Henryk - moje kaktusy i sukulenty 4
- Paula15
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 23 sie 2008, o 16:15
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Henryk - moje kaktusy i sukulenty 4
Hildewinteria ma bombowy kwiat
- chromat
- 1000p
- Od: 29 gru 2010, o 15:13
- Kontakt:
faktycznie niecodzienne kwiaty, miałeś racje, a jak wygląda cała roślina? chyba jakaś kolumnowa ?na koniec zaś coś co podobno poza mną podoba się tu jeszcze 2 osobom:
Hildewinteria hybr. Humkes Roschen
Pozdrawiam Krzysiek
- nyskadu
- Od: 13 kwie 2008, o 09:56
Henryku trzem osobom, już trzem cudo
Miejmy nadzieję, że będzie go coraz więcej i więcej pięknych kwitnień. Hildewinteria hybr. Humkes Roschen <-- dołączam do zachwyconych. Piękne zdjęcie.hen_s pisze:To tylko część tego co mogła by kwitnąć gdyby nie chroniczny brak słońca.
- przemek_pc
- Od: 15 mar 2013, o 16:20
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Szczerze mówiąc Hildewinteria ładniejsza niż rebucje
- emerald
- Od: 29 lut 2012, o 13:40
Hildewinteria hybr. Humkes Roschen bardzo się wyróżnia
Pozdrawiam, Zuza
- jang
- 500p
- Od: 11 paź 2012, o 10:07
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Henryku, dałbyś już spokój z tymi zdjęciami bo za chwilę braknie mi słów jak o nich pisać i jeśli chodzi o ich jakość jak też przede wszystkim o tych wszystkich pięknych kwiatach którymi nas raczysz
Pozdrawiam, Jan
Mój zielony parapecik - serdecznie zapraszam
- Martada
- Od: 17 mar 2013, o 19:34
Henryku dla rebucjowatych.
Ale największe wrażenie zrobiła na mnie oczywiście kwitnąca hildewinteria Humkes Roschen.
Piękna jest.
Po cichu liczyłam, że gdzieś w czeskich kolekcjach będą jakieś hybrydy hildewinteria do sprzedaży ale niestety moja lista tych pożądanych po objazdówce bez zmian.
Niezmiernie mi się Twoja podoba
Ale największe wrażenie zrobiła na mnie oczywiście kwitnąca hildewinteria Humkes Roschen.
Piękna jest.
Po cichu liczyłam, że gdzieś w czeskich kolekcjach będą jakieś hybrydy hildewinteria do sprzedaży ale niestety moja lista tych pożądanych po objazdówce bez zmian.
Niezmiernie mi się Twoja podoba
- hen_s
- Od: 16 paź 2010, o 15:24
Robert, Marek, Marta, Marzena, Ania, Marek L., Paulina, Krzysztof, Agnieszka, Małgorzata, Wiola, Przemek, Zuza, Jan, Marta - bardzo dziękuję za tak dużą ilość wizyt i pochwał. Jesteście niezawodni za co Wam cześć i chwała.
Piszę o hybrydach, czyste gatunki mnie nie interesują - mam H. polonica i ta mi wystarcza.
Jeśli ktoś by znalazł dobre, tanie źródło tych roślinek - chętnie się dołączę do zamównienia. Samemu się nie opłaci - koszty przesyłki są zbyt duże.
Tak, lekko kolumnowa jak piszę wyżej. Na zdjęciu nr. 1 nieźle to widać. Pojedynczy, wyprostowany pęd pomimo już kilku lat - nie jest to często spotykane u tego rodzaju. Tyle, że to hybryd więc nie wiadomo czego się po nim spodziewać.
Zainspirowany Twoim słowami poszukałem po internecie (bo u nas w kraju oczywiście nic takiego nie ma) aby sprawdzić dostępność tych roślin. Niestety znalazłem ich bardzo niewiele, do tego w cenach powiedzmy wygórowanych...czarny napisał(a):
A hybrydy Hildewintery to pewnie by się i kupiło, tylko kwestia ceny.
Piszę o hybrydach, czyste gatunki mnie nie interesują - mam H. polonica i ta mi wystarcza.
Jeśli ktoś by znalazł dobre, tanie źródło tych roślinek - chętnie się dołączę do zamównienia. Samemu się nie opłaci - koszty przesyłki są zbyt duże.
Dlaczego brzydka? Lekko kolumnowa, wyróżnia się w kolekcji na tle zwykle plackowatych gymnokalicji.sokolica napisał(a):
Hildewinteria hybr. Humkes Roschen - coś niezwykłego! Taka brzydka roślina, a tak przepięknie kwitnie...
chromat napisał(a):
faktycznie niecodzienne kwiaty, miałeś racje, a jak wygląda cała roślina? chyba jakaś kolumnowa ?
Tak, lekko kolumnowa jak piszę wyżej. Na zdjęciu nr. 1 nieźle to widać. Pojedynczy, wyprostowany pęd pomimo już kilku lat - nie jest to często spotykane u tego rodzaju. Tyle, że to hybryd więc nie wiadomo czego się po nim spodziewać.
Doskonale - może rzeczywiście dojdzie do jakiegoś zamówienia?nyskadu napisał(a):
trzem osobom, już trzem cudo
Pewnie dlatego, że te akurat czerwone??przemek_pc napisał(a):
Szczerze mówiąc Hildewinteria ładniejsza niż rebucje
W Czechach nie widziałem tych roślin. Może teraz coś się zmieniło? Ale skoro piszesz, że nie było to pewnie dalej nie ma. Gdybyś kiedyś na nie natrafiła - koniecznie daj znać!Martada napisał(a):
- jang
- 500p
- Od: 11 paź 2012, o 10:07
- Kontakt:
Ja też, ja teżhen_s pisze:Doskonale - może rzeczywiście dojdzie do jakiegoś zamówienia?
Pozdrawiam, Jan
- Martada
- Od: 17 mar 2013, o 19:34
Gdybym na nie wpadła to się odezwę oczywiściehen_s pisze:W Czechach nie widziałem tych roślin. Może teraz coś się zmieniło? Ale skoro piszesz, że nie było to pewnie dalej nie ma. Gdybyś kiedyś na nie natrafiła - koniecznie daj znać!
Ucieszyłam się na kaktusiadzie po wiadomości, że będziemy u p. Chvastka- myślałam, że u niego coś będzie bo jak czytałam on nie stroni od hybrydek.
Niestety miał tylko ładnie rozrośniętą hildewintera aureispina i trochę epików.
Jak będziecie robić zbiorowe zamówienie to uśmiecham się pięknie
- chromat
- 1000p
- Od: 29 gru 2010, o 15:13
- Kontakt:
Hildewinteria hybr. Humkes Roschen - Ciekawe czy było by możliwe samo zapylenie??
Szczerze nie wiem czy "to" jest obcopylne ale ciekawe by było pokolenie F2 takich hybrydek, zapewne duże rozszczepienie w obrębie typu - już bym tam siedział z pędzelkiem
Szczerze nie wiem czy "to" jest obcopylne ale ciekawe by było pokolenie F2 takich hybrydek, zapewne duże rozszczepienie w obrębie typu - już bym tam siedział z pędzelkiem
Pozdrawiam Krzysiek