Dynia - wszystko o odmianach i uprawie cz.8
-
- 500p
- Od: 17 kwie 2015, o 20:04
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Dynia - wszystko o odmianach i uprawie cz.8
Klajka prosiła o polecenie dyni do uprawy przy podporach. Muscat brazylijski ma owoce o wadze ok. 2 kg. z cienkim ogonkiem. Do takiej uprawy te dynie są trochę za duże. Chyba żeby je zabezpieczać siatką.
Ja swojej żabiej jeszcze nie próbowałam. Z dwóch nasion skiełkowało tylko jedno. Roślina późno zaczęła wiązać i w efekcie mam tylko jedną dynię. Skoro tak zachwalasz, to przetestuję w najbliższym czasie. Podobno ma posmak melona i można na surowo jeść.
Ja swojej żabiej jeszcze nie próbowałam. Z dwóch nasion skiełkowało tylko jedno. Roślina późno zaczęła wiązać i w efekcie mam tylko jedną dynię. Skoro tak zachwalasz, to przetestuję w najbliższym czasie. Podobno ma posmak melona i można na surowo jeść.
Pozdrawiam
Bea
Bea
- Aguss85
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 21 lut 2016, o 18:34
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
U mnie prawie wszystkie dynie rosły pionowo, nawet butternuty, podtrzymywane woreczkami z plastikowej siatki. Poziomo rosła tylko melonowa i bambino, a Olga sama się częściowo wypoziomowała Wszystkie leżące na ziemi szybciej łapały choroby. Nie dopilnowalam ich i na koniec sezonu wszystkie trochę mi z tej siatki pouciekały Ponoć dynie puszczające dodatkowe korzenie na pędach lepiej owocują a prowadzone pionowo nie mogą tego zrobić, ale i tak na zbiory nie narzekam.
Najładniej na pergoli prezentowała się Sweet Dumpling.
Najładniej na pergoli prezentowała się Sweet Dumpling.
"Przymierzyłam szczęście. Pasuje mi, będę nosić."
Zapraszam do mojego ogrodu Warzywnik we fiolecie
Agnieszka
Zapraszam do mojego ogrodu Warzywnik we fiolecie
Agnieszka
U mnie dynie czasem wyłażą na siatkę, owoce się obijają i ranią od niej przy wietrze, czasem wrastają w oczka i muszę je usuwać tracąc plon, łodygi pękają, do tego siatka się niszczy od ciężaru pędów i owoców. Dlatego pilnuję i zawracam pędy, wolę, by rosły poziomo Co roku pod koniec sezonu chorują, jednak niczym nie pryskane i tak owocują obficie.
- Floro - Fob
- 200p
- Od: 5 sty 2015, o 21:08
A będziesz wysyłać nasionka na akcję ?karool pisze:
Z zeszłorocznej AWN skusiłam się na dynię Muskat Brazylijski.Myślę,że podobnie jak darczyńca, mogę polecić tę dyńkę.
Nie dość ,że pięknie rośnie,masa zdrowej zieleni , niczym nie pryskana,inne dawno padły. Po rozkrojeniu zaskoczyła fajną aksamitną konsystencją i smakiem nawet na surowo.Nie mam wielkiego rozeznania w odmianach ,ale z dotychczas uprawianych ta zostaje,myślę na dość długo
Jeśli tak, to sie piszę
Pozdrawiam, Tomek
,,Warzywnik Floro-Foba" czyli warzywa Tomka <--- kliknij
,,Warzywnik Floro-Foba" czyli warzywa Tomka <--- kliknij
- karool
- 200p
- Od: 31 mar 2007, o 12:33
Myślę,że mogę wysłać ,tym bardziej,że muskat zaczął kwitnąć w czasie, kiedy rosnąca opodal odmiana już padła, więc się raczej nie pomieszały.
Aktualnie Muskat ma jeszcze masę zielonych liści tak,że dyniek prawie nie widać a jest ich sporo.
Aktualnie Muskat ma jeszcze masę zielonych liści tak,że dyniek prawie nie widać a jest ich sporo.
pozdrawiam
Alicja
Alicja
- whitedame
- Od: 17 lut 2012, o 16:22
Zapowiadają nad ranem minus przy gruncie, zerwałam więc wszystko ( mam nadzieję ), co leżało na ziemi.
Zostawiłam dynie wiszące na siatce, czyli prawie wszystkie trąby i figolistne. Im przymrozek nic nie zrobi.
Nie umiem rozpoznać odmiany zaznaczonej na zdjęciu, może ktoś pomoże.
Zostawiłam dynie wiszące na siatce, czyli prawie wszystkie trąby i figolistne. Im przymrozek nic nie zrobi.
Nie umiem rozpoznać odmiany zaznaczonej na zdjęciu, może ktoś pomoże.
Beata
Umysł jest jak spadochron. Nie działa, jeśli nie jest otwarty Frank Zappa
-
- 200p
- Od: 13 maja 2015, o 12:14
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Z tego zdjęcia będzie troszkę ciężko wywnioskować.
Daj lepsze zdjęcie i napisz co siałaś.
Daj lepsze zdjęcie i napisz co siałaś.
- whitedame
Cały problem w tym, że nic podobnego nie siałam.
Ale proszę oto lista: Delicata, Chirimen, Turecki turban, Boston Marrow, White Flat Boer, Table King i Queen Acorn, Black Futsu, Tetsukabuto, Kamo Kamo, Moranga Coroa, Melonette Jaspee de Vende, Makaronowe ( Pyza i Warszawska ), Figolistna i Tromboncino d`Albenga.
Wszystkie rozpoznałam poza tą jedną i podłużnymi, zielonymi. Jeśli to kundelki to dość regularne i kształtne.
Musze jeden rozkroić i przede wszystkim zrobić zdjęcie aparatem bo z telefonu jest słabe.
Ale proszę oto lista: Delicata, Chirimen, Turecki turban, Boston Marrow, White Flat Boer, Table King i Queen Acorn, Black Futsu, Tetsukabuto, Kamo Kamo, Moranga Coroa, Melonette Jaspee de Vende, Makaronowe ( Pyza i Warszawska ), Figolistna i Tromboncino d`Albenga.
Wszystkie rozpoznałam poza tą jedną i podłużnymi, zielonymi. Jeśli to kundelki to dość regularne i kształtne.
Musze jeden rozkroić i przede wszystkim zrobić zdjęcie aparatem bo z telefonu jest słabe.
Beata
-
- 200p
- Od: 13 maja 2015, o 12:14
To w takim razie z tego zdjęcia obstawialbym Tetsukabuto, albo Chirimen.
- whitedame
Raczej nie Tetsukabuto, bo jest ciemnozielona i nie przebarwia się na kolor terrakoty.
A Chirimeny obstawiałam te większe i inaczej żebrowane.
Dziś zrobię zdjęcie aparatem, może wtedy uda się rozwiązać zagadkę
A Chirimeny obstawiałam te większe i inaczej żebrowane.
Dziś zrobię zdjęcie aparatem, może wtedy uda się rozwiązać zagadkę
Beata
- Thilien
- 100p
- Od: 26 cze 2007, o 10:57
- Kontakt:
Wyglądają jak dojrzałe, przebarwione Black Futsu. Są podobnej wielkości.
- yummyyummy
- 100p
- Od: 8 wrz 2015, o 15:30
Dobrzy ludzie poratujcie...
Ktoś na pewno będzie wiedział. Widziałam na forum kiedyś link do francuskojęzycznej strony (dostępnej też po angielsku) z opisem wszelkich dyniek, jakie tylko są na świecie ;)
Ktoś pamięta jaka to strona? Zapomniałam zapisać...
Ktoś na pewno będzie wiedział. Widziałam na forum kiedyś link do francuskojęzycznej strony (dostępnej też po angielsku) z opisem wszelkich dyniek, jakie tylko są na świecie ;)
Ktoś pamięta jaka to strona? Zapomniałam zapisać...
Aneta
- ullak
- Od: 10 mar 2015, o 11:45
Może to będzie pomocne, chociaż nie po francusku: http://garden.org/plants/browse/plants/ ... ?offset=80
Słomiany zapał, czyli u leniwego ogrodnika
Tilling the soil is the equivalent of an earthquake, hurricane, tornado, and forest fire occurring simultaneously to the world of soil organisms.
USDA
Tilling the soil is the equivalent of an earthquake, hurricane, tornado, and forest fire occurring simultaneously to the world of soil organisms.
USDA