Lawenda(2012-2014),ogólnie Cz. 2

Rośliny wieloletnie, trawy, paprocie, lawenda, chryzantemy, piwonie, ...
Zablokowany
Augusto
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 19 lip 2011, o 21:24
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Lawenda - Lavandula część 1 .

Post »

Ja również chciałbym się spytać czy te moje kiełki to lawenda ?

Obrazek

chodzi mi oczywiście o te najwyższe, w okolicy widać, że zaplątała się tam jeszcze poziomka ;)
kluska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 sty 2008, o 11:26

Post »

Dla mnie to wygląda jak przytulia czepna, chwast... lawenda ma liścienie raczej okrągłe i pierwsze listki podłużne... tutaj takich nie widzę... ale niech inni się wypowiedzą
Magda
kluska - "ogrodnik" od czerwca 2006
Augusto
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 19 lip 2011, o 21:24

Post »

Rozumiem i dziękuje za odpowiedź, jeszcze trochę poczekam i może kiedyś pojawią się odpowiednie listki, póki co sam porównywałem z innymi zdjęciami cięzko mi to stwierdzić.
MaGorzatka
Konto usunięte na prośbę.
Od: 20 sty 2011, o 17:43

Post »

Moim zdaniem nie ma tu ani jednej lawendy. Zobacz na s. 57 tego wątku - tam są pokazane moje siewki, mają charakterystyczne liścienie i łatwo je rozpoznać.

Przy okazji chciałam się podzielić doświadczeniami z moich lawendowych wysiewów.
Część nasion wysianych na polu chyba pod koniec sierpnia (s. 57) wzeszła jesienią i przezimowały pięknie bez żadnego przykrycia. Teraz znów wschodzi mnóstwo nowych maluszków, z nasion, które przeszły w polu naturalną stratyfikację na mrozie. Chciałam poprzenosić z zagonka te ze wschodów jesiennych, ale w tej sytuacji jeszcze poczekam, aż podrosną pozostałe.
millie
100p
100p
Od: 23 lut 2014, o 12:59

Post »

Czy wiecie może czym różni się lawenda Hidcote od Hidcote blue strain? Chodzi mi o intensywność koloru kwiatów i ewentualnie wielkość. Szukam takiej bardzo intensywnej ciemnoniebieskiej, podobno Hidcote jest taka, ale nie mogę jej dostać nigdzie...:(
sylv3
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 3 maja 2014, o 01:03

Post »

Witam serdecznie.Pytałam już na ten temat w innym dziale, ale ten chyba jest bardziej odpowiedni.
W moim ogródku w ziemi już nie ma miejsca do zagospodarowania.Mam jednak podłużne doniczki-korytka(duża ilość)w które co roku sadzę kwiatki,zachwycają wszystkich bez wyjątku,zawsze jeden rodzaj.W tym roku chciałabym, żeby była to lawenda.Moje pytanie- czy i jaka odmiana będzie najlepsza? Korytka nie są szerokie, normalne,standardowe.
Chciałabym, aby lawenda była niezbyt wysoka,z dużą ilością kwiatów, pachnąca, najlepiej odstraszająca komary :tan
Awatar użytkownika
Mariolcia1962
1000p
1000p
Od: 25 wrz 2013, o 18:43
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: lawenda w korytku

Post »

Mogę Ci polecić - Lawenda wąskolistna,lekarska /Lavandula angustifolia/ , posadzoną mam już 2 rok w doniczce , pachnie bardzo intensywnie i ma około 30 cm wysokości , jak będziesz ładnie przycinać rozrośnie się na szerokość . :wit
Mój ogród na wsi
Pozdrawiam Mariola
x-Cz-a

Post »

Ja też mam taki zamiar,lawenda w korytku na balkonie,tylko czy wytrzyma to typowa patelnia ;:173
Awatar użytkownika
Waleria
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sty 2007, o 11:36
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Lawenda kocha słoneczko i ciepełko, patelnia jej nie zaszkodzi, gorzej z przetrwaniem prawdziwej zimy.
Waleria
kachat
200p
200p
Od: 13 cze 2012, o 17:49

Post »

millie pisze:Czy wiecie może czym różni się lawenda Hidcote od Hidcote blue strain?
I czym się różni od Hidcote blue? A może to wszystko to jedno i to samo..?
x-Cz-a

Post »

Jesienią pójdzie na działkę i tam przezimuje chyba ;:108
sylv3
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 3 maja 2014, o 01:03

Post »

Lawenda wąskolistna,właśnie o niej też myślałam.Nie zależy mi tak bardzo na przezimowaniu,a stronę mam południową więc słoneczko będzie.
nie będę wysiewac nasion bo to za bardzo ryzykowne jak dla mnie. Co myślicie o sadzonka dostępnych w necie?
Nie mogę nigdzie u siebie w pobliżu dostać.
Awatar użytkownika
KasiaPuk
200p
200p
Od: 17 sty 2011, o 21:25

Post »

Przy zakupach z netu sprawdz koniecznie jak dlugo trwa dostawa i jakie sa opinie na temat sprzedawcy, a poza tym warto sprawdzic centra ogrodnicze i markety budowlane, czasem lepiej wyrzucic wieksza kase na cos blizej i samemu wybrac rosliny.
Zablokowany

Wróć do „BYLINY, trawy, zioła”