Skrętnik (Streptocarpus) - uprawa, pielęgnacja cz.1
- Gracjella
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 kwie 2014, o 20:01
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Skrętnik (streptocarpus) - uprawa, pielęgnacja
Z tego wniosek, że za mało nawozu...
Spróbuj przejść na metodę 1/4 Florovitu Uniwersalnego do każdego podlewania przez 4-5 tygodni (5ml na 1l wody)
Spróbuj przejść na metodę 1/4 Florovitu Uniwersalnego do każdego podlewania przez 4-5 tygodni (5ml na 1l wody)
Zapraszam do moich wątków:
Kwiaty w sercu; Kwiaty w sercu II Sprzedam, wymienię nadwyżki
Jeśli w Twoim sercu wyrośnie kwiat- świat wokół Ciebie staje się ogrodem.
- Edyta 74
- Od: 6 sty 2009, o 16:58
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Grażynko, a można stosować Florovit do kwitnących do każdego podlewania? Ja go stosuję raz w tygodniu, daję połowę dawki, może to za mało?
Za Fructusem muszę się rozejrzeć , może rzeczywiście warto zmienić nawóz
Za Fructusem muszę się rozejrzeć , może rzeczywiście warto zmienić nawóz
- Gracjella
Edytko, jak znajdziesz chwilkę czasu przejrzyj mój wątek od strony 43
Tam podałam sposób zasilania skrętników przez naszych wschodnich sąsiadów.
Zaczęłam stosowac się do tych zasad i jestem ogromnie zadowolona.
Na pewno będę już tylko tak zasilać moje skrętniki: 1/4 przewidywanej dawki do każdego podlewania przez cztery do pięciu tygodni.
Zaczęłam z końcem czerwca Burzą Kwiatów.Z końcem lipca przeszłam na Florovit Uniwersalny.Z początkiem września rozpoczęłam podlewanie Fructusem 20:20:20.
O Burzy Kwiatów nie mogę powiedzieć nic rewelacyjnego.
Natomiast Florovit przeszedł moje najśmielsze oczekiwania.Mam mnóstwo kwitnących i zapączkowanych skrętników.
Widzę, że Fructus wspaniale kontynuuje działania swojego poprzednika.
Dzisiaj zrobiłam zdjęcia wszystkim kwitnącym skrętnikom i fiołkom.Chcę zrobic kolaż żeby zachęcić wszystkich do tej metody.
Jak mi się uda, to jeszcze dzisiaj włożę zdjęcie
Tam podałam sposób zasilania skrętników przez naszych wschodnich sąsiadów.
Zaczęłam stosowac się do tych zasad i jestem ogromnie zadowolona.
Na pewno będę już tylko tak zasilać moje skrętniki: 1/4 przewidywanej dawki do każdego podlewania przez cztery do pięciu tygodni.
Zaczęłam z końcem czerwca Burzą Kwiatów.Z końcem lipca przeszłam na Florovit Uniwersalny.Z początkiem września rozpoczęłam podlewanie Fructusem 20:20:20.
O Burzy Kwiatów nie mogę powiedzieć nic rewelacyjnego.
Natomiast Florovit przeszedł moje najśmielsze oczekiwania.Mam mnóstwo kwitnących i zapączkowanych skrętników.
Widzę, że Fructus wspaniale kontynuuje działania swojego poprzednika.
Dzisiaj zrobiłam zdjęcia wszystkim kwitnącym skrętnikom i fiołkom.Chcę zrobic kolaż żeby zachęcić wszystkich do tej metody.
Jak mi się uda, to jeszcze dzisiaj włożę zdjęcie
- jola1
- Od: 4 kwie 2008, o 08:15
Dziewczyny mam możliwość zakupienia w moim sklepie ogrodniczym Fructusu 20:20:20 opakowanie 10kg za 90zł dla mnie to zdecydowanie za dużo ale może ktoś były chętny , cena za 1kg była by 9zł plus wysyłka.
-
- 200p
- Od: 18 sty 2012, o 20:04
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ostatnio kupiłam nawóz 20-20-20 takie niewielkie opakowanie firmy Substral, jest to nawóz do ogórków za kilkanaście złotych. Przecież nie jest ważne czy to Fruktus czy inna firma i nie ma znaczenia co pisze na opakowaniu do jakich roślin tylko ważny jest skład nawozu NPK + mikroelementy.
Nawóz do kwitnących kwiatków ma prawie taki sam skład jak do pomidorów ( inny oczywiście będzie skład do kwaśnolubnych ).
Firmy nagminnie kombinują jak by tu najwięcej sprzedać a to nawóz do winogrona, a to do truskawek itd. a skład nawozu albo wcale się nie różni albo są tak minimalne różnice w opisie, że szkoda zachodu ( czy te różnice są to przecież nikt z nas nie jest w stanie sprawdzić ). Na opakowaniach pięknie zrobione zdjęcia dorodnych roślin po zastosowaniu właśnie tego selektywnego cuda. Wystarczy kupić coś z przewagą potasu i dodać trochę żelaza ( butelka 1 litr kosztuje ok. 10 zł i wystarczy na kilka lat) i już mamy czym podlewać kwiatki, które wolą nieco kwaśniejsze podłoże. Każdy robi jak chce ale uważam, że trzeba zachować zimną krew na to czym nas kuszą.
Nawóz do kwitnących kwiatków ma prawie taki sam skład jak do pomidorów ( inny oczywiście będzie skład do kwaśnolubnych ).
Firmy nagminnie kombinują jak by tu najwięcej sprzedać a to nawóz do winogrona, a to do truskawek itd. a skład nawozu albo wcale się nie różni albo są tak minimalne różnice w opisie, że szkoda zachodu ( czy te różnice są to przecież nikt z nas nie jest w stanie sprawdzić ). Na opakowaniach pięknie zrobione zdjęcia dorodnych roślin po zastosowaniu właśnie tego selektywnego cuda. Wystarczy kupić coś z przewagą potasu i dodać trochę żelaza ( butelka 1 litr kosztuje ok. 10 zł i wystarczy na kilka lat) i już mamy czym podlewać kwiatki, które wolą nieco kwaśniejsze podłoże. Każdy robi jak chce ale uważam, że trzeba zachować zimną krew na to czym nas kuszą.
Pozdrawiam Ela
- tralaluszy
- Od: 5 sty 2010, o 18:46
Ja po kilku latach pracy w centrum Ogrodniczym polecam nawozy firmy Ampol-Merol. Ogród Start. Pierwiastki w formie bezchlorkowej, nawozy jesienne bez azotu, ceny przy takim samym składzie prawie o połowę niższe od najpopularniejszych, tradycyjnych nawozów.
Pozdrawiam - BabajAGA
- jola1
Ten Fruktus o którym piszę też ma +mikroelementy.
Grażynko wiem że już kupiłaś i z tego co zobaczyłam w internecie to cena za 1kg jest wyższa.
Na tym nawozie tez nie pisze że jest przeznaczony tylko do fiołków czy skrętników ale ważny jest skład oczywiście każdemu wolno stosować taki nawóz jaki chce wybór jest ogromny.
Grażynko wiem że już kupiłaś i z tego co zobaczyłam w internecie to cena za 1kg jest wyższa.
Na tym nawozie tez nie pisze że jest przeznaczony tylko do fiołków czy skrętników ale ważny jest skład oczywiście każdemu wolno stosować taki nawóz jaki chce wybór jest ogromny.
- Gracjella
Tak Jolu, masz rację z tymi informacjami.Ale, jest podane, że zaleca się stosować do kwiatów.
Ja podlewam już nie tylko skrętniki ale także wszystkie pozostałe.W tym fiołki, hoje i peperomie
Ja podlewam już nie tylko skrętniki ale także wszystkie pozostałe.W tym fiołki, hoje i peperomie
- tralaluszy
- Od: 5 sty 2010, o 18:46
Zalany "w drebiezgi", ale dzielny Valor odżył,zmężniał i zakwitł
Pozdrawiam - BabajAGA
Jolu a jakie jest dawkowanie tego nawozu ?? co prawda do doniczkowych parapetowców w tym skrętników mam sprawdzony już nawóz i bardzo wydajny ale działka jest spora
- jola1
No to sie dowiedziałem Mi chodziło o dawkowanie /dozowanie/ nawozu, nie o ilość kilogramów w paczce, wiem że florowit stosuje się 1:400 a ten ??
- jola1
_fox_-Jacku rzeczywiście wyszło nieporozumienie, moja wina .
Dawkowanie 0,5 łyżeczki na litr wody.
Dawkowanie 0,5 łyżeczki na litr wody.