Hippeastrum i nie tylko
- ktoś
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 11 lis 2008, o 10:15
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Hippeastrum i nie tylko
Piękny widok z nasionami . Ja w tym roku też spróbuję , kupiłam we Włoszech .
Jeśli i mój cybister zakwitnie ( a tak się zapowiada ) to pełnia szczęścia .
Jeśli i mój cybister zakwitnie ( a tak się zapowiada ) to pełnia szczęścia .
- sauromatum
- Od: 18 maja 2010, o 08:54
Ja cały czas próbuję odwlec w czasie wszystkie kwitnienia ale niestety nie zawsze się da.
'Spotlight' zasuszyła pęd, kilka cebul pokazuje pędy lub rośnie w najlepsze.
Moja siewka nie dała się zatrzymać i zakwitła:
Przebarwienia płatków wynikają prawdopodobnie z uszkodzenia choć nawet ciekawie to wygląda.
A tak wygląda 'Quito' teraz. Zakwitnie w okolicach końca grudnia/ początku stycznia.
Dzisiaj pewnie posadzę 2 kolejne cebule, które już nie mogą się doczekać by zakwitnąć
'Spotlight' zasuszyła pęd, kilka cebul pokazuje pędy lub rośnie w najlepsze.
Moja siewka nie dała się zatrzymać i zakwitła:
Przebarwienia płatków wynikają prawdopodobnie z uszkodzenia choć nawet ciekawie to wygląda.
A tak wygląda 'Quito' teraz. Zakwitnie w okolicach końca grudnia/ początku stycznia.
Dzisiaj pewnie posadzę 2 kolejne cebule, które już nie mogą się doczekać by zakwitnąć
A szkoda Naprawdę oryginalnie wyglądająPrzebarwienia płatków wynikają prawdopodobnie z uszkodzenia choć nawet ciekawie to wygląda.
Niesamowity widok! Czym go "karmiłaś"?
- sauromatum
No i po świętach Nawet mnie to cieszy ponieważ oznacza to, że dzień jest coraz dłuższy, coraz więcej światła dla roślin. Choć z wybudzaniem cebul chcę jeszcze poczekać.
W tym momencie mam posadzonych kilka cebul, którym odechciało się spać i zaczęły już wypuszczać pędy kwiatowe.
'Quito' niedługo będzie pokazywał kwiaty:
'Nymph' nie bardzo chciała odpocząć choć w sierpniu kwitła:
No i moja siewka. Prawdopodobnie biała. Wokół siebie ma już wianuszek cebul przybyszowych
W tym momencie mam posadzonych kilka cebul, którym odechciało się spać i zaczęły już wypuszczać pędy kwiatowe.
'Quito' niedługo będzie pokazywał kwiaty:
'Nymph' nie bardzo chciała odpocząć choć w sierpniu kwitła:
No i moja siewka. Prawdopodobnie biała. Wokół siebie ma już wianuszek cebul przybyszowych
- justus27
- Od: 18 mar 2009, o 18:54
Gratuluję kwitnienia Twojej siewki. Bardzo mi się podobają jej szerokie płatki. Śliczna Ci wyszła.
I kolejne hippeastra Ci będą kwitły
A u mnie kwitnień brak. I nie będzie w tym sezonie. Zostało mi 8 cebul hippeastrów - siewkowe tylko (+ trzy siewki Twojej Exotica) i tyle.
Już się nie mogę doczekać marca, kiedy to hippeastra pojadą na działkę do budynku, a potem do tunelu trafią.
I kolejne hippeastra Ci będą kwitły
A u mnie kwitnień brak. I nie będzie w tym sezonie. Zostało mi 8 cebul hippeastrów - siewkowe tylko (+ trzy siewki Twojej Exotica) i tyle.
Już się nie mogę doczekać marca, kiedy to hippeastra pojadą na działkę do budynku, a potem do tunelu trafią.
- sauromatum
justus27 ja też nie mogę się doczekać aż moje cebule powędrują na świeże powietrze. Bardzo im to sprzyja.
U mnie dalej kwiatów brak ale pąki rosną w siłę.
'Quito' kończy wzrost pędu, teraz tylko czekać aż pokaże kwiaty.
Na tym zdjęciu widać, że cebula nie jest już taka jędrna jak przed kwitnieniem, w dotyku jest miękka - i jest to zupełnie normalne zachowanie:
Moja siewka już wydłuża pęd:
A 'Nymph' nigdzie sie nie spieszy:
U mnie dalej kwiatów brak ale pąki rosną w siłę.
'Quito' kończy wzrost pędu, teraz tylko czekać aż pokaże kwiaty.
Na tym zdjęciu widać, że cebula nie jest już taka jędrna jak przed kwitnieniem, w dotyku jest miękka - i jest to zupełnie normalne zachowanie:
Moja siewka już wydłuża pęd:
A 'Nymph' nigdzie sie nie spieszy:
- ktoś
- Od: 11 lis 2008, o 10:15
Karolu kiedy wyniesiesz cebule na dwór ? Czy zostawisz je w doniczkach ? Kupiłam sporo nowych odmian i muszę zadbać o nie . Mój Quito już prawie przekwita , ale ma drugi pęd , czekam na zdjęcie Twojego . Rio Negro też jest zgodny odmianowo - czyli dobre źródło .
Mam jeszcze jedno pytanie , ale to na PW .
Mam jeszcze jedno pytanie , ale to na PW .
- sauromatum
ktoś ja z chęcią wysadziłbym wszystkie cebule do ziemi ale po pierwsze pobzyga, po drugie w doniczkach łatwiej uchowac etykiety
Ale mam już pomysł na rabatę dla cebul, tylko raczej nie będzie realizacji w tym roku...
Od 3 dni doświetlam część siewek żarówkami grow led ponieważ nie chcę stracić najcenniejszych siewek z Brazylii a w tym moim mieszkaniowym półmroku to do wiosny padnie mi 80% wysianych niedawno roślin. Muszę jeszcze obudować trochę półkę folia aluminiową żeby jak najmniej światła tracić.
Kilka cebul szykuje się do kwitnienia, ale jeszcze sporo czasu zanim zakwitną.
W tym momencie kwitnie u mnie tylko 'Quito':
Kiedyś nie byłem fanem cybistrów ale bardzo je polubiłem
Ale mam już pomysł na rabatę dla cebul, tylko raczej nie będzie realizacji w tym roku...
Od 3 dni doświetlam część siewek żarówkami grow led ponieważ nie chcę stracić najcenniejszych siewek z Brazylii a w tym moim mieszkaniowym półmroku to do wiosny padnie mi 80% wysianych niedawno roślin. Muszę jeszcze obudować trochę półkę folia aluminiową żeby jak najmniej światła tracić.
Kilka cebul szykuje się do kwitnienia, ale jeszcze sporo czasu zanim zakwitną.
W tym momencie kwitnie u mnie tylko 'Quito':
Kiedyś nie byłem fanem cybistrów ale bardzo je polubiłem
I słusznie, że polubiłeś, bo bardzo ładny ten "Quito".
- sauromatum
'Quito' powoli przekwita w samotności jakoś żadna inna cebula nie chciała dotrzymać jemu towarzystwa
Ale do kwitnienia powoli szykuje się siewka. Pąki sugerują, że kwiat będzie biały, raczej niezbyt duży. Zaraz pod pąkami pęd ma ciemne zabarwienie ale kwiaty i tak wyglądają na białe
Ale do kwitnienia powoli szykuje się siewka. Pąki sugerują, że kwiat będzie biały, raczej niezbyt duży. Zaraz pod pąkami pęd ma ciemne zabarwienie ale kwiaty i tak wyglądają na białe