Dalie wymagania,problemy - cz.3
- takasobie
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 mar 2009, o 22:32
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Dalie - cz.3
Viola! To najprawdopodobniej Golden Scepter! Stara piekna niezawodna odmiana! Gratuluję
Jacku! Ja tak mam z 3-ma odmianami od Grzesia! Próbowałam i prośba i groźbą, a one nic!
Mingus Randy
Red Pigmy
Toto
nn
Jacku! Ja tak mam z 3-ma odmianami od Grzesia! Próbowałam i prośba i groźbą, a one nic!
Mingus Randy
Red Pigmy
Toto
nn
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
- Violalpina
- 100p
- Od: 18 sie 2012, o 00:30
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Miłko serdecznie dziękuję za podanie nazwy Lecę podpisywać.
A czy znasz może inne stare, niezawodne odmiany, najlepiej takie, które nie potrzebują tyczkowania?
A czy znasz może inne stare, niezawodne odmiany, najlepiej takie, które nie potrzebują tyczkowania?
- takasobie
Polecam Ci niskie: Red Pygmy, Wittem; średnie: Preference, Fascynation, Garden Show.
No i pewnie jest jeszcze trochę, ale teraz tak na szybko nie przychodzi mi do głowy.
Może poszukaj TUTAJ.
No i pewnie jest jeszcze trochę, ale teraz tak na szybko nie przychodzi mi do głowy.
Może poszukaj TUTAJ.
Miłka
- Jolek
- Od: 12 maja 2013, o 21:24
Przeglądając katalog dalii na str 14 trafiłam na dalię COLOR SPECTACLE która na załączonym foto też nie ma białych końcówek na wszystkich kwiatach oraz jest ten fakt zaznaczony w uwadze. Jednak zaskoczyła mnie notatka, że cytuję ,, barwa kwiatów przechodzi z pomarańczowego w czerwony, ale raczej "brudny" " gdy tymczasem moja zmienia się na złoto/pomarańczowy. Może dodatek białej końcówki będzie też zależał od gleby czy nawożenia. Wychodziło by ,że w tym przypadku nie było by pomyłki w zamówionym produkcie.
Moje COLOR SPECTACLE co o nim sądzicie?
Moje COLOR SPECTACLE co o nim sądzicie?
- takasobie
Kolor zależy od nasłonecznienia, gleby, wilgotności. U mnie bardziej "czerwone" bo rosną w półcieniu.
Miłka
- Jolek
Czyli może to być ta odmiana ?
Próbuję jeszcze zidentyfikować inną i błądzę po necie
Próbuję jeszcze zidentyfikować inną i błądzę po necie
- takasobie
Może być to ta odmiana. Już próbowałam zidentyfikować koleżance tu na forum i też nie miała białych końcówek. Ja radziłam się wstrzymać do identyfikacji do przyszłego sezonu. A skąd masz tą dalię?
Bo faktycznie zmiana płatków na taki cieplejszy, pomarańczowy może wskazywać, że to jest coś innego.
Bo faktycznie zmiana płatków na taki cieplejszy, pomarańczowy może wskazywać, że to jest coś innego.
Miłka
- Jolek
Moje są zakupione w firmie BENEX. Patrząc na str http://www.garden.ie/albumUpdate.aspx?i ... lbum=15460 widać,że mogą być różne odcienie COLOR SPECTACLE.
Staram się jeszcze zidentyfikować tą dalię zakupioną jako Dalia 'Friquolet' która ma prawie 2m wysokości i zdecydowanie aksamitny czerwony kolor.
Staram się jeszcze zidentyfikować tą dalię zakupioną jako Dalia 'Friquolet' która ma prawie 2m wysokości i zdecydowanie aksamitny czerwony kolor.
- takasobie
To może być Herbstfreude
Wymieniona firma słynie z tego, że odmiany są często niezgodne. Tylko dlaczego wszyscy nadal tam kupują...
Wymieniona firma słynie z tego, że odmiany są często niezgodne. Tylko dlaczego wszyscy nadal tam kupują...
Miłka
- Jolek
A wiesz ,że nawet i podobny tylko jakoś mało informacji o nim i fotek w necie. Dziękuję.
Uff-ale się cieszę , zagadki prawie rozwiązane
Tak jak już kiedyś pisałam, nie miałam problemów z zakupionymi roślinami u nich ale z daliami wyszło jak wyszło i nie wiadomo kto jest w tej firmie winny, dostawca czy osoby opisujące towar w hurtowni. Innym firmom też zdarzają się niezłe wpadki nawet znanej przeszło 25 lat F. . Uważam, że dlatego u nich się kupuje bo w porównaniu z innymi sklepami inter. mają przystępne ceny i osobiście na jakość czy kontakt nie miałam podstaw do narzekań. Dalii nie reklamowałam bo jednak mi się podobają i w przystępnej cenie.
Uff-ale się cieszę , zagadki prawie rozwiązane
Tak jak już kiedyś pisałam, nie miałam problemów z zakupionymi roślinami u nich ale z daliami wyszło jak wyszło i nie wiadomo kto jest w tej firmie winny, dostawca czy osoby opisujące towar w hurtowni. Innym firmom też zdarzają się niezłe wpadki nawet znanej przeszło 25 lat F. . Uważam, że dlatego u nich się kupuje bo w porównaniu z innymi sklepami inter. mają przystępne ceny i osobiście na jakość czy kontakt nie miałam podstaw do narzekań. Dalii nie reklamowałam bo jednak mi się podobają i w przystępnej cenie.
- Violalpina
- 100p
Miłko, dziękuję za polecane odmiany i za linka do daliowej encyklopedii
Zakupiłam też taką jak na zdjęciu poniżej opisaną jako Tsuki Yori No Shisha
Nie będę reklamować, bo bardzo mi się podoba, jakkolwiek nie skuszę się na ponowne zakupy.
Miłko, tę dalię rozpoznaną przez ciebie jako Golden Sceptre, zakupiłam w ww. firmie. Miała być biała pomponowa .takasobie pisze:To może być Herbstfreude
Zakupiłam też taką jak na zdjęciu poniżej opisaną jako Tsuki Yori No Shisha
Nie będę reklamować, bo bardzo mi się podoba, jakkolwiek nie skuszę się na ponowne zakupy.
- takasobie
Golden Scepter lub Sceptre (tak jak center i centre, w zależności czy z angielska, czy amerykańska) jest oczywiście żółta pomponowa.
Twoja biała to Snow Cap lub My Love. Raczej My Love...
Zauważyłam jedną zależność! Jak kupujesz piękne odmiany dalii z niepewnego źródła, to wyrośnie Ci odmiana raczej stara ustalona, niezawodna (dobrze przyrastają, dobrze się przechowują), ale na pewno nie taka jak na obrazku.
Twoja biała to Snow Cap lub My Love. Raczej My Love...
Zauważyłam jedną zależność! Jak kupujesz piękne odmiany dalii z niepewnego źródła, to wyrośnie Ci odmiana raczej stara ustalona, niezawodna (dobrze przyrastają, dobrze się przechowują), ale na pewno nie taka jak na obrazku.
Miłka
- Violalpina
- 100p
To już wszystkie dalie, jakie mam są zidentyfikowane. Miłko -
Najlepiej i uczciwiej by było gdyby sprzedawali je pod szyldem "dalie mix dla początkujących".
Najlepiej i uczciwiej by było gdyby sprzedawali je pod szyldem "dalie mix dla początkujących".