Pomidory-choroby i szkodniki cz.15
- Karolina__
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 22 lip 2009, o 19:37
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Pomidory-choroby i szkodniki cz.15
Ze zdjęcia trudno ostatecznie zawyrokować, ale jeśli te szare plamy to nie przybrudzenia, albo odmoczenia, otarcia, martwica to może być ZZ.
IF ma być na różne choroby grzybowe i bakteryjne.
IF ma być na różne choroby grzybowe i bakteryjne.
Pozdrawiam
Adam
Adam
- Karolina__
Szare plamy tworzą się w miejscu żółtych przebarwień. Dziękuję za odpowiedź, profilaktycznie opryskam miedzianem.
Miedzian tu raczej nic nie pomoże, chyba że to jakaś choroba bakteryjna.
Pozdrawiam
Adam
Adam
- Karolina__
Będę obserwować
Pozdrawiam
Bartosz
Bartosz
ZZ j nie jest żółta, ciemnobrunatna raczej, zobacz dokładny opis ale to raczej nie to
http://ipopom.inhort.pl/index.php?d=opis&id=333
http://ipopom.inhort.pl/index.php?d=opis&id=333
- whitedame
- Od: 17 lut 2012, o 16:22
qwerqaz kolor tych nekroz świadczy raczej o poparzeniu liści np. jakimś opryskiem.
ZZ zmienia fakturę liści w taką wiotką, cienką (szmatkę) jakby po poparzeniu tylko kolor ma ciemnoszary, grafitowy niemalże.
ZZ zmienia fakturę liści w taką wiotką, cienką (szmatkę) jakby po poparzeniu tylko kolor ma ciemnoszary, grafitowy niemalże.
Beata
Umysł jest jak spadochron. Nie działa, jeśli nie jest otwarty Frank Zappa
W poniedziałek po przyjeździe na działkę zauważyłem ostrą inwazję ZZ - ponad połowa liści, część łodyg i gron kwiatowych. Opryskałem Ridomil Gold bo tylko to miałem pod ręką. Dzisiaj doglądałem pomidorów i oberwałem kolejną porcję liści i niestety część owoców na niektórych krzakach. Wydaje się jednak, że Ridomil nieco wyhamował tempo zarazy, ale nie całkowicie ją wykluczył (chyba, że nowe objawy na owocach to jeszcze skutki z poprzedniego tygodnia, kiedy zz sie rozwijała). Poleciliście mi kupić Mildex, ale niestety z środków interwencyjnych udało mi się kupić tylko Revus. Jutro będę w castoramie i mogę kupić Mildex. Czy ten środek jest na tyle lepszy, że warto poczekać czy użyć Revusa? Za Mildexem dodatkowo przemawia to, że się rusza w roślinie, natomiast Revus mam już w ręku i mógłbym pryskać od zaraz(y) (teraz!:D) - z drugiej strony jeżeli mineło 4 dni od oprysku Ridomilem, to jeden dodatkowy nie powinien mieć decydującego znaczenia.
Pytanie czy Revus jest mniej skuteczny interwencyjnie od Mildex co usprawiedliwia czekanie jeszcze jednego dnia?
Pytanie czy Revus jest mniej skuteczny interwencyjnie od Mildex co usprawiedliwia czekanie jeszcze jednego dnia?
- whitedame
- Od: 17 lut 2012, o 16:22
Dla mnie ważniejszym byłby jak najszybsze opryskanie, pryskałabym Revusem bo ma działanie i wgłębne i kontaktowe i można go stosować interwencyjnie. A jak kupisz Mildex to będzie następny, bo przy zaawansowanej zarazie możesz potrzebować trzeciego środka.
Beata
- aguskac
- Od: 9 kwie 2007, o 22:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
U nas był Infinito w małych butelkach.Lunarii pisze: Tak jak napisałem - pryskałem w poniedziałek środkiem, którego składniki to metalaksyl-M i mankozeb (nazwa Ridomil Gold). W środę rano nadal pojawiały się plamy na liściach, ale wydaje się że tempo rozwoju zarazy nieco wyhamowało. Następny oprysk mogę zrobić dopiero w piątek. Z tego co rozumiem najlepszy będzie Mildex? Myślałem jeszcze o Curzate CU, którego składnikiem jest cymoksanil. Ten preparat będzie mi łatwiej zdobyć. Skoro mildex jest najlepszy to poszukam, niestety INFINITO widziałem tylko w dużych opakowaniach.
Curzate Cu stosowałam, niestety bez powodzenia, zupełnie sobie nie poradził, zaraza rozprzestrzeniała się w zastraszającym tempie. Natomiast bardzo skuteczny był Ridomil Gold.
-
- Od: 30 sie 2013, o 16:03
Zaraza ziemniaczana. Teraz to już tylko preparaty interwencyjne (Mildex, Infinito, niktórzy sobie chwalą Revus - osobiście przy widocznej ZZ nie polecam).