Witajcie Kochani
Soniu ja tylko podpowiedziałam co wyczytałam na wątkach różanych jak się zaczęła moja przygoda z różami, uwielbiam je i nie chciałabym żadnej stracić i też mam marudery, które wędrują czasami w doniczki w celu podtuczenia, wiem że jesteś wytrwałą w swoich celach więc na pewno uda Ci się tą Twoją Cubanę doprowadzić do pięknego krzaczka, czego życzę z całego
![serduszko ;:167](./images/smiles/heart.gif)
Irys który kiedyś dostałam od Ciebie zakwita rok rocznie drugi raz na jesieni
![Very Happy :D](./images/smiles/icon_biggrin.gif)
Pozdrawiam
Aniu anabuko ja też bym wyplewiła, tylko jak jedną latem wyrwałam to zapach wydał mi się jakiś znajomy i zaczęłam wąchać inne rośliny co tak pachnie i wtedy eureka; to Barbula, ona ma specyficzny zapach,więc i Ty poznasz . Dziękuję za pochwały moich różyczek, ja się cieszę każdym kwiatem jak małe dziecko. Pozdrawiam
Marysiu Maska absolutnie nie obcinaj Barbuli teraz jesienią, ją się traktuje jak Budleje, obcina się wiosną, moja jest taka rozłożysta i gałązki leżą na ziemi i tym sposobem jedna się ukorzeniła, co po zimie odkryłam, wsadziłam ją latem 2017, więc jest to stosunkowo młoda ,na pierwszą zimę okrywałam tak jak Ty, ale w tamtym roku zapomniałam i nie była okryta, a całkiem dobrze wiosną odbiła, a latem znalazłam jej siewki,i parę osób obdarowałam, niech sobie rosną w nowych ogrodach, fantastyczna roślina, mam nadzieję że i ta czekająca nas zima jej nie załatwi. Jestem ciekawa tej odmiany o złotych liściach. Pozdrawiam serdecznie
Malwa 76 dziękuję za odwiedzinki, jest mi bardzo miło,że mój ogród, który ciągle tworzę Ci się podoba
![kiss ;:196](./images/smiles/kiss.gif)
Piękną masz żółtą różę, może to ta sama co ja posiadam, czy Twoja pięknie pachnie, moja ma wspaniały zapach.
Iwonko to połączenie jest cudowne, Limetka i Barbula pasują do siebie idealnie
![serduszko ;:167](./images/smiles/heart.gif)
ja swojego pigwowca w tamtym roku przesadziłam ,ale też zastanawiam się czy go w ogóle nie wyautować, wypuszcza tyle odrostów,że zaczęłam się go bać, dobrą decyzje podjęłaś
![brawo ! ;:138](./images/smiles/clap.gif)
Barbulę okopczykuj i okryj dodatkowo gałązkami myślę,że da radę ja na zeszłą zimę w ogóle jej nie okryłam i przeżyła
może i ta zima będzie dla niej łaskawa.Co do róż to myślę żeby wsadzić do donic na wiosnę, ja tak z dwoma zrobiłam w tamtym roku, a na jesieni powędrowały już do gruntu mają się dobrze, ale dopytaj jeszcze dziewczyn z różanek one bardziej doświadczone. Mój jesienny ogród mnie zachwyca, oczywiście róże nie kwitną tak obficie jak za pierwszym razem, ale ładnie się prezentują, choroby się ich nie czepiają, a jak są to minimalne, pąków jeszcze sporo ma np; Boscobel może uda się że pokaże je wszystkie, ale pomału zaczęłam porządkować rabaty i wycinać niektóre byliny.Iwonko pozdrawiam bardzo serdecznie
Dorotko ja bym zadołowała doniczkę z Barbulą w ogrodzie w zacisznym miejscu i okryła np; suchymi liśćmi i narzuciła gałązkę aby wiatr nie zrzucił okrycia, myślę,że to wystarczy
![Smile :)](./images/smiles/icon_smile.gif)
dziękuję w imieniu różyczek, pozdrawiam serdecznie
Jadziu tak w sumie od jakiegoś czasu obserwuję tą róże i najbardziej mi pasuje do Arthura Bell, kupiłam je dość dawno temu[ bo mam dwie sadzonki] i w sumie jak je przesadziłam parę lat temu pod werandę to dopiero pokazały na co je stać,pachną cudownie, więc poranna kawka na werandzie to coś fantastycznego przy ich kwitnieniu. Popatrz, ciekawa jestem czy moja Cream się pozbiera, chyba ją dam do donicy wiosną
![Wink :wink:](./images/smiles/icon_wink.gif)
u mnie dalej
![;:3](./images/smiles/slonko2.gif)
świeci, dziś byłam z córą na badaniach, za trzy tygodnie wyniki... Jadziu pozdrawiam bardzo serdecznie
![kiss ;:196](./images/smiles/kiss.gif)
dziś udało mi się przyłapać jednego gościa
Wandziu lato było suche, u mnie szczególnie czerwiec i lipiec, bo sierpień już trochę w deszcz był bogatszy, dobrze,że mam studnię bo wieczorami podlewałam rośliny, co dzień inną rabatę. Ja Novalisa kocham i jak słyszę,że chciałaś oddać sadzonki to aż mi szkoda że, ja o tym nie wiedziałam bo bym je chętnie wzięła, tak sobie myślę,że duże chyba znaczenie ma miejscówka w jakiej rośnie, mój jest posadzony od wschodniej strony domu i ma słońce tylko do południa, później dach nad werandą go przysłania, ale jak dziś zobaczyłam u
Ewki36jj jej okaz to aż zaniemówiłam z zachwytu to dopiero krzaczysko, mojemu daleko do takich rozmiarów, ale kwiaty wrześniowe miał olbrzymie i długo trzymał je
dziękuję za pochwałę kwitnienia moich róż, pozdrawiam serdecznie
Narine rabatę z Cubanami robiłam na wiosnę przed komunią mojego najmłodszego dziecka w 2014, więc to ich piąty rok u mnie, w sumie posadziłam trzy krzaki, i co rok jeden z nich jest trochę marniejszy, ale pozostałe dwa nadrabiają i jest super, kwiat ma fantastyczna barwę, którą i Ty się zachwycasz . Moja barbula na poprzednią zimę nie była okryta wcale, bo o niej zapomniałam, ale odbiła i jeszcze jedna z gałązek się ukorzeniła, na wiosnę oddzieliłam ją od mamy i mam już dwie, do tego latem znalazłam siewki i to całkiem przypadkiem, które powędrowały do innych ogrodów, mam nadzieję że i ta zima będzie dla niej łaskawa, bo to fantastyczny krzew, a kwiaty mają piękną niebieską barwę, do tego przyciągają mnóstwo pszczółek. Pozdrawiam serdecznie
Pomału zaczynam porządkować rabaty i ścinać przekwitłe byliny, ale jeszcze tak dużo kwiatów kwitnie, Rudbekie pięknie błyszczą swoim żółtym kolorem
Tak podczytuję u Was że ćma bukszpanowa pojawia się w coraz większej ilości ogrodach i aż się boję, co też mnie czeka w tym temacie, nie mam aż tak dużo tych krzewów ale mam już spore okazy, które nadają charakter moim zakątkom ogrodowym, szkoda by było je stracić, na razie nie zauważyłam objawów, czas pokaże co będzie.
Schloss Eutin
Pozdrawiam odwiedzających i życzę pięknych chwil w ogrodach w końcówce września ![heya :wit](./images/smiles/witaj.gif)