Papryka do gruntu. Część 6
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 17 maja 2012, o 23:39
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Papryka do gruntu. Część 6
A jak korzystając z okazji chciałbym spytać tych bardziej doświadczonych, co by mi jeszcze polecili na mszyce, bo to co dopadło moje paptyczki to chyba mszyce (poprawcie mnie jeżeli się mylę). Po przeniesieniu do domu na parapet od razu zaatakowały moje papryczki (pewnie jaja złożone w ziemi i teraz w ciepełku dochodzą)... Pryskałem już cały miesiąc mlekiem z wodą, cały miesiąc "gnojówką" z czosnku i niestety raz chemią, a dokładnie Decisem i jedno wielkie NIC. Szkoda mi papryczek bo niektore już 3 lata w tym roku będą miały, a z drugiej strony nie chcę chemią psikać w domu. Jeżeli mielibyście jakieś pomysły zapraszam do podzielenia się. Pod spodem załączeam fotki.
- Ika2008
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 24 maja 2013, o 08:59
A to przypadkiem nie mączlik szklarniowy?
http://poradnikogrodniczy.pl/maczlik-sz ... miczne.php
http://poradnikogrodniczy.pl/maczlik-sz ... miczne.php
Pozdrawiam, Marta.
-
- Od: 10 mar 2008, o 18:52
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
To zdecydowanie są mszyce! Przeważnie nie wypowiadam się w sprawach zwalczania szkodników ale skoro nie chcesz stosować chemii to spróbuję. Masz 2 rozwiązania:1) rozgniatać mszyce (niesympatyczna metoda) 2) zastosować oprysk olejem roślinnym a konkretnie środkiem Emulpar 940 EC (0,9-1,2%)
- Margo_margo
- Od: 27 lip 2014, o 13:08
Dziwne, że czosnek nie zadziałał. Ja robię zawsze wyciąg z czosnku i nawet mączlik ma dość.
Można użyć HT http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=42&t=52707 . Działa rewelacyjnie i pachnie całkiem miło
Można użyć HT http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=42&t=52707 . Działa rewelacyjnie i pachnie całkiem miło
Aguss85 napisz na czym polegał ten błąd z tym obornikiem? Pytam, bo w tym roku też chcę spróbować z uprawą papryki słodkiej, więc z braku doświadczenia podpytuję bardziej doświadczonych w temacie. Ja planowałem dać pod nogi pomiot od gołębi jak pod pomidory, nawet pytałem o to na naszym FO i miałem głosy, że to nawet dobry pomysł, no i ?Aguss85 pisze:Prócz kilku moich błędów, jak wkopanie głęboko obornika jak dla pomidorów,
Pozdrawiam Józef
- Aguss85
- Od: 21 lut 2016, o 18:34
Obornik dla papryki jest ok, ale jak jest wkopany jak dla pomidorów, na prawie dwa szpadle wgłąb, to papryka po niego nie "sięgnie", bo nie korzeni się tak głęboko. Ja właśnie tak wkopałam, a potem tu się dowiedziałam, że papryka z tego za wiele nie skorzysta. Musiałam ją w sezonie dokarmiać nawozem mineralnym.
Powodzenia w uprawie, u mnie to było bardzo wdzięczne warzywo
"Przymierzyłam szczęście. Pasuje mi, będę nosić."
Zapraszam do mojego ogrodu Warzywnik we fiolecie
Agnieszka
Agnieszka
Dzięki Aguss85 za szybką odpowiedź i życzenia dotyczące uprawy. To już drugi rok jak sam uprawiam działkę i dzięki takim słowom otuchy i dzięki temu wspaniałemu FO, mimo obaw i niepewności miałem zeszły rok nadspodziewanie udany i myślę, że dzięki Wam, i ten będzie równie udany, a może i jeszcze lepszy.
Pozdrawiam Józef
- stecu
- 50p
- Od: 3 lip 2008, o 13:12
Mam wrażenie graniczące prawie z pewnością, że papryka ma dłuższe, głębiej sięgające korzenie niż pomidor. tzw. system palowy korzenia.Aguss85 pisze:Obornik dla papryki jest ok, ale jak jest wkopany jak dla pomidorów, na prawie dwa szpadle wgłąb, to papryka po niego nie "sięgnie", bo nie korzeni się tak głęboko. Ja właśnie tak wkopałam, a potem tu się dowiedziałam, że papryka z tego za wiele nie skorzysta. Musiałam ją w sezonie dokarmiać nawozem mineralnym.
"System korzeniowy papryki składa się z korzenia palowego, o długości 40-80 cm oraz licznych korzeni bocznych, które rozrastają się w promieniu do 50 cm. Główna masa korzeniowa znajduje się na głębokości 25-30 cm, jednak pojedyncze odnogi mogą sięgać znacznie głębiej. Dlatego wskazana jest głęboka orka przedzimowa, która zapewni nagromadzenie większej ilości wody w glebie oraz wpłynie korzystnie na poprawę jej struktury."
http://rme.cbr.net.pl/index.php/archiwu ... ne-warzywo
Zależy to też zapewne od danej odmiany.
- Aguss85
Być może, ja miałam 30 takich karzełków i kilka krzaków większych, słodkich odmian. Na drugim zdjęciu po prawej widać, że nie były to wielkie krzaki. Już po miesiącu wykazywały braki azotu, po zebraniu ściółki i przekopaniu płytko nawozu z azotem i potasem poprawiły się i zawiązały sporo owoców. Pamiętam też, że wcześniej je chyba pryskałam i podlewałam magiczną siłą dla pomidorów, ale nie wiem ile razy, nie wszystko zapisywałam.
stecu a Ty jak głęboko podałbyś obornik dla papryki? Chcę w tym roku posadzić jej więcej i nie chciałabym znowu zbierać zrębków w połowie lata, żeby dokarmiać krzaczki, bo szkoda mojej pracy
Pomidory mimo, że dostały nawóz tak samo głęboko były zielone do samego końca, nawet było widać kiedy "sięgnęły" do warstw obornika, bo się na krótko poskręcały z przejedzenia
stecu a Ty jak głęboko podałbyś obornik dla papryki? Chcę w tym roku posadzić jej więcej i nie chciałabym znowu zbierać zrębków w połowie lata, żeby dokarmiać krzaczki, bo szkoda mojej pracy
Pomidory mimo, że dostały nawóz tak samo głęboko były zielone do samego końca, nawet było widać kiedy "sięgnęły" do warstw obornika, bo się na krótko poskręcały z przejedzenia
Agnieszka
Agnieszka
- Aguss85
A pomidor nie ma też korzenia palowego? Czy coś głupio pamiętam?
Myślę dalej o tym co napisałeś, i jeszcze mi się przypomniało, że pomidory kilka razy pikowałam do coraz głębszych pojemników, sadząc też za każdym razem głębiej. Więc na start mają kawał korzenia i siedzą w ziemi głębiej. Swoje wysadzałam z dwulitrowych butelek po wodzie ze ściętym czubkiem, jak im wykopywałam dołki, to już była głębokość szpadla. I do obornika już miały blisko. A papryczka musi być sadzona na taką głębokość, jak rosła w pojemniku, więc mimo wszystko zdaje mi się, że potrzebuje trochę płycej mieć obornik? W dodatku w pojemniku korzeń na pewno jakoś się jej zawija jak się robi rozsadę, nie myślisz, że w naszych warunkach jej korzeń wygląda trochę inaczej niż naturalnie?
Myślę dalej o tym co napisałeś, i jeszcze mi się przypomniało, że pomidory kilka razy pikowałam do coraz głębszych pojemników, sadząc też za każdym razem głębiej. Więc na start mają kawał korzenia i siedzą w ziemi głębiej. Swoje wysadzałam z dwulitrowych butelek po wodzie ze ściętym czubkiem, jak im wykopywałam dołki, to już była głębokość szpadla. I do obornika już miały blisko. A papryczka musi być sadzona na taką głębokość, jak rosła w pojemniku, więc mimo wszystko zdaje mi się, że potrzebuje trochę płycej mieć obornik? W dodatku w pojemniku korzeń na pewno jakoś się jej zawija jak się robi rozsadę, nie myślisz, że w naszych warunkach jej korzeń wygląda trochę inaczej niż naturalnie?
Agnieszka
Agnieszka
-
- Przyjaciel Forum - silver
- Od: 6 sty 2013, o 00:06
Pomidory z reguły sadzimy głębiej. Dlatego też obornik daje się trochę głębiej. Ponadto korzenie pomidora rosną szybciej i nie przeszkadza to roślinie w rozbudowywaniu masy zielonej. Papryka rośnie znacznie wolniej, w tym również korzenie. Ale faktycznie ma system palowy. Korzenie nie rozrastają się tak na boki. Raczej rosną wgłąb. No i jest ich znacznie mniej niż u pomidora. paprykę sadzimy tak żeby nie przysypywać łodygi, bo trudniej wypuszcza z niej korzenie. Pomidor nie ma z tym problemu.
Ja pomiot gołębi zarówno pod pomidory jak i papryki daję na głębokość szpadla, mieszając go z ziemią, mocno zlewając wodą i przysypując ziemią. Wbijam wtedy paliki, a za tydzień, 2 a nawet miesiąc sadzę rozsadę. Zdarzało się, że nawet w dniu wysadzania daję pomiot, wcześniej namoczony w beczce.
Ja pomiot gołębi zarówno pod pomidory jak i papryki daję na głębokość szpadla, mieszając go z ziemią, mocno zlewając wodą i przysypując ziemią. Wbijam wtedy paliki, a za tydzień, 2 a nawet miesiąc sadzę rozsadę. Zdarzało się, że nawet w dniu wysadzania daję pomiot, wcześniej namoczony w beczce.
Polska moją Ojczyzną. Andrzej
- stecu
- 50p
- Od: 3 lip 2008, o 13:12
Aguss85 Obornik pod papryki daję koński już taki przerobiony 3 letni. Ostatnio przekopałem go z ziemią na ok szpadla. Tak samo robię z pomidorami. Na początek daję sporo azotu, gnojówka z pokrzyw mocny roztwór ale tylko przez 3-4 tyg. Można przesadzić z azotem i pójdzie w masę zieloną i zbyt późno zaowocuje i dupa zbita Pamiętaj, że papryka jest dużo bardziej wymagająca niż pomidor. Lubi dobrze zjeść, nie lubi przeciągów, lubi ciepło b niż pomidor, odpowiednia wilgotność jest jeszcze ważniejsza itd. Staram się nawozić naturalnie. Papryczki tylko ostre ale bez przesady Ja wsadzam papryczki wysokości ok 17-20cm do gruntu w zależności od okoliczności przyrody maj/czerwiec. Dolistnie używam florovit a na kwitnienie i owocowanie sporo fosforu i potasu.
Czy pikujesz tak samo papryczki jak pomidory?
Ściółkujesz malowanymi zrębkami drewna?
Czy pikujesz tak samo papryczki jak pomidory?
Ściółkujesz malowanymi zrębkami drewna?
- Aguss85
Nie, papryki w ogóle nie pikuję, sadziłam je delikatnie jak tylko skiełkowały, nasionko z milimetrowym kiełkiem do ziemi, a potem w razie potrzeby zmiany pojemnika przesadzam delikatnie z całą bryłą. Ponoć nie lubią jak się im gmera coś przy korzeniach.
To zrębki drewniane, tak. Ziemia pod nimi nie przesychała tak szybko.
Jeśli chodzi o ciepło, to niedaleko jest wysokie betonowe ogrodzenie sąsiadki, przewiew jest tak mały, że praca przy nich w upalne dni była bardzo męcząca. Ale rosły i owocowały bardzo ładnie, podobnie jak dynie, takie warunki widać im pasowały.
Dzięki za rady dotyczące nawożenia
To zrębki drewniane, tak. Ziemia pod nimi nie przesychała tak szybko.
Jeśli chodzi o ciepło, to niedaleko jest wysokie betonowe ogrodzenie sąsiadki, przewiew jest tak mały, że praca przy nich w upalne dni była bardzo męcząca. Ale rosły i owocowały bardzo ładnie, podobnie jak dynie, takie warunki widać im pasowały.
Dzięki za rady dotyczące nawożenia
Agnieszka
Agnieszka