Siew, rozsada,pikowanie cz.2
- tara
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 mar 2008, o 22:01
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Ela151-Ogródek warzywny Eli-czyli nie tylko pomidorowy...cz.2
Nie pamiętam teraz jaka to była ziemia do rozsady ale tak mnie poćwiczyła, że teraz mam uraz i kupuje zwykłą. Nie wiem co w niej było ale popaliłam rozsadę. Elu zaryzykuję jak dostanę taka jak na fotce.
- BobejGS
- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Kontakt:
Re: Podłoże do wysiewów i pikowania cz.2
Temat ,,Fenix", który wstaje jak z popiołów każdej zimy i początkiem wiosny.
Ja do pomidorów, papryk i mniej wymagających warzyw, używam ziemi do wysiewu i pikowania. Do dyniowaty używam podłoża do warzyw. Zawsze są to dwa niezmienne podłoża. Trzeba jednak patrzeć również na daty na worku i ich sposób przechowywania.
Ja do pomidorów, papryk i mniej wymagających warzyw, używam ziemi do wysiewu i pikowania. Do dyniowaty używam podłoża do warzyw. Zawsze są to dwa niezmienne podłoża. Trzeba jednak patrzeć również na daty na worku i ich sposób przechowywania.
- darbo
- Od: 20 mar 2011, o 13:33
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Zgadza się, temat powraca ale może i dobrze. W różnych częściach kraju dostępne są rozmaite podłoża. Zależnie od roku zdarza się też producentom zepsuć produkt. Stale psuje jeden gagatek i jak poczytać wstecz, to wiadomo o kogo chodzi. Zatem opinie są ważną wskazówką przy planowaniu tego zakupu.
Ja już od paru sezonów postawiłem na takie podłoże http://www.kronen.com.pl/kronen_do_warzyw_s/
Co roku jest prawidłowo przygotowane i sadzonki nie narzekają. Ważne jak ktoś już wspomniał jest sprawdzenie daty produkcji. Ja kupuję ziemie w drugiej połowie lutego. Zazwyczaj data produkcji jest ze stycznia. Palety z ziemią są przechowywane w sklepie pod dachem. Zatem po otwarciu nie będzie zapachu zgnilizny a worek nie będzie ważył tyle co lokomotywa.
Ja już od paru sezonów postawiłem na takie podłoże http://www.kronen.com.pl/kronen_do_warzyw_s/
Co roku jest prawidłowo przygotowane i sadzonki nie narzekają. Ważne jak ktoś już wspomniał jest sprawdzenie daty produkcji. Ja kupuję ziemie w drugiej połowie lutego. Zazwyczaj data produkcji jest ze stycznia. Palety z ziemią są przechowywane w sklepie pod dachem. Zatem po otwarciu nie będzie zapachu zgnilizny a worek nie będzie ważył tyle co lokomotywa.
Pozdrawiam
Dariusz
Dariusz
Re: Ela151-Ogródek warzywny Eli-czyli nie tylko pomidorowy...cz.2
Tak, wczesniej takiego właśnie używałam.kama_80 pisze:Elu podłoże do wysiewu i pikowania aury będzie podobnie się spisywać? Dzięki za podpowiedź
Na Aurze z Hollasu jeszcze się nie zawiodłam i nie trafiłam też nigdy na zle opinie o nim.
-
- Od: 22 lut 2011, o 18:41
Zastanawiam się nad dodaniem piasku do takiej ziemi . Naczytałam się , że piasek nie tylko rozluźnia podłoże ,
ale ma też właściwości odkażające .Dzięki temu na piaszczystych glebach mniej jest chorób .
Przyszło mi do głowy , że do Aury dodają piasek . Sprawdzę na worku .
ale ma też właściwości odkażające .Dzięki temu na piaszczystych glebach mniej jest chorób .
Przyszło mi do głowy , że do Aury dodają piasek . Sprawdzę na worku .
- BobejGS
- Kontakt:
Taki zwykły żółty piach może zbijać podłoże ale są dostępne piaski kwarcowe do piaskownic w różnej granulacji i takie wydają się wg mnie lepsze na takie zabiegi.
-
A to ciekawe jaki jest u mnie piasek ? Mam taki do warzyw do zasypywania na zimę .
Taki grubszy to chyba żwirek ?
Taki grubszy to chyba żwirek ?
-
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
Jest podstawowa zasada. Nie należy naprawiać się czegoś co działa . Producent dobrał optymalne ilości poszczególnych składników.Chociaż bywają wyjątki, ale te były już wielokrotnie opisane w tym wątku.
-
Moje podłoże do wysiewu zawiera piasek kwarcowy drobny płukany . To już poprawiać chyba nie będę .
- BobejGS
- Kontakt:
Możesz perlitem.
-
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 14 sty 2009, o 18:33
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Zgadzam się z Błażejem, zawsze dodaje perlit, jest lekki i "ciepły".
-
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
Jednocześnie zmniejsza się pojemność wodną podłoża, bo perlit nie nasiąka wodą. Doskonale rozluźnia podłoża ciężkie i zlewne. Rozluźnianie luźnego może tylko pogorszyć sprawę.
- BobejGS
- Kontakt:
Perlit ma dodatkowo tą dobrą funkcje, że nie dość że rozluźnie glebe i utrzymują dobre napowietrzenie jej, to dodatkowo chroni korzenie przy wysuszaniu podłoża gdy następuje jego skurcz. Szczególnie to dotyczy uprawy pojemnikowej.