Nasiona pomidorów od kozuli - cz. 2

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Agulka11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 mar 2011, o 18:58
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Nasiona pomidorów od kozuli - cz. 2

Post »

Na moich dwóch krzakach w gruncie wytworzył bardzo duże grona, ale z początkiem sierpnia zaraza je przypaliła i musiałam ściąć. Drugie grona już zdrowe, ale jeszcze dojrzewają - dobrze, że jeszcze trochę ma być ciepło.
Pozdrawiam
Forumowiczka - Aga
Awatar użytkownika
Krystyna551
200p
200p
Od: 6 lip 2011, o 10:54
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

termic88 pisze:Ja właśnie mam tego Winogronka :) tzw duży okrągły megagronek, pyszny, słodki. Był zupełnie innym krzakiem niż ten szanowany megagron którego też mam ale chyba coś nie umiem się z nim obchodzić bo średnio plonuje :( Ten Winogronek jest rozbudowany, bardzo zielony pełen liści, ale grona też ma dość duże i pełne owoców :) Będę dłubać :) Choć już parę egzemplarzy mam :)
Mój winogronek ma małe ale bardzo slodkie owoce. Slodsze niż oryginalny megagronek. I co bardzo ważne, bardzo łatwo obrywa sie owocki z szypulkami, a jak sę chce bez szypulki to nie pękają przy odrywaniu tak jak często to bywa u zwykłych koktajlowek. "termic88" Może uda nam się wymienić nasionkami na akcji :D
pozdrawiam:)
Krystyna
Awatar użytkownika
Maraga
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lut 2011, o 13:05

Post »

Wczorajsze pomidorki Kozulowe.Nr 147 tym razem w innym kolorze.I co ważne z moich ubiegłorocznych nasion.A rok temu były czerwonego koloru.Nie ma mowy,że pomylone nasiona.Ania Kozula pisała,że tak może być. Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Krystyna551
200p
200p
Od: 6 lip 2011, o 10:54

Post »

Moje kozulki 37/4 weszły poźno w okres owocowania, ale za to teraz jeszcze uginają się pod ciężarem owoców. Mam 6 krzaków i wszystkie mają owoce duże, okrągłe troche spłaszczone, smaczne. Nie zbierałam jeszcze nasion, bo dojrzałe pomidory znikają w mig:)
pozdrawiam:)
Krystyna
Awatar użytkownika
Dagmara
200p
200p
Od: 24 mar 2010, o 18:11
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

U mnie 147 był czerwony a na dodatek bardzo smaczny . ;:215
Gdy człowiek stawia sobie granice tego co zrobi, stawia sobie też granice tego co może zrobić .
loginal
200p
200p
Od: 2 sie 2011, o 10:19

Post »

Ja sobie chwalę Megagrona, choć nie tylko jego. Wysiałem kilka nasionek odmiany Brown_Berry. 2 sztuki były dokładnie takie jak we wszystkich znanych mi opisach odmiany. Ale za wyjątkiem jednego. Ten wyprodukował większe kulki, wielkości piłeczki pingpongowej i był o wiele słodszy niż te właściwe, mniejsze. Kształt i kolor - ten sam, tylko rozmiar i ilość w gronie zdecydowanie większa.
Awatar użytkownika
termic88
500p
500p
Od: 18 paź 2011, o 02:00

Post »

Powiedzcie mi, bo jeszcze nie bardzo orientuję się w krzyżówkach. Miałam dwa krzaczki k/125 - czarnej zebry malinowej. Krzaki niemal identyczne, jedyne co ich różniło to kolor owocu. Jeden był chyba taki jak z założeniu - czyli duży, w pasy, o barwie fioletowej, czasem ciemniejszej. Nasionka dostałam w poprzedniej akcji niestety nie wiem jakie to pokolenie.
Jednak drugi krzaczek miał owoce b.duże, mocno czerwone, nie pękały, i miały niewielką ilością nasion. Nasionka oczywiście dubnęłam. I tak, jakie mam szanse żeby w przyszłym roku dochować się podobnych owoców? Bo poletko nie za duże, ale owoce były pyszne, i było ich dużo :)

No i kolejna zagadka. Nie widziałam na forum fotek k/172 malinowy 36 x ( Beeforange x Orange Strawberry). U mnie wyrosły dwa wysokie krzaki. Jeden dość mocno ulistniony, owoce miał podłużne, różowe, z regularnymi komorami. Całkiem smaczy. Taka malinowa kiełbaska :;230 No i czy z takiego odmieńca też wydłubać nasionka? Na drugim krzaku oprócz tych różowych kiełbasek natrafiłam na dwa pomidorki kształtem przypominającą normalną malinówkę, tylko że owoc był niewielkich rozmiarów.
I co z tym fantem zrobić? Miał ktoś jeszcze tą odmianę? Jakie powinna mieć owoce?
"Zawsze warto być człowiekiem, Choć tak łatwo zejść na psy" - moja ulubiona sentencja, zespół Dżem
Hymn spokoju, Moje nadwyżki
Pozdrawiam, Teresa.
winterek
500p
500p
Od: 8 lis 2010, o 21:17

Post »

K 125 dostałaś z poprzedniej akcji, czyli z której ?
Jeśli z tej przed tym sezonem, od kogoś, a nie od Kozuli, miałas nasiona zebrane z pokolenia F4, czyli F5.
W tym Przypadku, to co zbierzesz, będzie F6.
Jeśli nasiona były Ani, to rosło u Ciebie F4, nasiona będą F5.
Zobacz to i popatrz na datę :
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 8#p1910178

Co do K 172, sytuacja wygląda tak :
jeśli nasiona były od Kozuli, rosło u Ciebie F1, nasiona zebrane, będą pokoleniem F2.
Jeśli nasiona pochodziły od kolejnej osoby, rosło u Ciebie F2, a nasiona będą F3.
Zobacz też na datę :
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 3#p1987443
W pokoleniach F2, F3, możesz mieć totalny bałagan.
Awatar użytkownika
termic88
500p
500p

Post »

Nasiona Czarnej zebry malinowej mialam z poprzedniej akcji wymiany (nie z dogrywki) już nie pamiętam ale to chyba był okres przed świętami więc prawdopodobnie była to akcja 2011/2012.
Torebkę po nasionkach mam, ale jest to tylko kawałek białej karteczki z odręcznym napisem "Czarna zebra malino"
Można powiedzieć że przyporządkowałam ten kawałek nazwy właśnie do tej odmiany (k/125)

Z koleji k/172 mam na torebce napisane F2, czyli u mnie będzie to już pokolenie F3. Czyli mogę zebrać wyselekcjonowane nasionka z tych różowych kiełbasek? Oczywiście na swoich torebeczkach umieszczam też krótki opis żeby się nie pomylić.
"Zawsze warto być człowiekiem, Choć tak łatwo zejść na psy" - moja ulubiona sentencja, zespół Dżem
Pozdrawiam, Teresa.
winterek
500p
500p
Od: 8 lis 2010, o 21:17

Post »

Czyli, była to akcja przed sezonem 2012.
Jeśli chodzi o K 125, nic się nie zmienia. Pytanie brzmi : czy były to nasiona Ani, czy kolejnego właściciela ?
Nie wiem, czy po akcji poprzedzającej sezon 2011, została nadwyżka K125, która przeszła na kolejny sezon ?
Jeśli tak, możesz mieć nasiona bezpośrednio od Kozuli. O to trzeba by chyba zapytać Jankiela, lub Bogdana. Ja się nie orientuję. Przyjmij, że nasiona pochodziły od Kozuli. Nie będzie tu jakiejś tragedii, jeśli się pomylisz.
Napisz więc, że to F5.

Sytuacja z K 172 jest klarowna.
Opisz to według pomysłu Jerrego, na oznakowanie krzyżówek i prześlij na akcję, jako F3.
Awatar użytkownika
termic88
500p
500p

Post »

Oki, tak też zrobię. Wielkie dzięki za rozjaśnienie umysłu :lol:
Pozdrawiam, Teresa.
Awatar użytkownika
GRANIA
500p
500p
Od: 3 lut 2012, o 20:29

Post »

termic88 172 F2 mam 1 krzak. Wysoki , nadal owocuje. Są to niewielkie, malinowe serca z dość ostrym czubkiem i trochę było owalnych , bardzo mięsiste i twarde, tylko w smaku przypominają mi Limę. Na przeciery super. Nasionka mam od Aliny 277 , Ty pewnie też bo był tylko jeden darczyńca tej odmiany i Alinko, jeśli je siałaś to napisz jakie wyrosły w tym sezonie.
aria
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2011, o 17:33

Post »

Też jestem ciekawa jakie owoce miał u Aliny 172.
Ja miałam dwa krzaki: 1. malinowe serce ok. 500g, 2. czerwone spłaszczone owoce ok. 700g.
Dziękuję Kozuli i Alinie za nasiona.
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”