CHOROBY I DOLEGLIWOŚCI kaktusów i in. sukulentów PORADY cz.3
- norbert76
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 15 paź 2011, o 14:36
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: CHOROBY I DOLEGLIWOŚCI kaktusów i in. sukulentów PORADY cz.3
Po przesadzeniu powinno się podlać po upływie min. tygodnia.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
-
- 10p - Początkujący
- Od: 21 lut 2016, o 15:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Pozdrawiam
Greta
Greta
- blabla
- -Moderator Forum-.
- Od: 6 sie 2007, o 06:31
- Kontakt:
Są to prawdopodobnie efekty działalności przędziorka.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Mój wątek
-
- 10p - Początkujący
- Od: 21 lut 2016, o 15:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Bardzo dziękuję za szybką odpowiedź.
Pozdrawiam
Greta
Greta
- Pati2
- 10p - Początkujący
- Od: 13 gru 2014, o 07:14
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Czyli mgę juz podlać.A nawóz do kaktusów to dobra opcja?A może jakiś srodek na grzybice?norbert76 pisze:Po przesadzeniu powinno się podlać po upływie min. tygodnia.
- Pati2
- 10p - Początkujący
- Od: 13 gru 2014, o 07:14
http://www.kwiat-kaktus.eu/kaktus/mokra ... akteryjna/
z tego co tu pisze to raczej juz nic nie da sie zrobić bo moj juz caly zaatakowany
- norbert76
Na razie żadnego nawozu.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Witam.
Posiadam kaktusa (ukazanego na zdjęciu w załączniku). Początkowo były to dwa takie same kaktusy w jednej doniczce. Jeden z nich zaczął w pewnym momencie brązowieć i "usechł" lub zniszczyła go choroba (zdj.2). Rozdzieliłam je, a tego zdrowego przesadziłam do doniczki. Wykazuje on jednak oznaki jakiejś choroby (jak na zdjęciu poniżej). Przy przesadzaniu obydwa kaktusy miały jak na moje oko zdrowe korzenie. Bardzo proszę o pomoc w ustaleniu co to za choroba oraz w jaki sposób mogę go wyleczyć.
Posiadam kaktusa (ukazanego na zdjęciu w załączniku). Początkowo były to dwa takie same kaktusy w jednej doniczce. Jeden z nich zaczął w pewnym momencie brązowieć i "usechł" lub zniszczyła go choroba (zdj.2). Rozdzieliłam je, a tego zdrowego przesadziłam do doniczki. Wykazuje on jednak oznaki jakiejś choroby (jak na zdjęciu poniżej). Przy przesadzaniu obydwa kaktusy miały jak na moje oko zdrowe korzenie. Bardzo proszę o pomoc w ustaleniu co to za choroba oraz w jaki sposób mogę go wyleczyć.
- norbert76
Przede wszystkim to nie jest kaktus, a sukulent - konkretnie Euphorbia.
Widzę dwa podstawowe błędy, pierwszy za ciemne stanowisko - roślina jest wyciągnięta. Roślina powinna stać na słonecznym parapecie. Drugi pewnie przelane - stąd choroba grzybowa.
Prawidłowe podlewanie jest takie, że kolejne podlanie dopiero wtedy, gdy przeschnie całkowicie ziemia.
Trzecia sprawa, prawidłowe podłoże - właściwe to mieszanka ziemi do kaktusów i gruboziarnistego piasku.
Jeśli jest posadzony w innej, to przesadź do właściwej, po przesadzeniu nie podlewaj przez okres ok tygodnia.
Spryskaj preparatem grzybobójczym.
Postaw na słonecznym parapecie i podlewaj, jak napisałem.
Widzę dwa podstawowe błędy, pierwszy za ciemne stanowisko - roślina jest wyciągnięta. Roślina powinna stać na słonecznym parapecie. Drugi pewnie przelane - stąd choroba grzybowa.
Prawidłowe podlewanie jest takie, że kolejne podlanie dopiero wtedy, gdy przeschnie całkowicie ziemia.
Trzecia sprawa, prawidłowe podłoże - właściwe to mieszanka ziemi do kaktusów i gruboziarnistego piasku.
Jeśli jest posadzony w innej, to przesadź do właściwej, po przesadzeniu nie podlewaj przez okres ok tygodnia.
Spryskaj preparatem grzybobójczym.
Postaw na słonecznym parapecie i podlewaj, jak napisałem.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Bardzo dziękuję za błyskawiczną odpowiedź, sukulenta przestawiłam właśnie na zabudowany balkon gdzie ma dużo więcej słońca. Jeśli chodzi o preparat na grzyby mam w domu preparat firmy AGRECOL TOPSIN M 500 SC, więc jak tylko wrócę z pracy spryskam nim roślinkę, mam nadzieję, że się uratuje Bardzo dziękuję za poradę.
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 26 lut 2016, o 10:34
Kochani powiedzcieproszę, dlaczego mój Chamaecereus zrobił się brązowy? Jak było słonko to wystawiłam już wszystkie moje kaktusiki na balkon. Jakieś dwa tyg. temu. Było ciepło i prażyło słońce. Wszystkie mają się dobrze a Chamak zbrązowiał. Teraz go przeniosłam z powrotem na parapet i od nasady zaczął zielenieć. Czy wróci do wcześniejszego wyglądu? I co mogło mu zaszkodzić?
Pozdrawiam:) Marta
- norbert76
Wrzuć zdjęcia, ale prawdopodobnie to z tego względu, że do słońca trzeba stopniowo przyzwyczaić. Wystawiając nagle na działanie promieni słonecznych, może wywołać poparzenia.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
-
- Od: 17 sie 2014, o 13:02
Do tego jeśli nie był dobrze podlany to też mogło wspomóc zbrązowienie .