Dynia - wszystko o odmianach i uprawie cz.3
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 25 lut 2010, o 21:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Dynia - wszystko o odmianach cz.3
U gurdliny mi się te kwiatki bardzo spodobały, kupiłam po czym okazało się że one w nocy kwitną a w dzień zasychają;) Luffe miałam w zeszły roku i miała 1 owoc ale nie zdążyła dojrzeć.
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=42&t=53292 - zrobiłam osobny watek nietypowym dyniowatym, myślę że się przyda [mi by się przydał;)].
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=42&t=53292 - zrobiłam osobny watek nietypowym dyniowatym, myślę że się przyda [mi by się przydał;)].
- cantati
- Od: 10 lut 2012, o 17:00
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kwiatki ma prześliczne, właśnie je obejrzałam
To trzymam kciuki, żeby w tym roku Ci dojrzały i zdaj koniecznie relację, bo ciekawi mnie strasznie
PS. A wątek super, już lecę się wpisać
To trzymam kciuki, żeby w tym roku Ci dojrzały i zdaj koniecznie relację, bo ciekawi mnie strasznie
PS. A wątek super, już lecę się wpisać
Pozdrawiam, Dorota
- mirek55522
- 100p
- Od: 29 mar 2012, o 04:50
- Kontakt:
Sadzoneczki dyni u mojego kolegi 28 marca.
A ja mam nasionka dyni bezpestkowej. Sporo tego .
W zeszłym roku dostałem od znajomego 5 pestek które leżały w domu chyba 6-ć lak. Posiałem na ryzyko i wszystkie wzeszły.
Nasionka są zielone a dynie przypominały arbuz. Może ktoś wie co to za odmiana.Niestety nie zrobiłem zdjęć. Jak jest chętny to mogę oddać lub wymienić na inne nasionka pestki tej dyni.
Zbiory miałem raczej słabe. Na kilogram pestek potrzeba jakieś 8-10 dyń.Takie wyniki otrzymałem po zbiorach
Może się mylę bo to moje pierwsze dynie jakie posiałem.
Co do samej dyni to porozdawałem znajomym na przetwory i do kuchni. W zamian dostałem kilka słoiczków w occie. Podobno dynia jest dobra gotowana na mleku.
Nie znam się na dyniach.
A ja mam nasionka dyni bezpestkowej. Sporo tego .
W zeszłym roku dostałem od znajomego 5 pestek które leżały w domu chyba 6-ć lak. Posiałem na ryzyko i wszystkie wzeszły.
Nasionka są zielone a dynie przypominały arbuz. Może ktoś wie co to za odmiana.Niestety nie zrobiłem zdjęć. Jak jest chętny to mogę oddać lub wymienić na inne nasionka pestki tej dyni.
Zbiory miałem raczej słabe. Na kilogram pestek potrzeba jakieś 8-10 dyń.Takie wyniki otrzymałem po zbiorach
Może się mylę bo to moje pierwsze dynie jakie posiałem.
Co do samej dyni to porozdawałem znajomym na przetwory i do kuchni. W zamian dostałem kilka słoiczków w occie. Podobno dynia jest dobra gotowana na mleku.
Nie znam się na dyniach.
Nie ma takiej okoliczności życiowej która zwalniała by człowieka od myślenia.
- patasko
- Od: 26 maja 2011, o 23:48
mirek55522, ojojoj za wcześnie na siew dyń. Najprędzej się sieje w połowie kwietnia, a widzę, że Twój kolega ma już sadzonki... A może to do szklarni?
Jeżeli to dynia bezpestkowa, to jak możesz mieć jej nasiona?mirek55522 pisze:A ja mam nasionka dyni bezpestkowej. Sporo tego .
Mirek55522, jeśli miałeś tylko dynię bezpestkową, to spróbuj posadzić jakąś na miąższ, nieodmiennie polecam Hokkaido, a jeśli nie, to Bambino. Ja lubię dynię na mleku, tylko ja gotuję na kokosowym. Fajne z kluseczkami czy kaszą jaglaną. A zupa z dyni, dobrze przyprawiona gałką, kolendrą, kurkumą etc to już w ogóle pyszność.
- mirek55522
- 100p
- Kontakt:
Przepraszam za pomyłkę ( literówka ) Dynia z pestkami bez łupin czy jakoś tak. Po prostu nie posiada łupinki na nasionach jak pozostałe odmiany. Można ją jeść od razu.
Właśnie zrobiłem foto aparatem tel. i postaram się pokazać te nasionka
Właśnie zrobiłem foto aparatem tel. i postaram się pokazać te nasionka
- patasko
- Od: 26 maja 2011, o 23:48
mirek55522, chodzi Ci o dynię bezłupinową. Bezkonkurencyjna jest odmiana Kakai
- mirek55522
- 100p
- Kontakt:
Nasionka dyni bez łupinowej .
Nasionka są w torebce foliowej których używam w pasiece do walki z warrozą za pomocą kwasu mrówkowego.
Wystarczy teraz do koperty i na wymianę nadwyżek.
A może na Allegro po 1 zł. ?
Za uzyskane pieniążki można kupić inne rośliny czy nasiona.
Nasionka są w torebce foliowej których używam w pasiece do walki z warrozą za pomocą kwasu mrówkowego.
Wystarczy teraz do koperty i na wymianę nadwyżek.
A może na Allegro po 1 zł. ?
Za uzyskane pieniążki można kupić inne rośliny czy nasiona.
A w którym miesiącu dojrzewają pierwsze owoce dyni bezłupinowej?
- mirek55522
- 100p
- Kontakt:
Moje dojrzewały razem z taką żółtą wielką. Tą wielką rozdałem i niestety zeżarli mi pestki. Na szczęście jedna dynia mi została .Chyba dla tego że była najmniejsza. Mam jeszcze z 50 pestek ,to posieję w tym roku obie odmiany.
Żółta wielka to pewnie melonowa, albo bambino. Dość późnawo jak na pestki. Ja miałem w tamtym roku taką dynię, która dojrzewała w tym samym okresie co słonecznik Ale już jej nie mam. Trochę szkoda. Chociaż nie dam głowy, że sama gdzieś nie wyrośnie bo u mnie bezodmianowe dynie są jak feniksy
- Tomek-Warszawa
- Od: 11 lut 2008, o 13:45
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Jak żółta to melonowa bambino ma pomarańczową skórkę
Tu możesz pomóc poszkodowanym w powodzi - viewtopic.php?t=127991
Otwarcie drzwi i wyjście do ogrodu jest najbardziej ekscytującym wydarzeniem każdego dnia.
Otwarcie drzwi i wyjście do ogrodu jest najbardziej ekscytującym wydarzeniem każdego dnia.
-
- Od: 26 lis 2009, o 18:14
Poszukaj sobie w internecie opisu dyni bezłupinowej Olga i Miranda - takie odmiany znam, może któras z nich?mirek55522 pisze:...
Nasionka są zielone a dynie przypominały arbuz. Może ktoś wie co to za odmiana....
Pozdrawiam
Moje nowe imię Szansa
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."