Kompostownik i jego rola.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 8 gru 2011, o 07:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Kompostownik
Karmenka - nie piszesz nic na temat konstrukcji tego kompostownika. Ludzie czasem popełniają błąd budując w kompostowniku dno - betonują je na przykład, woda nie ma gdzie odpływać i stąd nadmierne gnicie oraz przykre zapachy.
Zielonym do góry!!!
- karmenka
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 22 sie 2014, o 12:48
Kompostownik jest z desek, ale w stanie rozsypującym się. Nie wyglądało to estetycznie, kiedy kupiliśmy działkę - wszystko się z niego wysypywało. Teraz to trochę uporządkowaliśmy, a docelowo chcemy deski wymienić, żeby to wszystko lepiej wyglądało.
Nie ma w nim żadnego dna, na pewno wybetonowanego, zatem to raczej nie powód zwiększonej wilgotności.
Nie ma w nim żadnego dna, na pewno wybetonowanego, zatem to raczej nie powód zwiększonej wilgotności.
Pozdrawiam, Sylwia
-
- 200p
- Od: 19 mar 2013, o 16:19
Podpowiedzcie proszę jak radzicie sobie z przerzucaniem kompostu w kupnym plastikowym kompostowniku?
- gemciu83
- Od: 18 maja 2008, o 09:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Raczej zacznij od tego by właściwie układać warstwy kompostu w plastiku.
Sieczka, tektura, napowietrzacz (patyczki), trawa itd. Warstwami musisz kłaść 'towar'.
Dla mnie lepsza opcja to palety i taki kompostownik.
Czytaj....
Sieczka, tektura, napowietrzacz (patyczki), trawa itd. Warstwami musisz kłaść 'towar'.
Dla mnie lepsza opcja to palety i taki kompostownik.
Czytaj....
- Ogrodnik88
- Od: 17 cze 2010, o 22:30
Najlepiej jest tak żeby połowę kompostu wyjąć na jedną stertę a drugą połowę na drugą stertę.bietka1964 pisze:Podpowiedzcie proszę jak radzicie sobie z przerzucaniem kompostu w kupnym plastikowym kompostowniku?
Później trzeba stertę z tą połową góra leżała na wierzchu wrzucić na dno kompostu a tą stertę która była wcześniej przy dnie wrzucić na wierzch.
Każda warstwa powinna być cienka i między warstwami już mocno przerobionego kompostu powinno się kłaść warstwę jakiejś zieleniny,ja zazwyczaj stosuje skoszoną trawę albo pokrzywy.
-
- Od: 29 sty 2012, o 15:19
bietka, ja od jakiegoś czasu mam w planie przewalenie materiału zgromadzonego w plastikowych kompostownikach, ale ciągle brak czasu. Moje kompostowniki mają na rogach takie złączki spinające ścianki i myślę, że jak wyjmę te spinki, odstawię ścianki, to materiał się wysypie. Kompostowniki chcę ustawić w innym miejscu ( 2 m dalej) i tę wysypaną masę przeniosę. Przy okazji wymiesza się.
Czy Twoje kompostowniki też można rozebrać?
Czy Twoje kompostowniki też można rozebrać?
I tu i tam. Ni tu, ni tam... cz.2
Przyroda nie śpieszy się, a jednak ze wszystkim nadąża. Lao Tsy
Pozdrawiam....... Emilia
Pozdrawiam....... Emilia
-
- Od: 29 sty 2012, o 15:19
Wczoraj zabrałam się wreszcie za kompost. Bez problemu zdjęłam spinki łączące przednie ścianki kompostowników, odstawiłam po jednej ściance.Wysunęłam do góry spięte jeszcze ścianki, a na ziemi zostały pulchne klocki materiału. W jednym pojemniku było sporo liści jeszcze nie przerobionych, więc wrzucałam do pustego pojemnika trochę z jednej pryzmy , trochę z drugiej. Tam, gdzie było więcej odpadków z kuchni, kłębiły się chyba setki dżdżownic!!!
Myślę, że do wiosny będę miała super ziemię na grządki.
Myślę, że do wiosny będę miała super ziemię na grządki.
I tu i tam. Ni tu, ni tam... cz.2
Pozdrawiam....... Emilia
Pozdrawiam....... Emilia
- gemciu83
- Od: 18 maja 2008, o 09:44
- Kontakt:
Nie macie kompostownika to a: pryzmę układać i przerzucać 5-8 razy w sezonie i o tej porze to już prawie idealny materiał jest pod uprawy, b) palety euro jednorazówki po 10-12zł sztuka są i z tego sobie budować.
-
- 100p
- Od: 30 wrz 2013, o 17:39
Mam problem, dotyczący kompostu. Mianowice posiadam ok 2 m3 przerobionego kompostu i chciałbym zasilić nim miejsce pod warzywa. Jednak, w biegłym roku, w miejscach, gdzie był wysypany kompost ( rabatka z cannami - paciorecznikami ) pojawiło się mnóstwo chwastów, mimo iż chwasty, z dojrzałymi nasionami, nie były kompostowane. Jest jakiś sposób, aby ten kompost był "nawozem", a nie "plagą chwastów"?
Tak wyglądała ta rabatka, 3 tygodnie po uprawie i zasadzeniu ( wtedy nie było żadnych widocznych chwastów ).
Tak wyglądała ta rabatka, 3 tygodnie po uprawie i zasadzeniu ( wtedy nie było żadnych widocznych chwastów ).
- PiotrekP
- Od: 18 wrz 2011, o 08:42
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Nasiona najwidoczniej były w ziemi ( zawsze są i zawsze będą). Ja kompostuję również nasiona jak i same chwasty. Większość nasion gnije podczas kompostowania.
-
- 100p
- Od: 30 wrz 2013, o 17:39
Czyli to raczej nie była wina kompotu. To teraz czeka mnie trochę pracy z wywózką kompostu. Jak myślicie, czy kompost nie zaszkodzi pomidorom w tunelu?
- PiotrekP
- Od: 18 wrz 2011, o 08:42
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Czemu ma zaszkodzić? kompost to "najzdrowszy" nawóz
-
- 50p
- Od: 30 mar 2010, o 18:07
Słuchajcie a ja mam inne pytanie- w mojej okolicy rośnie dużo drzew orzecha laskowego, lipy, kasztanów i drzew o których czytałam , że ich liście mają dużo garbników i cieżko się je kompostuje w szybkim czasie. Do tej pory kompostuję trawę i resztki warzyw itp.
Mam więc pytanie trochę naiwne i być może uznacie je za "głupie"- czy można spalić takie liście i ten popiół dorzucić do kompostu? Nie mam możliwosći poszatkować tych liści na małe kawałki więc wpadłam na taki pomysł.
Doradźcie proszę
Mam więc pytanie trochę naiwne i być może uznacie je za "głupie"- czy można spalić takie liście i ten popiół dorzucić do kompostu? Nie mam możliwosći poszatkować tych liści na małe kawałki więc wpadłam na taki pomysł.
Doradźcie proszę