Ogród w cieniu dębów

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
anastazja B
1000p
1000p
Od: 3 mar 2013, o 09:44
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogród w cieniu dębów

Post »

Pada od wczorajszego wieczora, a właściwie leje ; w nocy i rano budził mnie deszcz walący o parapety. Pogoda jak ostatnio przystało na weekend- byle jaka. Mimo wszystko mam nadzieje , że się wypogodzi, chciałabym zawieźć dzisiaj resztę rozsad jednorocznych i begonie a nazbierało się tego naprawdę sporo . Przez ostatni upalny tydzień słoneczko troszkę poprzypiekało roślinki na balkonie.
Mam nadzieje ,że po deszczach nie zjedzą nas tam komary ;:131
Życzę wszystkim dużo słoneczka ;:3 ;:3 ;:3
pozdrawiam Beata

Mój ogród w półcieniu
Awatar użytkownika
ewa_rozalka
1000p
1000p
Od: 10 cze 2012, o 12:18
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ja wczoraj połowę jednorocznych wsadziłam ,jeszcze trochę mi zostało ,ale już nie wiem gdzie wsadzę ,chyba do sąsiadów ,tam akurat nikt nie mieszka ;:306
Awatar użytkownika
anastazja B
1000p
1000p

Post »

ewa_rozalka pisze: ,ale już nie wiem gdzie wsadzę ,chyba do sąsiadów ,tam akurat nikt nie mieszka ;:306
-- 12 maja 2013, o 08:33 --
ewa_rozalka pisze:ale już nie wiem gdzie wsadzę ,chyba do sąsiadów ,tam akurat nikt nie mieszka ;:306
Ewo dobry pomysł, jak i tak nic nie sadzą to nie odróżnią chwasta od kwiatka ;:306
Ja też mam zamiar dzisiaj wszystko wsadzić do ziemi , nie zapowiadają przymrozków ani dużych spadków temperatur. Niech rośnie wszystko w słoneczku i oddycha powietrzem!
pozdrawiam Beata

Mój ogród w półcieniu
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2006, o 10:14

Post »

Beatko widzę, że z rododendronem masz ten sam problem, moje też mają nieciekawe liście.
Lilie rosną jak na drożdżach, a nie atakują Ci poskrzypki, bo u mnie tych czerwonych robaczków dużo, już niektóre lilie mają poobgryzane liście.
Pozdrawiam Dorota
Zapraszam do mojego ogrodu
Spis wątków | Aktualny wątek
Awatar użytkownika
anastazja B
1000p
1000p

Post »

Dorotko lilie zawsze ładnie mi rosły , nic ich nie atakowało i lepiej niech tak zostanie :D
U mnie jest bardziej wilgotno i trochę więcej półcienia może to im służy a robaczkom nie ;:131
pozdrawiam Beata

Mój ogród w półcieniu
Awatar użytkownika
anastazja B
1000p
1000p

Post »

Trochę zdjęć z minionego tygodnia
hosty niektóre dopiero wychodzą z ziemi inne już całkiem spore
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

brunera
Obrazek

bez już pewnie kwitnie
Obrazek

trochę leśnych zakątków
Obrazek

Obrazek

widok na jedna z różano- liliowych rabatek, która ruszyła z kopyta
Obrazek
pozdrawiam Beata

Mój ogród w półcieniu
Awatar użytkownika
beatris
200p
200p
Od: 16 mar 2008, o 15:20

Post »

Oj Beatko będę zaglądać do Ciebie, bo mamy podobne kwiatuszki, a na pewno tą samą lewizje, jak przestałam je podlewać to zauważyłam, że wkońcu zaczęły rosnąć :D
Beatko a masz liliowce i irysy?
"Wer mit seinem Garten schon zufrieden ist, hat ihn nicht verdient!" Dr. Karl Foerster
Ten kto ze swojego ogrodu zadowolony jest, ten go nie zasluzyl .
Róże w Bergfelde
Awatar użytkownika
reniusia20
1000p
1000p
Od: 2 kwie 2012, o 15:06

Post »

Beatko pięknie lilie Ci już urosły!! ;:138 Hosty też niczego sobie niektóre już sporkawe!
Awatar użytkownika
Sylwia85
1000p
1000p
Od: 24 lut 2013, o 16:57

Post »

Witaj Beatko :wit
Caraz bardziej przekonuję sie od lili. a jeszcze jak zobacze jak u Ciebie zakwitną to już nie wiem co ze mną będzie. Czy robisz im jakieś podpórki żeby silny wiatr nich nie połamał? Kiedy jest dobry termin na sadzenie lili?
pozdrawiam cieplutko i miłego wieczoru życzę.
Awatar użytkownika
avalonne
500p
500p
Od: 9 wrz 2012, o 22:21

Post »

Beatko, wszystko Ci pięknie wschodzi ;:138
U nas jeszcze w sobotę było upalnie i bez deszczu, dopiero dzisiaj popadało i ochłodziło się. Zapowiadają przelotne opady przez następne dni i temperatura w nocy spadnie do prawie zera. Mam nadzieję, że mi nie przemarzną rośliny - najwyżej może włókniną okryję.
Nie wiem jak u Was, ale w moich stronach po deszczu lubią wychodzić ślimaki. To dopiero są szkodniki - zjadają wszystko, co rośnie im na drodze.... ;:202 Mam szczerą nadzieję, że ich w tym roku nie będzie. ;:131
Pozdrawiam.
Celinka
Planuję ogród nieśmiało
Awatar użytkownika
anastazja B
1000p
1000p

Post »

beatris bardzo miło mi witać Cię w moim ogródku!
Też zauważyłam,że mamy dużo podobnych kwiatów. Co prawda ja mam tylko 40 krzewów róż i około 30 lilii i za dużo mi już nie przybędzie bo miejsce się kończy.
Liliowca mam rdzawego w dużej ilości , a w zeszłą wiosnę dokupiłam 4 nowe, w tym roku mam nadzieję ,że mi obficiej zakwitną i będzie co pokazać. Irysków mam małą kępkę takich zwykłych fioletowych i mówiąc szczerze o ile oczywiście podobają mi się ich kwiaty jak kwitną, to dla mnie za szybko przekwitają ( po ok 2-3 tygodniach)Do tego później zasychają im liście ,które trzeba wyciąć i zostaje po nich brzydkie miejsce . Dlatego wolę zamiast ich kwiaty kwitnące całe lato np. dalie czy jednoroczne.
A lewizje bardzo nie lubią jak mają mokro, mi w w deszczowe lato zgniły 3 ładne okazy , za długo stały w wodzie ;:145

reniusia wszystko pięknie rośnie i się rozwija .$ lilie ,które kupiłam na wiosnę i rosły w doniczkach w domu, mają już pąki. Wszystkie wsadziłam wczoraj do ziemi , muszą sobie poradzić!

Sylwio jak zobaczysz kwitnące lilie to na pewno się na nie skusisz , tylko najlepiej zobaczyć w naturze . Zapach mają naprawdę niesamowity , trudno nie dać im się uwieść.
Wiatr nigdy jeszcze ich nie połamał a podpieram na ogół te podpędzane w doniczkach , bo one mają cieńsze i dłuższe pędy. Te co rosną w gruncie maja grube pędy.
Lilie najlepiej sadzić jesienią.

Celinko zazdroszczę Ci ładnej soboty, u nas lało i ten deszcz bardzo pokrzyżował ogrodowe plany. A jak się w tygodniu pracuje a na działkę jeździ w weekend to jest naprawdę denerwujące ;:306
Z tego co ja patrzę na prognozy ( przynajmniej w moich stronach temperatura w najbliższych dniach ma nie schodzić poniżej 10 st. nawet w nocy. Dlatego wczoraj powsadzałam większość roślin do ziemi ( kanny , dalie , szałwię , aksamitki). Mam nadzieje ,że ich nic nie zmrozi.
Ty masz dobrze bo masz ogródek przy domu i możesz go na co dzień pilnować . Jak będą miały być nocne przymrozki okryj wieczorem roślinki ; jak masz mało agrowłókniny to można nawet folią lub dużym materiałem. Ale miejmy nadzieje , że ich nie będzie ;:108
Ślimaki oczywiście i u mnie się pojawiają ale nie sieją strasznego spustoszenia , więc sobie żyją w symbiozie z ogródkiem.Natomiast po deszczu latają paskudne stada komarów. Czasami chciałabym mieć przynajmniej armatę i je wszystkie powystrzelać ;:163
Życzę Ci dużo słoneczka, żadnych mrozów i ślimaków ;:215
pozdrawiam Beata

Mój ogród w półcieniu
Awatar użytkownika
anastazja B
1000p
1000p

Post »

Jeden z rodorendronów, mimo , że ma trochę chore liście zakwitł jako pierwszy , co prawda tylko dwoma bukietami ale każdy z kwiatów ma około 10 cm średnicy. Wyglądają one cudnie
Obrazek

Obrazek

konwalie
Obrazek
pozdrawiam Beata

Mój ogród w półcieniu
Awatar użytkownika
ewa_rozalka
1000p
1000p
Od: 10 cze 2012, o 12:18

Post »

Beatko śliczny kolor ma Twój różanecznik ,musisz mu oberwać chore liście koniecznie i popryskać środkiem grzybobójczym ,bo inaczej będzie miał coraz więcej plam a szkoda by było ;:108
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”