Nie rób tak! Nasze błędy w ogrodnictwie - cz.1

Nie wiesz gdzie rozpocząć przygodę z Naszym Forum ? Zacznij właśnie od tej sekcji !
Zablokowany
gienia1230
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2008, o 11:49
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Nie rób tak! Nasze błędy w ogrodnictwie.

Post »

Mambo, może to zgorzel? Przyjrzyj się dokładnie, czy u podstawy łodyżki, tuż przy ziemi siewka ciemnieje i się zwęża, no i się przewraca. U mnie tak padła czerwona rudbekia a z porów ostał się tylko jeden. Coś w porach jeszcze z ziemi się wykluwa, może chociaż będzie z 5 sztuk .
Pozdrawiam! Gienia.
mamba9991
1000p
1000p
Od: 13 paź 2008, o 19:00
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

To zgorzel :( wlazłam od razu na stronę o chorobach roślin, no zgorzel jak cholera. Nigdy więcej wysiewów w domu.
Nigdy nie można powiedzieć o ogrodzie - uff, gotowe. I to mnie właśnie zachwyca!!!!!!!!!!
Esteci i łakomczuchy
Esteci i łakomczuchy cz.2- aktualna
Awatar użytkownika
dominikams
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 sty 2008, o 10:48

Post »

Mambo, mozesz zaprawić nasiona przed siewem.
mamba9991
1000p
1000p

Post »

Mogę, poczytałam o tym, jak mieć zdrowe siewki, ale raczej w domu już nic nie będę wysiewała, tylko w ogrodzie na rozsadniku, jak Jaśnie Pani Pogoda pozwoli :evil:
Nigdy nie można powiedzieć o ogrodzie - uff, gotowe. I to mnie właśnie zachwyca!!!!!!!!!!
Esteci i łakomczuchy
Awatar użytkownika
dominikams
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 sty 2008, o 10:48

Post »

No ale niektóre TRZEBA w domu - takie pomidory i papryki na przykład :wink:

A mi namieszali z tym kalendarzem biodynamicznym i teraz się boję wysiać w innym terminie niż zalecany :;230 Wcześniej człowiek nie czytał, nie przejmował się, i rosło - przeklęty net :twisted: :;230
mila1003
200p
200p
Od: 9 mar 2009, o 10:41
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

A ja - poruszając temat kalendarza - być może popełniłam wielki błąd ale popikowałam pomidory i paprykę w dzień "zakazany" tzn taki w którym nie powinno się nic robić. Ale zrobiłam to z premedytacją i zobaczę jak będzie, druga "grupa kontrolna" pomidorów czeka na właściwy termin. Kiedyś siałam itp jak kalendarz wskazywał, potem jeden kalendarz kupiłam a drugi inny dostałam. Dni się ze sobą nie zgadzały i dlatego teraz celowo tak zrobiłam. Choć być może okaże się to moim wielkim błędem ;:14 Coś mi się wydaje że w takie kalendarze bawią się tacy "pasjonaci" jak my. Poza tym ciężko tak siać i pikować, z jednymi pomidorami czekałam na "dobry" dzień i zanim nadszedł siewki wybujały, wyrosły kolejne liście i zbladły.
Awatar użytkownika
Aisyrk
1000p
1000p
Od: 18 sie 2008, o 16:22

Post »

Zawsze korzystałam z kalendarza biodynamicznego publikowanego w audycji "Rok na działce". W marcu nastąpiły zmiany w przedstawianiu kalendarza - nie mogę zdążyć zapamiętać propozycji. Nie ma też tego kalendarza w wydaniu internetowym. Nie jest to dla mnie jakaś bardzo istotna sprawa, ale czasami próbowałam dopasować terminy siewu do wpływów księżyca.
"....na betonie kwiaty nie rosną ..."
Awatar użytkownika
Waleria
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sty 2007, o 11:36

Post »

dominikams pisze:No ale niektóre TRZEBA w domu - takie pomidory i papryki na przykład :wink:

A mi namieszali z tym kalendarzem biodynamicznym i teraz się boję wysiać w innym terminie niż zalecany :;230 Wcześniej człowiek nie czytał, nie przejmował się, i rosło - przeklęty net :twisted: :;230
Nie jest tak źle! Ja zawsze starałam się zasiać pomidory na św. Józefa - bo tak Babcia mówiła, a w tym roku można siać 16, 17, 18 marzec - czyli niewielka różnica.
Świetne są dni w których nic nie powinno się robić - doskonałe usprawiedliwienie lenistwa! :;230
Waleria
Awatar użytkownika
rescue-trans
50p
50p
Od: 12 mar 2010, o 20:02

Post »

moich błędów jest wiele, jeszcze działka nie była nasza (tylko babci) a już leniłem się jak mogłem ale co do błędów konkretnych to podlewając ogórki i pomidorki lałem jak szło po liściach i owocach, co nieciekawie sie dla nich skończyło, następnym błędem jest niesystematyczne koszenie trawniczka. No i mam nadzieję że się mylę ale dzisiaj przycinałem wiśnie i już się boję gdyż robiłem to po raz pierwszy w życiu.
Awatar użytkownika
Suppa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 mar 2008, o 09:53

Post »

niestety to kolejny [mały] błąd :;230
Wiśnie generalnie tnie się po owocowaniu, ale nic złego nie powinno im się stać.
Pozdrawiam, Maciek.
Awatar użytkownika
rescue-trans
50p
50p
Od: 12 mar 2010, o 20:02

Post »

aha no tak mnie poinformowała była właścicielka działki (babcia mej żony) no trudno poszczekamy co będzie ;:223
Awatar użytkownika
Ave
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 kwie 2008, o 12:11

Post »

wszystkie zabiegi związane z cięciem wiśni w sadzie wykonujemy po zbiorze owoców, najpóźniej do połowy września. Duże rany po cięciu dobrze jest zasmarować pastą Funaben lub drzewa opryskać preparatem Topsin M 500 SC.

Tu jest sporo wiadomości na temat http://www.ho.haslo.pl/article.php?id=2779
mamba9991
1000p
1000p

Post »

rescue-trans pisze:aha no tak mnie poinformowała była właścicielka działki (babcia mej żony) no trudno poszczekamy co będzie ;:223
I poszczekaliście? :;230

Łatwo zapamiętać, kiedy ciąć czereśnie i wiśnie - jak czereśnia jest wysoka, to można sobie nawet całą gałąź uciąć z wierzchołka, jeszcze z owocami i nie trzeba zrywać po jednej gdzieś wysoko :D a wiśnie do czereśni podobne :D
Im nie szkodzi cięcie, jak jeszcze owocują.

A mój błąd, to że pożałowałam kasy na korony cesarskie i mam krecika. Ah, jo....
Esteci i łakomczuchy
Zablokowany

Wróć do „Supersekcja HOT. Wybrane, najciekawsze tematy Forum - START -”