Siew i rozsada sezon 2012 r. cz.2

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Aniusia
50p
50p
Od: 18 mar 2012, o 11:37
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Pomidory ? siew i rozsada sezon 2012 r. cz.2

Post »

Przeczytałam,że niektórzy z Was stosują ekrany z folii aluminiowej,więc mąż dostał zadanie :wink:
Dziś już pomidorki nie wyciągają się tak jak wcześniej w stronę okna,jest naprawdę dużo lepiej ;:138
Polecam wszystkim coś takiego przy małej ilości światła.

Obrazek
Nie oglądaj się za siebie-może Coś właśnie Cię dogania.
Awatar użytkownika
moonniiaa
100p
100p
Od: 13 sty 2012, o 08:55

Post »

Ja też jak przeczytałam o tym patencie z folia aluminiową to zrobiłam sobie takie ekrany i jak testowałam i np. na dzień stawiałam roślinki bez ekranu, to widać kolosalną różnicę. Przy ekranie w ogóle sie nie przechylaja do okna i tak nie wybiegają. Więc pomysł naprawdę super.
Awatar użytkownika
GunnarSK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 paź 2009, o 17:10

Post »

moonniiaa pisze:Ja też jak przeczytałam o tym patencie z folią aluminiową to zrobiłam sobie takie ekrany i jak testowałam i np. na dzień stawiałam roślinki bez ekranu, to widać kolosalną różnicę. Przy ekranie w ogóle się nie przechylają do okna i tak nie wybiegają. Więc pomysł naprawdę super.
Widocznie tak wszystcy będą robić.
pozdrawiam, Gunnar
babcia360
50p
50p
Od: 26 sty 2011, o 19:50

Post »

Bardzo się ciesze ,bo to mój patent.Wesołych Świąt-Babcia360
Awatar użytkownika
Aniusia
50p
50p
Od: 18 mar 2012, o 11:37

Post »

babcia360 pisze:Bardzo się ciesze ,bo to mój patent.Wesołych Świąt-Babcia360
No to bardzo dziękujemy za patent ;:196
Również życzę Wesołych Świąt :)
Nie oglądaj się za siebie-może Coś właśnie Cię dogania.
winterek
500p
500p
Od: 8 lis 2010, o 21:17

Post »

Ekrany, nie koniecznie, trzeba robić z folii aluminiowej. Nada się rówież, zwykły, byle biały, arkusz papieru. Białe zasłony, jeżeli takowe ktoś posiada, również.
Chciałbym zwrócić uwagę forumków, na ciekawy patent, widoczny na fotce Aniusi. Chodzi o podwyższenie, na którym stoją kubki. Zapewnia to większą ilość światła dziennego w ciągu doby. W przypadku niskich jeszcze roślin, nie jest to bez znaczenia. Polecam ;:108
Awatar użytkownika
patasko
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2011, o 23:48

Post »

winterek, czytałem w którymś z wątków, że niepognieciony arkusz folii aluminiowej odbija 50% więcej światła niż biała kartka papieru, z kolei pognieciona folia odbija tyle samo, co owa kartka :)
Awatar użytkownika
renzal
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 maja 2011, o 12:33
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

U mnie będzie ekran, ale to niewiele da, bo ja mam za dużo tego wszystkiego. Tak, czy siak pomysł super i już przygotowałam sobie Koc Ratunkowy, z którego zrobię ww ekranik. Będzie to również osłona, bo moje koty ciągle wędrują w tą i z powrotem i trzeba otwierać balkon.
Serdeczne dzięki!
pozdrawiam Renata Pod Jesionem cz.5 ,czyli: akt V dramatu!
Ciągle marzę, że w tym roku uporządkuję mój ogród. (nowy rok - już szósty - nowa nadzieja ;:306 )Nadzieja umiera ostatnia...
winterek
500p
500p
Od: 8 lis 2010, o 21:17

Post »

Zgadza się, folia aluminiowa, odbija więcej światła. Działa trochę, jak zwykłe lustro. Jest jednak bardziej kłopotliwa w użyciu. Zwykły biały brystol, a nawet kartki papieru do drukarki, zdadzą w tym przypadku egzamin.
Co do koca, pomysł b. dobry, aczkolwiek nie wydaje mi się, by dla kotów, był przeszkodą nie do sforsowania.
Alembik

Post »

Czy jest ktoś w stanie logicznie wytłumaczyć, czemu pomidory cornabel F1 siane 20 lutego wyglądają teraz jak kalman siany 15 marca? Co może tak spowolnić wzrost pomidorów jednocześnie nie zabijając ich?
tadeusz48
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2007, o 17:20
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Najprostszym i najłatwiejszym wytłumaczeniem jest to że pomidory siane później miały więcej światła słonecznego, niż te siane wcześniej i jest to w zasadzie niezależne od miejsca w którym rosły ( oczywiście w pobliżu oświetlenia zewnętrznego).

Tak samo będzie z pomidorami wysianymi teraz, biedą po prostu szybciej rosły , niż te siane wcześniej.
11krzych

Post »

PUMA72 pisze:Tak trochę myślałam że o to Ci chodzi tylko u mnie to nosi nazwę cylindry. Ja kupiłam w sklepie ogrodniczym na targu są b. dobre bo przy wysadzaniu rozpina się je i pomidory wsadza się do ziemi z nienaruszoną bryłą korzeniową.
Jaką pojemność mają te "tutki"? Wyglądają na 250ml, ja bym też używał tej technologii ale preferuję pojemniki półlitrowe (po jogurcie, nie po żytniej).
Awatar użytkownika
Hekate
200p
200p
Od: 23 lip 2009, o 16:15
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Ja widziałam takie tutki na pobliskiej giełdzie kwiatowej na stoisku z doniczkami, pakowane były po 200szt i dostępne są różne średnice. Czytałam też na tym fotum że można je też samemu zrobić np. ze starych klisz z prześwietlenia, pociąć w paski i naciąć by zapiać na zakładkę :wink:
Ania
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
arty
500p
500p
Od: 6 kwie 2012, o 10:17

Post »

dzień dobry !
jestem tu nowy , roślinami interesuje się od dziecka ale w tym roku postanowiłem posadzić pomidory :)
Moja hodowla jest całkowicie amatorska i brakuje jest naprawdę dużo ,począwszy od sadzonek jak i miejsca docelowej hodowli ale o tym za chwilę . A więc :
1. sadzonki do pikowania dostałem od znajomej ,nie siałem ich sam , niektóre są dość wyrośnięte bo maja od 5 cm do 15 cm są to różne odmiany, nawet nie wiem jakie , jeden rodzaj ma być z typu koktajlowych
2.posadziłem jej do czarnych doniczek o pojemności około 250-300 ml
3. czy mam dać pomidorkom tym większym jakieś podpórki .?sadziłem je wczoraj, czy mam liczyć na to ze same się wyprostują.? ,wydaje mi się ze były przechowywane wcześniej w zbyt ciemny pomieszczeniu i tak zdziczały....??
4. mam zamiar wysadzić je do tunelu a właściwie pseudo tunelu . szerokość około 1.5-1,8 m długość 4 m tunel jest własnoręcznie robiony , na metalowym szkielecie na to folia ,boczne ściany są pod kątem prostym mniej więcej na wysokości 1,5-1,8 dopiero potem jest łuk który podnosi tunel o kolejne 80 cm . W jakich odległościach powinienem sadzić potem w maju .? myślałem o 2 rzędach po lewej i prawej stronie , w rzędzie po 50 cm .??? mam około 65 sadzonek , dlatego resztę chciałbym wysadzić do gruntu ?? czy to dobry pomysł .?
5. czy stosuje się profilaktycznie jakieś opryski .? czy dopiero gdy widzimy objawy choroby..??
6. do sadzenia użyłem zwykłej ziemi z ogródka takiej co kret wykopał :D
7. proszę o wskazówki bardziej doświadczonych ogrodników :)
8. o to moje po-pikowane pomidorki
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
11krzych

Post »

@arty
Na wszystkie pytania znajdziesz odpowiedź czytając wątki pomidorowe od początku.
Moim zdaniem są za płytko popikowne. Ja bym to wsadził po liścienie albo nawet głębiej.
Co do ziemi z kretowiska - powodzenia.
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”