żeby cały sezon coś kwitło.
- śnieżka
Iza- na tak, ale co? Musi jakoś kolorystycznie zgrać się z różowym i odcieniami niebieskiego oraz białym.
-
- 500p
- Od: 5 sty 2008, o 20:00
- Kontakt:
Ja dodałabym purpurowo-fioletowe floksy wiechowate, one są krzyczące i pasowałoby do wszystkiego.
Pozdrawiam
Ismena
Pozdrawiam
Ismena
- śnieżka
Ismenko-Właśnie dziś przeglądając zasoby w ogrodzie, wpadłam na pomysł z floksami. Mam ich kilka kęp w różnych kolorach. W obecnym miejscu przeszkadzają przy chodzeniu i proszą się o przesadzenie. Teraz już wiem, gdzie powinny się przemieścić.
- myrtille1986
- 1000p
- Od: 23 mar 2010, o 08:49
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Wiecie co chciałam dziś od teściowej ukopać kilka kłączy najpospolitszych liliowców.Wybrałam taką fają zwartą kępkę ładnie ją odcięłam do okola ostrą łopatką.Próbuję je podważyć a mi łopatka jak plastelina sie wygięła hehe.Dopiero wyciągałam sztukasa gdy znalazłam odrośniętego daleko od kęp i też nie było łatwo tak raz pociągła ,że na zadek upadłam .Ciężkie są naprawdę do udzielenia
Jak Wy udzielacie kłącze np.żeby komuś dać??
Pozdrawiam Jagoda :-)
--> Spis moich wątków
--> Spis moich wątków
- tralaluszy
- Od: 5 sty 2010, o 18:46
- śnieżka
Masz rację- kępy, które mają kilka lat, są bardzo ciężkie, choć nie zawsze wyglądają okazale.myrtille1986 pisze:.... .Ciężkie są naprawdę do udzielenia
Trzeba się nieźle nagimnastykować, żeby taką odciętą kępę wyciągnąć na powierzchnię, a potem nieźle pogłówkować jak ciachnąć szpadlem, żeby nie uszkodzić sadzonek. Ja dzielę kępy szpadlem, a potem nożem na mniejsze części. Właśnie od kilku dni mam sezon na wykopywanie, dzielenie i przesadzanie liliowców- dziś już ramion nie czuję od tego dźwigania i rozdzielania.
- myrtille1986
- 1000p
No tak szpadlem ale ja chciałam taką sadzonkę dla mamy.Trochę sie po uszkadzały bulwy ale chyba im nic nie będzie??
Ale naprawdę sie uśmiałam jak mi sie ta łopatka wygięła he he Teraz mam pretekst ,żeby sobie w końcu moja wymarzoną łopatkę kupić
Ale naprawdę sie uśmiałam jak mi sie ta łopatka wygięła he he Teraz mam pretekst ,żeby sobie w końcu moja wymarzoną łopatkę kupić
--> Spis moich wątków
--> Spis moich wątków
- tu.ja
- Od: 21 lip 2008, o 09:18
Moja metoda na wykopywanie to widły amerykańskie. Później w zależności od kępy dzielę łopatą lub rękoma.
- śnieżka
Nie powinno im nic być- jak mają jakieś korzonki to przyjmą się, choć na pewno trochę odchorują.myrtille1986 pisze:No tak szpadlem ale ja chciałam taką sadzonkę dla mamy.Trochę sie po uszkadzały bulwy ale chyba im nic nie będzie??
Co do łopatki, to raczej kup sobie solidny szpadel- tzw. sztychówkę.
- myrtille1986
- 1000p
Ładne bulwy mają wiec będzie dobrze A szpadel sobie sprawie jak już będę mieć swój wielki ogród
--> Spis moich wątków
--> Spis moich wątków
- śnieżka
Najpierw zimno i wiatrzysko teraz znów gorąco i sucho- taka aura nie sprzyja szybkiemu ruszeniu liliowców, przynajmniej u mnie. na razie na deszcz się nie zanosi, więc czeka mnie podlewania, tym bardziej, że wczoraj już podsypałam swoje liliowce nawozem. Ciekawa jetem kto już podsypał swoje liliowce i czy podlewacie już?