Czym nawozić pomidory-cz.3
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 22 lut 2011, o 18:41
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Czym nawozić pomidory-cz.3
Z siostrą uprawiamy takie same odmiany , oczywiście ja robię sadzonki .
U mnie i u niej nawożenie mieszane , z przewagą naturalnych nawozów .
Ja u niej swoich odmian nie poznaję . U niej owoce dużo większe i zupełnie
inny smak .
Niedaleko mam szklarnie produkujące malinowe pomidory . Od nich pomidory
na wiosnę to prawdziwe rarytasy .
Na kompoście rośnie mi tak średnio , raz lepiej raz gorzej . W moim przypadku sam
kompost to za mało do sukcesu w uprawie .
U mnie i u niej nawożenie mieszane , z przewagą naturalnych nawozów .
Ja u niej swoich odmian nie poznaję . U niej owoce dużo większe i zupełnie
inny smak .
Niedaleko mam szklarnie produkujące malinowe pomidory . Od nich pomidory
na wiosnę to prawdziwe rarytasy .
Na kompoście rośnie mi tak średnio , raz lepiej raz gorzej . W moim przypadku sam
kompost to za mało do sukcesu w uprawie .
-
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Chłop swoje, baba swoje. Od lat próbuję wytłumaczyć zatwardziałym niedowiarkom (żeby nie używać mocniejszych słów), że sztuczne jest tylko to, co nie występuje naturalnie w przyrodzie i zostało wymyślone i wytworzone przez człowieka. To, że saletra taka czy inna jest produkowana w fabryce nie oznacza , że jest "sztuczna", bo normalnie występuje w przyrodzie. Na przykład saletra potasowa zwana saletrą indyjską występuje naturalnie w Indiach jako minerał nitrokalit i jest nawozem nieorganicznym ale jak najbardziej naturalnym . Podobnie jest z saletrą chilijską czy norweską. Oczywiście wg . niektórych taka wykopana z ziemi saletra to też nawóz "sztuczny". Nigdy nie twierdziłem, że nawozenie goowienkiem jest gorsze . Od lat tłumaczę prostą , wydawało by się rzecz, że goowienko najpierw musi przejść proces mineralizacji, czyli wszystkie substancje organiczne takie jak białka, cukry i tłuszcze w nim zawarte, muszą zamienić się w sole nieorganiczne, żeby roślina mogła je pobrać. W średniowieczu saletrę potasową niezbedną do produkcji prochu otrzymywano przepłukując wodą ziemię kopaną z wysypisk miejskich, latryn, zbiorowych mogił i cmentarzy. Były również zakladane tzw. farmy saletrzane, czyli dzisiejsze kompostownie. Zwożono tam organiczne odpadki, fekalia, odpady z rzeźni miejskich i padłe zwierzęta, które były ukladane w długie pryzmy kompostowe. Następnie ziemię spod takiej kompostowni przepłukiwano wodą, którą odparowywano. Produktem była saletra potasowa. I teraz pytanie do miłych interlokutorów: czy ta saletra była wsztuczna czy naturalna? Wszystko to można przeczytać w książkach i nawet w sieci ale jak widać, dla niektórych polska język to trudna język
smirka coś dla Ciebie https://dziecisawazne.pl/banany-ile-che ... do-polski/
I jeszcze coś. Z potasem w bananach jest identycznie jak z wit. C w cytrynach . W 100g banana jest 358 mg potasu a w 100 g ziemniaka 413mg potasu. Jednak będę nawoził pomidory ziemniakami i saletrą, na dodatek nie wsadzę pod korzeń tego całego syfu, który powinien wylądować na wysypisku.
marcin_pl tak długo połacisz dolarami, że zapomniałeś polskiego? https://www.crazynauka.pl/pomidory-trzy ... -dlaczego/ I wykombinowali to bliscy Twojemu sercu amerykańscy naukowcy. Doprawdy wstyd, że tego nie wiedziałeś.
Poza tym przedstaw choć jeden przykład mojej wypowiedzi na temat upraw w szlarni na matach. Niczego takiego nie pisałem i nie napiszę bo w przeciwieństwie do Ciebie czytam posty moich rozmówców i mniej więcej wiem o czym piszą.
smirka coś dla Ciebie https://dziecisawazne.pl/banany-ile-che ... do-polski/
I jeszcze coś. Z potasem w bananach jest identycznie jak z wit. C w cytrynach . W 100g banana jest 358 mg potasu a w 100 g ziemniaka 413mg potasu. Jednak będę nawoził pomidory ziemniakami i saletrą, na dodatek nie wsadzę pod korzeń tego całego syfu, który powinien wylądować na wysypisku.
marcin_pl tak długo połacisz dolarami, że zapomniałeś polskiego? https://www.crazynauka.pl/pomidory-trzy ... -dlaczego/ I wykombinowali to bliscy Twojemu sercu amerykańscy naukowcy. Doprawdy wstyd, że tego nie wiedziałeś.
Poza tym przedstaw choć jeden przykład mojej wypowiedzi na temat upraw w szlarni na matach. Niczego takiego nie pisałem i nie napiszę bo w przeciwieństwie do Ciebie czytam posty moich rozmówców i mniej więcej wiem o czym piszą.
- Maraga
- Od: 5 lut 2011, o 13:05
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Proponuję poczytać na temat nawożenia tutaj:
https://forumogrodnicze.info/viewtopic. ... 8#p3060808
Podziwiam Janusza ( Kalo ),że jeszcze chce mu się wyjaśniać co i jak.
https://forumogrodnicze.info/viewtopic. ... 8#p3060808
Podziwiam Janusza ( Kalo ),że jeszcze chce mu się wyjaśniać co i jak.
- marcin_pl
- 50p
- Od: 25 sty 2019, o 01:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Każdy ma swój system uprawy , mi smakują bardziej pomidory na na kompoście niż na nawozie mineralnym , takie mam doświadczenia i tyle . Pomidory w pojemnikach często dokarmiałem nawozem mineralnym , i były gorsze w smaku od tych które uprawiałem na kompoście a rosły obok siebie .
Tak więc po co wszelkie swary kłótnie .... , skoro każdy może sam to sobie wypróbować i się przekonać co mu pasuje lepiej .
Ps Kalo co masz przeciwko matom w szklarniach skoro jesteś orędownikiem nawozów mineralnych , po co tą ziemię niszczyć ? Tu dużo farmerów w ogóle nie używa mat tylko mają uprawy hydroponiczne , czyli sama woda i nawóz mineralny , zresztą mata to praktycznie to samo . Po co sypiecie do donic brudną ziemie , aby sobie ręce ubrudzicie i czas zmarnujecie , nalejcie wody sypnijcie nawozu i po sprawie - metoda Kratky jakby ktoś się pytał.
Tak więc po co wszelkie swary kłótnie .... , skoro każdy może sam to sobie wypróbować i się przekonać co mu pasuje lepiej .
Ps Kalo co masz przeciwko matom w szklarniach skoro jesteś orędownikiem nawozów mineralnych , po co tą ziemię niszczyć ? Tu dużo farmerów w ogóle nie używa mat tylko mają uprawy hydroponiczne , czyli sama woda i nawóz mineralny , zresztą mata to praktycznie to samo . Po co sypiecie do donic brudną ziemie , aby sobie ręce ubrudzicie i czas zmarnujecie , nalejcie wody sypnijcie nawozu i po sprawie - metoda Kratky jakby ktoś się pytał.
KaLo na jednym z kanałów YT , ogrodnik robi nawóz do roślin że skórek bananów, zalewając je wodą , być może chodzi tu tylko o rośliny kwitnące .. z tego wynika, że podlewa je sama chemia celowo ?
Pozdrawiam, Werka
-
Powtarzam do znudzenia. W internecie jest mnóstwo filmików dowodzących, że Ziemia jest płaska i ma najwyżej 6 tys. lat. Jeżeli ktoś rzeczywiście wierzy we wszystkie brednie, które krążą w sieci i bierze je na poważnie, to nie powinien tego ogłaszać publicznie i zachować to wyłącznie dla siebie. Mam swój rozum i staram sie z niego korzystać odsiewając ziarno od plew.
Z tego może wynikać, że albo jest kompletnym ignorantem i nie ma pojęcia jaką chemią sa traktowane banany u producentów , albo sam jest producentem i uprawia banany "ekologiczne" , w co jednak wątpię albo gdzieś wyczytał, ze palenie wysuszonych skórek banana daje kopa https://Edytuj Usuń gazeta.pl NAZWA-przez-oprogramowanie-wykluczona/240029,czy-palenie-s ... sie-ze-tak . Może to jednak TO ...z tego wynika, że podlewa je sama chemia celowo ?
- ullak
- Od: 10 mar 2015, o 11:45
Dziwi mnie Twoja krucjata przeciwko określeniu nawozy sztuczne. One się po prostu tak nazywają. Są pod taką nazwą w sprzedaży. Żadne wyjaśnienia i powtarzanie do znudzenia tego nie zmienią.kaLo pisze:[
Niema sztucznych nawozów!!!
Słomiany zapał, czyli u leniwego ogrodnika
Tilling the soil is the equivalent of an earthquake, hurricane, tornado, and forest fire occurring simultaneously to the world of soil organisms.
USDA
Tilling the soil is the equivalent of an earthquake, hurricane, tornado, and forest fire occurring simultaneously to the world of soil organisms.
USDA
-
- 500p
- Od: 10 kwie 2014, o 20:11
Widzę, że temat się rozwiną, zresztą jak co roku przed pomidorowym sezonem
I nadal nie wiem co będzie lepsze:
- wsypać suchy obornik w dołek pod pomidora, przysypać ziemią i sadzić
- czy może zalać dołek przefermentowanym obornikiem, zaczekać kilka dni i sadzić
Która metoda byłaby lepsza?
Może obydwie są dobre?
I nadal nie wiem co będzie lepsze:
- wsypać suchy obornik w dołek pod pomidora, przysypać ziemią i sadzić
- czy może zalać dołek przefermentowanym obornikiem, zaczekać kilka dni i sadzić
Która metoda byłaby lepsza?
Może obydwie są dobre?
Pozdrawiam Krzysiek
-
Bo tak się utarło co jednak nie zmienia faktu, że one nie są "sztuczne" tylko "nieorganiczne" bądź "mineralne". Przypięto mi łatkę, że jestem wrogiem nawozów naturalnych bądż jak kto woli organicznych, co nie jest prawdą. W przeciwieństwie do wielu na tym forum wiem , że istnieje coś takiego jak obieg materii i energii w ekosystemie.
Doprawdy trzeba być matołkiem aby nie przyjmować tego do wiadomości.
Solaris. Taki suchy obornik w wilgotnym środowisku zaczyna fermentować wydzielając przy tym amoniak, który jest silnie alkaliczny i nawet w niewielkim stężeniu może uszkadzać korzenie. Musi upłynąć kilka tygodni zanim posadzisz rosliny.
Jak kogoś to ineresuje to sam może zrobić SYNTETYCZNY obornik, czyli jak kto woli "sztuczny" gnój http://www.goralski.com.pl/syntetyczny- ... jna-gnoju/
https://sciaga.pl/slowniki-tematyczne/2 ... g-materii/Funkcjonowanie ekosystemu wymaga ciągłego dopływu energii z zewnątrz. Pierwotnym źródłem energii jest promieniowanie słoneczne. Znaczna jego część, która dociera na Ziemię, ulega rozproszeniu w postaci ciepła, a tylko niewielką część (ok. 1%) zużywają fotoautotrofy w procesie fotosyntezy, magazynując w materii organicznej asymilatów, które powstają w tym procesie. Materia organiczna, wytworzona przez producentów ze składników nieorganicznych pochodzących ze środowiska abiotycznego, pobierana jest przez konsumentów kolejnych rzędów jako pożywienie. Część na każdym poziomie troficznym zostaje rozłożona w procesie oddychania na substancje nieorganiczne, które trafiają do otoczenia. Na końcu substancje organiczne zawarte w odchodach zwierzęcych oraz szczątkach roślin i zwierząt są rozkładane przez destruentów w materię nieorganiczną. Trafia ona do środowiska nieożywionego. Zatem w ekosystemie istnieje obieg materii. Odbywa się dzięki procesom asymilacji i dysymilacji, prowadzonym przez producentów, konsumentów i destruentów.
Doprawdy trzeba być matołkiem aby nie przyjmować tego do wiadomości.
Solaris. Taki suchy obornik w wilgotnym środowisku zaczyna fermentować wydzielając przy tym amoniak, który jest silnie alkaliczny i nawet w niewielkim stężeniu może uszkadzać korzenie. Musi upłynąć kilka tygodni zanim posadzisz rosliny.
Jak kogoś to ineresuje to sam może zrobić SYNTETYCZNY obornik, czyli jak kto woli "sztuczny" gnój http://www.goralski.com.pl/syntetyczny- ... jna-gnoju/
-
- 500p
Kupiłem taki nawóz "OBORNIK GRANULOWANY BYDLĘCY 40L 25KG"
Producent napisał "Nawożenie rzędowo lub punktowo - np. rośliny świeżo wysadzane - umieścić obornik możliwie blisko korzeni roślin i przysypać glebą."
Wynika z tego, że można podsypać pod świeżo sadzone rośliny.
Producent napisał "Nawożenie rzędowo lub punktowo - np. rośliny świeżo wysadzane - umieścić obornik możliwie blisko korzeni roślin i przysypać glebą."
Wynika z tego, że można podsypać pod świeżo sadzone rośliny.
Pozdrawiam Krzysiek
-
- 500p
- Od: 4 mar 2013, o 18:12
Te oborniki w workach są już przefermentowane. Można użyć je do sadzenie ale należy zasypać warstwą gleby.
Świeżego nie wolno dawać.
Świeżego nie wolno dawać.
-
- 500p
Myślałem o 10 cm warstwie ziemi między obornikiem a korzeniami pomidora.
Czy jedna garść na krzaka wystarczy?
Czy jedna garść na krzaka wystarczy?
Pozdrawiam Krzysiek
Ja bym ten obornik najpierw namoczyła ,i raczej ostroznie z dużą dawką pod młode rosliny,taka moja rada ale każdy niech robi jak uważa