Truskawki - cz.3

Drzewa owocowe
Zablokowany
Awatar użytkownika
kama_80
1000p
1000p
Od: 30 wrz 2013, o 09:33
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Truskawki - cz.3

Post »

Ja mam honeoye, pokroić się za ten smak bym się nie dała. Duże, ładne ale w smaku i aromacie nie powalają. Moze to kwestia tego że mam krzaki raptem roczne ;:131

Jakie to są odmiany owocujące cały sezon? Bardzo mnie to zaciekawiło :)
Pozdrawiam Jola
ostatnia szansa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lis 2009, o 18:14
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Nie wiem jaką mam odmianę, ale moje roczne truskawki są smaczniejsze od dwuletnich i trzyletnich z tej samej odmiany.
Moje nowe imię Szansa :)
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."
Awatar użytkownika
KonradB
50p
50p
Od: 2 sty 2014, o 17:04
Kontakt:

Post »

Z tymi owocującymi cały sezon to jest tak, że nie nadają się na handel bo owoców na nich jest w trakcie sezonu normalna ilość ale owocowanie rozciągnięte jest mocno w czasie jadłem jedynie Mara des bois, we wrześniu miała dojrzałe owoce, zielone owoce i kwiaty, owoce niezbyt duże ale bardzo aromatyczne, słodkie, pyszne. Z długo owocujących jest też Albion, Sweet eve... ale o nich niewiele wiem to nie będę pisał.
A co do Honeoye to jest to odmiana popularna wśród plantatorów smakiem nie powala za to wyglądem tak, a na targu to oczy kupują :wink:
regulamin!
Awatar użytkownika
apw81
200p
200p
Od: 11 lis 2011, o 17:09

Post »

Dziś zebrałam 3 kg truskawek (jakaś wczesna odmiana, duże owoce) i właśnie przyrządzam dżem.
;:138
pozdrawiam Asia

"Willst du ein Tag glücklich sein, betrinke dich. Willst du ein Jahr glücklich sein, heirate. Willst du ein Leben lang glücklich sein, werde Gärtner." Życie- to życie- nie miód, a jednak cud a jednak cud
Ewao4
500p
500p
Od: 2 mar 2014, o 13:51

Post »

Ja wczoraj zebrałam dwie łubianki haneoye i dukata.Dukat o niebo smacznieszy ;:138
Pozdrawiam Ewa
suszi1
50p
50p
Od: 13 lut 2010, o 22:57

Post »

Dziś nastąpił pierwszy poranny zbiór truskawek na niedzielne śniadanie ;:173

Regularne podlewanie przy owocowaniu i rwanie chwastów opłaciło się. Jest ich bardzo dużo. Tak dużo, że krzaki truskawek uginają się pod wpływem wielkości owoców. Nie ściółkowałem pomiędzy rzędami słomą.

Truskawki leża zwyczajnie na ziemi. Czy mam teraz te krzaki w jakiś sposób zabezpieczać przed wyginaniem??
Awatar użytkownika
kama_80
1000p
1000p
Od: 30 wrz 2013, o 09:33

Post »

D3flo pisze:Monika to bardzo zaawansowana biała plamistosc lisci truskawki. Najkrótszy okres karencji 3dni posiada switch i signum. 60 arów to trochę dużo by oberwać wszystkie listki przed opryskiem ale teraz oprysk na pewno spowolni chorobę. Po sezonie nalezy ściąć wszystkie liscie, dokładnie wygrabić i spalić. Na przyszły rok dwukrotny oprysk switchem w trakcie kwitnienia powinien uchronić przez chorobami grzybowymi i szara pleśnią.
Jeżeli na polu pojawia sie skrzyp warto z niego robić gnojówki. :D A tak serio to znaczy ze ziemia jest nieco zakwaszona i wskazane troszkę wapna.
U sąsiada zauważyłam masę takich plamek na kilkuletnich truskawkach. Mówił że przesadzał je ze starego miejsca w obecne wiosną ubiegłego roku. Jakby choroba w ubiegłe lato przycichła ale teraz jest nawrót. Na chwilę obecną u mnie jest ok ale czy mogę prewencyjnie zastosować wapno już teraz? Sypałam dolomitem na jesień. Miałam jeszcze wiosną posypać wapnem tym do bielenia drzewek ale jakoś wypadło mi z głowy ;:174 Swoje truskawki mam z innej plantacji i rosną od jesieni.
Pozdrawiam Jola
Awatar użytkownika
KonradB
50p
50p
Od: 2 sty 2014, o 17:04
Kontakt:

Post »

Z tym skrzypem to nie do końca tak, gleba u mnie obojętna w kierunku zasadowej na części winniczej a skrzyp miejscami i tak rośnie. A dodatkowo truskawka lubi pH lekko kwaśne.
regulamin!
merlin032
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 8 cze 2014, o 21:35

Problem z Truskawkami

Post »

Witam kupiłem niedawno truskawki honeoye i tydzień temu wszystkie liście zaczynają brązowieć na zdjęciach widać wszystko Obrazek Obrazek Obrazek ObrazekRoślinki są regularnie podlewane odstaną wodą i ulokowane są w słonecznym ciepłym miejscu. Sam nie chcę zgadywać co jest nie tak ponieważ nie hodowałem jeszcze truskawek i nie znam się na chorobach tych roślin.
Z góry dzięki za wszelką pomoc.
Awatar użytkownika
jonatanka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 mar 2012, o 12:11
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

W ubiegłym roku na początku września posadziłam sadzonki które pochodziły z moich 3 letnich truskawek.W tym roku krzaczki ładnie urosły ale nie owocowały.Od wielu lat tak robię i nigdy jeszcze nie nie zdarzyło się żeby nawet roczne nie owocowały.Poradźcie co zrobić z tymi sadzonkami?Czy wykopać je i posadzić nowe ?Proszę o rady.Pozdrawiam.
cewe
500p
500p
Od: 28 lip 2013, o 12:19
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Jak wysoko ściąć liście po zbiorach?
Awatar użytkownika
grazka100
500p
500p
Od: 25 paź 2010, o 10:39

Post »

Ja też podpisuję się pod tym pytaniem :?
Awatar użytkownika
pawelp1320
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 kwie 2013, o 11:42

Post »

Według mnie należy tak ściąć aby nie uszkodzić "serca krzaku", więc troszkę nad ziemią.
Pozdrawiam Paweł
Zablokowany

Wróć do „Drzewa i krzewy OWOCOWE”