Nasiona od Kozuli i innych forumowiczów - wiosna '11-cz.2
- MENA515
- 500p
- Od: 9 mar 2010, o 09:14
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Nasiona od Kozuli i innych forumowiczów - akcja wiosna '11-c
Dąbek, najszybciej zadziała wapno które można rozpuścić w wodzie i opryskać przede wszystkim grona. Można i krzaki. Ja jestem w trakcie walki z suchą zgnilizną wierzchołkową i to na własne życzenie. Używałam saletry wapniowej, a jeśli już masz braki np w magnezie , możesz użyć saletry wapniowo- magnezowej. Przemyśl co musisz podać pomidorkom i dostosuj do tego odpowiednią formułę oprysku tak, by sobie nawzajem nie przeszkadzały. Oprysk czymś z wapniem to podstawa. Jak już pisał tu ktoś bardziej obeznany, wapń przemieszcza się w pomidorach bardzo wolno i zanim coś czym podsypiesz mogło by zadziałać, owoców już miał nie będziesz.
Jeszcze nie używałem, ale metoda nie jest nowa. Na forum jest kilka tematów (np. http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=7&t=44244 ). Osobiście będę podlewał pomidory wodnym roztworem z takich potłuczonych skorupek.
"To, że nie mogę zmienić wszystkiego, nie oznacza, że nie powinienem próbować zmienić czegokolwiek".
No ja właśnie stosowałem dwa lata temu kredę szkolną - podsypałem nią krzaki i pamiętam ze efekt był widoczny. MENA515 no właśnie tylko wapnie - zgnilizna występuje na jednym krzaku tylko - pryskałem pomidory siarczanem magnezu. Więc skoro na jednym to myślę ze kreda wystarczy.W końcu ma przestać padać wiec i słońce pomoże;D
Dąbek
Mam pytanko do osób mających odmianę ITALIAN GIANT , mam pod folią busz i dlatego nie zawsze widzę rozwój moich pomidorów, ale dzisiaj z lekka się zdziwiłam jak zobaczyłam jeden owoc wielkości mojej dłoni szok
Czy u Was też rosną takie giganty ??
Czy u Was też rosną takie giganty ??
Pozdrawiam Iwona
Mam ITALIAN GIANT rzeczywiście ma duuuże owoce to jeszcze zależy od tego ile ich jest na krzaku.Poobrywaj trochę liście bo w gąszczu łatwo o choroby z racji słabego przepływu powietrza.
Tak obrywam liście ale delikatnie co około 10 dni po jednym lub dwa
czytałam wcześniej że ta odmiana jest plenna , dlatego się na nią zdecydowałam ,ale jestem pozytywnie zaskoczona że ma tek duże owoce oby się grona nie oberwały
czytałam wcześniej że ta odmiana jest plenna , dlatego się na nią zdecydowałam ,ale jestem pozytywnie zaskoczona że ma tek duże owoce oby się grona nie oberwały
Pozdrawiam Iwona
- NITKA
- 1000p
- Od: 29 sie 2010, o 11:30
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Też mam giganta, choć muszę przyznać, że nie zawiązał mi pierwszego grona.., drugie jest zawiązane już ładnie. Ciekawa jestem jakie będą owoce. Dla mnie numer 1 jak na razie to Malonowe Zebry. Na jednym gronie 5 pomidorów wielkości mojej dłoni, mam nadzieję , że będą smaczne, na samą myśl już mi ślinka cieknie. :P
pozdrawiam, Anita
- Suppa
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 6 mar 2008, o 09:53
Apetyczne te zeberki
Zastosowałem cytrynian wapnia z przepisu forumowicz, ale tylko na porażone krzaki. Nowych objawów nie widać, te "przypalone" juz takie pozostaną
A nie prysnąłeś przypadkiem więcej na ten krzaczek? Ja sobie też taką zgniliznę wywołałem po zbyt stężonym oprysku siarczanem magnezu..Dąbek pisze:...pryskałem pomidory siarczanem magnezu...
Zastosowałem cytrynian wapnia z przepisu forumowicz, ale tylko na porażone krzaki. Nowych objawów nie widać, te "przypalone" juz takie pozostaną
Pozdrawiam, Maciek.
Suppa pryskałem wszystkie krzaki roztworem 0,5% nawet te co miały oznak nie doboru - a ten krzak teraz co jest chory jest przy samym wejściu, wiec tak sobie myślę jak pada no to on jest narażony najbardziej - duzo wilgoci ma;/
Dąbek
- MENA515
- 500p
- Od: 9 mar 2010, o 09:14
U mnie na oprysk, czy też podlanie siarczanem magnezu, kiepsko reagowały Snow white. Miały przypalone najwyższe grona i czubki. Pomimo, że widać było na nich drobne niedobory. Bądź co bądź idą na 2 pędy i maja już po 5-7 gron . Ale tylko na jednym krzaku była sucha zgnilizna. Odrobina azotu sprawiła, ze poszły w górę i jakoś sobie poradziły.
Teraz mam inny problem, bo jako że rosną na nienawożonej niczym ziemi powinnam je rególarnie podlewać gnojówką. Wiem, że zanim dostały suchej zgnilizny, ewidentnie przesadziłam z nawożeniem. Dałam za dużą dawkę pokrzywówko/ gnojówki bydlęcej( oczywiście sfermentowanej) i to dosłownie po 3 dniach Głupol ze mnie, bo się zapędziłam i poddałam jej za dużo a zrobiłam dość mocną Ale uczę się na błędach. Jeszcze w: Albenga+ Copia, White tomato i Kalmanie znalazłam pomidorki z objawami zgnilizny . Ale pozostałe krzaczki już wołają jeść, bo jaśnieją im czubki, skręcają się całe "gałązki" i zaczynają wyrastać liście z gron. A wilki w ogóle nie rosną w żadnej odmianie. Tak więc odważyłam się dodać 200ml gnojóweczki na 10l wody tym w szklarni. Ale co z tymi w gruncie? Leje kolejny dzień i nie wiem, czy coś im podać? Mają strasznie mokro a gnojówki już im chyba 2 tygodnie nie dałam...
Teraz mam inny problem, bo jako że rosną na nienawożonej niczym ziemi powinnam je rególarnie podlewać gnojówką. Wiem, że zanim dostały suchej zgnilizny, ewidentnie przesadziłam z nawożeniem. Dałam za dużą dawkę pokrzywówko/ gnojówki bydlęcej( oczywiście sfermentowanej) i to dosłownie po 3 dniach Głupol ze mnie, bo się zapędziłam i poddałam jej za dużo a zrobiłam dość mocną Ale uczę się na błędach. Jeszcze w: Albenga+ Copia, White tomato i Kalmanie znalazłam pomidorki z objawami zgnilizny . Ale pozostałe krzaczki już wołają jeść, bo jaśnieją im czubki, skręcają się całe "gałązki" i zaczynają wyrastać liście z gron. A wilki w ogóle nie rosną w żadnej odmianie. Tak więc odważyłam się dodać 200ml gnojóweczki na 10l wody tym w szklarni. Ale co z tymi w gruncie? Leje kolejny dzień i nie wiem, czy coś im podać? Mają strasznie mokro a gnojówki już im chyba 2 tygodnie nie dałam...
MENA515 no ja na razie swoją zgniliznę potraktowałem kredą - jak będzie dalej postępować to siarczan wapnia(oprysk). A co do nawożenia to ja czekam i czekam żeby je nakarmić pokrzywówką i chyba jutro to zrobię bo słońce ma się wkońcu w piątek pojawić. A teraz gdy padał deszcz nawet pod folią ich nie dokarmiałem - bo bez słońca chyba tyle nie potrzebują;)
Dąbek
Co Ty chcesz zagipsować pomidory ?.Dąbek pisze:siarczan wapnia(oprysk)
forumowicz tak myślałem ze pomyliłem - no saletrą wapniową
Dąbek