Ogórki gruntowe-cz.3 uprawa,choroby,szkodniki

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
anulab
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2011, o 18:41
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Ogórki gruntowe-cz.3 uprawa,choroby,szkodniki

Post »

Dziękuję za odpowiedż,jakoś przegapiłam tę jodynę,kupię w aptece i też spróbuję.Ja do oprysków polecanych na forum dołożyłam oprysk astvitem i polyversum,na razie rośliny jakos to znoszą.W tym roku największy problem mam z kretami,nornicami i ślimakami buszują nawet w tunelu,nastawiłam gnojówkę z bzu czarnego,ponoć śmierdzi gorzej od tej z pokrzywy.
msk83
500p
500p
Od: 20 paź 2013, o 12:41

Post »

Co może być przyczyną żółknięcia liści u ogórków?
Mam posadzone w 2 rzędach obok siebie, jeden rząd po lewej stronie jest większy od samego początku a drugi nieco mniejszy ale zaczynają liście żółknąć. Podlewam je tak samo, były również ponad miesiąc temu nawożone nawozem w granulkach, czasami podlewam je gnojówką z pokrzyw i biohumusem.
Na zdjęciu widać jeszcze liście zielone, a teraz z dnia na dzień te po prawej stronie są coraz bardziej żółte.

Obrazek
Awatar użytkownika
ekopom
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 3 cze 2010, o 17:32

Post »

Niezbyt wyraźnie widać, ale to już może być początek mączniaka rzekomego. Tyle samo nie można podlewać, gdy są krzaki różnej wielkości, bardziej rozbudowane potrzebują więcej.
Awatar użytkownika
Ika2008
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 maja 2013, o 08:59
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

anulab pisze:Dziękuję za odpowiedż,jakoś przegapiłam tę jodynę,kupię w aptece i też spróbuję.Ja do oprysków polecanych na forum dołożyłam oprysk astvitem i polyversum,na razie rośliny jakos to znoszą.W tym roku największy problem mam z kretami,nornicami i ślimakami buszują nawet w tunelu,nastawiłam gnojówkę z bzu czarnego,ponoć śmierdzi gorzej od tej z pokrzywy.
A ta gnojówka to z czego? Z liści czy kwiatostanów?
U mnie plaga nornic, dziś zobaczyłam, że przeorały mi całe poletko z fasolą.
Chętnie wykorzystam sprawdzony sposób.
Pozdrawiam, Marta.
anulab
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2011, o 18:41

Post »

Gnojówka z całych gałązek z kwiatostanami.U mnie zawiodły sklepowe preparaty,tam gdzie mam agrotkaninę to same nory,rośliny podkopane,wczoraj poszedł tam karbid,sprawdzę czy to coś pomogło.
Awatar użytkownika
Jolek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 maja 2013, o 21:24

Post »

anulab nim zaczniesz użerać się z gryzoniami a masz wiele dziur to dokarm je trutką w granulkach. Do każdego otworu ze 2 granulki. U mnie prawie pomogło bo miałam podobną sytuację a pod fasolą wręcz zorane. Potem jak już nie widziałam nowych podkopań i dziur pozalewałam wszystkie otwory na ile się dało ,,śmierdzącym błotkiem" . Przez nie pół dnia roboty ;:223 Teraz jak widzę nowy otwór ze 2 granulki i czekam, Jak zniknie to znów 2 granulki. Jak zostaną to zalewam. Parę dużych otworów nie ruszam bo są w nich ropuszki.
klon
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 sty 2014, o 12:02
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Czy gnojówka z bzu czarnego też fermentuje 2 tygodnie ,czy krócej? Najgorsze,że w norach po kretach i nornicach kryją się teraz ślimory.
Awatar użytkownika
Biotit
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 cze 2014, o 00:09

Post »

Dobrym sposobem jest włożenie do dziur gałązek z owocami ligustra.
Moje wątki
Festina Lente
klon
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dzięki za poradę,ale u mnie ligustr dopiero zaczyna kwitnąć,więc wypróbują ją później.
Awatar użytkownika
Jolek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

klon ja nie czekam 2 tyg,. Parę dni i zalewam Co to jest 10 l ,,gnojówki" gdy gryzonie szybciej pracują niż fermentacja :D
Kiedyś też wsadzałam gałązki z czarnego bzu ale to nic nie daje, korzenie w sąsiedztwie podsychają a z nimi roślina. Trzeba zalewać j jakąś papką z popiołu czy ziemi. Jeśli ryje kret to dużo na warzywniku nie zdziałamy bo tam gdzie sięga smrodek to zatyka tunel i kopie 1 m dalej ;:223 .
klon
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kreta niestety do warzywnika skierowała głupota moja i małżonki.Chcieliśmy mieć trawnik bez kopczyków.Przegoniliśmy go skutecznie do warzywnika.Jakoś drań nie chciał iść na łąkę.
Awatar użytkownika
krynka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sty 2014, o 19:27

Post »

No właśnie,te gałązki,gnojówki może i skuteczne ,tylko żeby nornice umiały odczytać nasze intencje i przeniosły się na działkę sąsiada :twisted: :wink: W praktyce jest tak,ze nie kopią w tym miejscu ,gdzie jest lana gnojówka,tylko kilka metrów dalej.
Testowałam różne sposoby i wróciłam do granulek. Załatwiają sprawę definitywnie. Futrzaki za nimi przepadają :wink: . W ubiegłym roku zostawiłam puszkę z Normixem w karmniku( umocowanym na pieńku drzewa na ok 1 m wysokości)),paprocie ją zasłoniły i zapomniałam o niej. Jak ją znalazłam,była dokumentnie pogryziona a granulki wyjedzone ;:oj Smacznego :twisted:
Pozdrawiam serdecznie- Ela
Awatar użytkownika
Jolek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

A ja już wiem , że przy ogóreczkach , pomidorkach i fasoli ryje kret któremu darowałam parę dni temu życie ;:223 Tam gdzie wczoraj powkładałam do otworów po 2 granulki dziś miałam je na wierzchu a otwory zasłonięte ziemią. Ponieważ robią mi przeglądy warzywnika dzikie ptaki i drób musiałam te granulki napęczniałe od deszczu szybko usunąć.
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”