Aksamitka - królowa jednorocznych cz.2

Tulipany, krokusy, narcyzy, lilie, dalie, begonie, irysy, kanny, bratki, maciejki, ...
Zablokowany
Awatar użytkownika
paprotka882
500p
500p
Od: 13 sty 2012, o 12:26
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Aksamitka - królowa jednorocznych cz.2

Post »

Odmiana kupiona w tamtym roku w zwykły sklepie ogrodniczym z firmy PNOS. Już jej nie widzę w ofercie pnosu i nawet nie mam jak pokazać, a swojego nie będę pokazywała bo udzielam góre do wysiewu i cały napis przy okazji, tak wiec sensu nie ma. Może doska wstawisz zdjęcie? jak masz jeszcze całą paczuszkę :)
Amanita
---
Od: 22 lis 2010, o 18:39

Post »

Ale numer, ja też mam aksamitkę z Pnos-u - wielkokwiatową, o kremowo-białych kwiatach - i aż sprawdziłam, też mam wysiew I połowa lutego. Zawsze aksamitki siałam koniec marca, nawet jeszcze w kwietniu, czasami i w maju - i zawsze kwitły jak trzeba :) A teraz tu - tak wcześnie? Hmm ;:224 Po prostu połowę wysieję w lutym do doniczki a resztę w normalnie do gruntu jak się zrobi cieplej i zobaczymy kiedy zakwitną :)

Mam taką:
Obrazek
Awatar użytkownika
paprotka882
500p
500p

Post »

Oczywiście miało tam być "ucięłam" tak mi pewnie poprawiło. No moje już rosną i to w sumie tak szybko jak zwykłe, są już spore i nie wiem czemu kazali tak wcześnie siać, no zobaczymy.
Awatar użytkownika
biedronka52
50p
50p
Od: 2 lip 2011, o 18:36
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witam ,a ja w tym roku kupiłam aksamitkę wzniesioną niską-cupido wygłada
na torebce bardzo ładnie ,taka chryzantemowa a resztę posieje co mi zostało z ubiegłego roku
aksamitka rozpierzchła niska tania i bardzo wydajna a kwitła obficie do mrozów,natomiast
z białą mam smutne doświadczenie z całej torebki wzeszło 3 szt i marnie kwitła ..Wyglądała jak przeceniona z biedronki lichutkie krzaczki.Wanda
Awatar użytkownika
Pawrzes
200p
200p
Od: 21 kwie 2013, o 00:32

Post »

Roślina jednoroczna o pełnych, kremowobiałych kwiatach. Wysiew nasion w szklarni od stycznia do połowy lutego. Późniejszy siew
powoduje znaczne opóźnienie kwitnienia. Wymaga pikowania. Na miejsce stałe wysadzać w maju.

Po wschodach zalecane jest obniżenie temperatury do 14 stopni, dzięki temu pierwszy kwiat na niskiej jeszcze roślince powinien być ładny i okazały, następne w ogrodzie gdy zacznie ona szybko rosnąć już takie niestety nie będą...
Wysiewane do gruntu zakwitają w tym samym czasie co inne aksamitki wzniesione wysokie czyli najpierw muszą urosnąć.
Pozdrawiam
Paweł
doska_
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 7 cze 2012, o 16:05
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

tomate pisze:A to jest jakaś amatorska odmiana? ;:oj
Zwykła aksamitka niska wielkokwiatowa PNOS, trzeba przyznać że nieźle kiełkuje po 2 dniach pokazały się 3 z 30 :)
benulka
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 31 sty 2014, o 10:46

Post »

hej, tak się zastanawiam.. czy, jeśli chodzi o termin siewu, postępować zgodnie z "instrukcją" na opakowaniach kwiatów? siać różne odmiany w różnych terminach? czy w tym samym czasie? i kiedy...? (nigdy tego nie robiłam :roll: ) czy kupujecie specjalne podłoże?
mitchec
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 27 sty 2014, o 21:37

Post »

Ja w szklarni wysiewam wszystkie w jednym terminie(produkcja, coby zaczynały kwitnąć w połowie kwietnia), może już jutro wysieje. Podłoże to ziemia do wysiewu, całość po wysianiu zasypuję cienką warstwą piasku 2-4 mm(przesiewam przez sitko), zwilżam wodą dość obficie i przykrywam folią. Aksamitka kurcz się bardzo szybko.
benulka
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 31 sty 2014, o 10:46

Post »

w szklarni piszesz.. ja nie mam takiej możliwości :( jakie warunki musiałabym stworzyć w domu, żeby mi się udało..? mam możliwość wystawienia nasion na południe, mogę podkręcić lub zakręcić kaloryfery...

Proszę o poprawną pisownię. /Iwona
Awatar użytkownika
paprotka882
500p
500p

Post »

Mitchec w szklarence ogrzewanej wysiewasz?
mitchec
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

[quote="benulka"]w szklarni piszesz.. ja nie mam takiej możliwości :( jakie warunki musiałabym stworzyć w domu, żeby mi się udało..? mam możliwość wystawienia nasion na południe, mogę podkręcić lub zakręcić kaloryfery...

na oknie/parapecie, byle jasno , i niech stoją nie ma potrzeby podkrecac temp. ja w szklarni mam w dzien okolo 15`C, a w nocy spada do 10`C, zdażyło sie ze jak piec zgasł to i o 0`C zahaczyło :p aksamitka bardzo szybko kiełkuje, i nie wymaga niewiadomo jakiej temperatury, ale wiadomo czym cieplej tym lepiej i szybciej wyrosną.
mitchec
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

paprotka882 pisze:Mitchec w szklarence ogrzewanej wysiewasz?

paprotka882 tak, cała produkcja w szklarni, piękna sprawa, ale w takie mrozy jak ostatnio były ciężko było :p stresu było co niemiara
Awatar użytkownika
paprotka882
500p
500p

Post »

Ja już popakowałam swoje aksamitki, mają już dość spore liście właściwe zostawiłam ok 35 sztuk białokremowej, dziś poszły do szklarni tam 17 stopni i słoneczko :)
Zablokowany

Wróć do „Rośliny CEBULOWE i jednoroczne”