Dżdżownice kalifornijskie! hodowla i inne zagadnienia

Ogólne tematy działkowe, nowości w ogrodnictwie
Zablokowany
Awatar użytkownika
Ginka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 wrz 2014, o 16:07
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Dżdżownice kalifornijskie i kompost

Post »

No tak, "zwierzątka" bezświetlne, jak maja mieć w dzień jasno to nie będą przerabiać wkładu tylko się ukrywać czekając na noc, przykryć je jakimś ciemnym materiałem to powinno im to ułatwić życie (przynajmniej tyle możemy dla nich zrobić przez ten zimowy czas).
"Rolnik sam w dolinie"...a na imię mu Kasia.
"Śpieszmy się kochać ludzi...tak szybko odchodzą"
Awatar użytkownika
tomaszkowa
500p
500p
Od: 28 paź 2013, o 17:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ginka pisze:Lokum godne eksperymentu szkolnego z życia pierścienic :D.
... i właśnie tak wyglada, chociaż zamiar był bardziej przyziemny. Z uwagi na to, że nie miałam pod ręką bardziej nadającego się pojemnika, wrzuciłam dżdżownice do akwarium. Zdjęcie jest zrobione zaraz po tym jak tam robaczki trafiły. Poźniej akwarium dostało obudowę styropianową z 4 stron. Została widoczna tylko szyba przednia i góra, żeby nawmiar wody odparowywał. Akwarium stoi w garażu więc światło im za badzo nie przeszkadza. Wilgotność reguluję wsadem. Przez szybę bardzo dobrze widać, czy trzeba podlać, czy raczej dołożyć coś apsorbującego wodę (szary karton, suszone placki krowie). Nie zależy mi na biohumusie, raczej na tym, żeby przeżyły zimę a widzę, ze im dobrze bo rosną i mnożą się. Ot taka ciekawostka. :wit
Pozdrawiam. Beata.
Awatar użytkownika
renzal
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 maja 2011, o 12:33
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Moje zimują od 6 lat w kompoście... Dobrze, że nie wiedzą o pięciogwiazdkowych warunkach u Beatki... :;230
Sporo roznieśliśmy po działce, ale tam szybko stają się pokarmem... czasem jednak trafiam na nie w trakcie pielenia...
pozdrawiam Renata Pod Jesionem cz.5 ,czyli: akt V dramatu!
Ciągle marzę, że w tym roku uporządkuję mój ogród. (nowy rok - już szósty - nowa nadzieja ;:306 )Nadzieja umiera ostatnia...
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Ginka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

A jak tam krety i gryzonie, nie wpraszają się na cały rok do kompostu?
Awatar użytkownika
renzal
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Na kreta w kompostowniku nie trafiłam, a gryzonie... ;:131
Z zakupionej setki dżownic sporo się namnożyło, ale jak pisałam część trafiła ,,na pole'', a tam bywa już sporo kretów. ;:124
Ciągle marzę, że w tym roku uporządkuję mój ogród. (nowy rok - już szósty - nowa nadzieja ;:306 )Nadzieja umiera ostatnia...
endi79
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 30 lip 2015, o 19:50

Post »

Witam, posiadam drewniany kompostownik na dworze i od kilku dni zauważyłem że dżownice z niego uciekają i nie wiem co może być tego przyczyną. Może ktoś miał podobną sytuację, ewentualnie wie jak temu zaradzić. Będę wdzięczny za jakiekolwiek sugestie.
Awatar użytkownika
Ginka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jest kilka możliwości, napisz wpierw czy kompost jest stary czy świeży (obornik czy nie), czy jest w nim za mokro lub sucho, czy możliwe jest wprowadzenie się gryzoni od których mogą dżownice uciekać, jakby było zbyt zimno to raczej by uciekały w dół, a że uciekają górą może sugerować dużą temperaturę (ale to przy świeżym wkładzie szczególnie z trawy).
endi79
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

W kompostowniku jest przegnitą stara trawa. Mieszkam w lesie wie obecność gryzoni jest prawdopodobna lecz ich jeszcze w kompostowniku nie widziałem. Dżownice wychodzą przez szpary z boku kompostownika.
wingrul
Przyjaciel Forum - silver
Przyjaciel Forum - silver
Od: 8 sie 2015, o 11:58

Post »

Szpary za duże a robaczki ciekawskie tylko wrócić nie potrafią jak spadnie ze ścianki i tyle.
Z kolei jak im źle w pryzmie to może szukają jedzonka
Powiedz jeszcze czy to jest stara czy nowa hodowla bo jak nowa to może musisz "wszystko poprawić"
Awatar użytkownika
Ginka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tak samo moje mają z otworami w dnie na odprowadzenie wody, wyjdą i ja muszę ingerować aby nie padły bo trafić do "domu" nie trafią, a kompost jest pracujący czy zimny? (sprawdzałeś temperaturę w środku?).
endi79
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Moja mała hodowle założyłem w sierpniu tego roku i dopiero od kilku dni mam taki problem.Szpary po miedzy deskami są bardzo malutkie praktycznie ich nie ma a one wychodza.Teraz jak wyjdą to na pewno zmarzną bo w Szwecji jest już mróz.
Awatar użytkownika
Ginka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Praktycznie w zimnych rejonach i "zimnych" kompostach (nie produkują ciepła przy rozkładzie) się konstrukcje opatula aby towarzystwo nie wymarzło przez zimę, szczególnie że to kompostownik z desek gdzie pewnie z każdej strony hula wiatr, a to trochę inne środowisko jakie mają w hodowlach w betonowych "pracujących" kompostownikach.

Szczerze nie mam pojęcia czemu Ci uciekają :| .
Awatar użytkownika
renzal
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Obstawiam jak inni - zimno albo głód, choć u mnie chowają się głównie przed kretamiitp.
Znalazłam dziś dwie uciekinierki w donicach z niewsadzonymi roślinkami.
Właśnie dziś dołożyłam na pierwszym kompoście kartonów, a na drugim liści i chwastów.
Obornika raczej nie daję na kompost, ale odpadki z kuchni i owszem więc mają urozmaicenie :;230
Zawsze miałam problemy z utylizacją kartonów, a od sześciu lat praktycznie wszystkie lądują na kompoście :;230
P.S. obrywam wcześniej taśmy klejące i nie daję mocno zadrukowanych.
Awatar użytkownika
Ginka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Chciałam zostawić moje dżownice do wiosny w spokoju, oczywiście mama miała inne plany i zrobiła im dzisiaj armagedon ;:14 , wybrała większość ziemi i wsadziła do wiadra i pojemnika dodając nowej ziemi na dół "aby przeszły", że ziemia przypomina konsystencją glinę nie mam możliwości ręcznego wybrania dżownic, czy jest szansa że się schowają w nowej ziemi? (obecnie stoją w zimniejszym miejscu w piwnicy tam gdzie stały latem czyli pod okienkiem).
Pojemnik "matczyny" musiałam szybko zanieść do kotłowni bo co się okazało, mama zostawiła je otwarte na dworze na tym zimnie ;:14 , widać że im się to nie spodobało bo jak poszłam dorzucić uciekinierek które pełzały po wierzchu ziemi w wiadrze pod pojemnikiem który stał bezpośrednio na ziemi, to widziałam jedną która chciała uciec :? .

Czy np postawienie pod tymczasowym wiadrem garnka z wrzątkiem nie zachęci dżownic do zejścia na dno gdzie pojawi się ciepło którego tak potrzebują? (aktualnie w piwnicy zimno, nawet w kotłowni bo piec jest wygaszony).

Co zrobić teraz z tym fantem, bo jeśli zostanie jakaś w ziemi i zostanie dana do kwiatków (w sumie nie wiem po co mamie ziemia, skoro nie widzę zapotrzebowania na nią w tej chwili), to uciekną z doniczki. Taka moja mamusia jest pomysłowa, wszystko na opak (bo mogłabym jej dać ziemi tak jak powinno być, aby małe mogły uciec głębiej, ale ona woli po swojemu bez mojej wiedzy wybierając na raz ziemię do połowy głębokości pojemnika ;:14 ).

No i się moje maleństwa zbuntowały, poszłam zobaczyć jak się mają i co widzę? całą masę na ściankach i pod pokrywką pojemnika (na szczęście mają pokrywkę, ale ma dziury bliżej środka), wrzuciłam mocno pogniecioną garść zebranych wcześniej liści, mam nadzieję że to je trochę powstrzyma (okazało się że mama pomieszała jedzenie ze świeżą ziemią, znalazłam nawet rodzimą dżownicę ;:14 ), wezmę jutro te wiaderka i rozdzielę ile się da, bo w nich również jest świeże jedzenie na dole :| .
Awatar użytkownika
Biotit
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 cze 2014, o 00:09
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Czytam Twoim kłopocie i myślę, że najlepszym rozwiązaniem byłoby położyć na wierzch trochę obornika końskiego, z pewnością wszystkie dżdżownice tam by się tam znalazły, potem bym je przeniósł na stare miejsce, a Mamie postawił wiaderko do zabawy bez ruszania Twoich podopiecznych. Ziemia jest niewskazana przy ich pracy.

Jak jest im zimno, to uciekają w dół, a nie do góry jak piszesz. Widocznie mają za mało pokarmu przetworzonego?
Moje wątki
Festina Lente
Zablokowany

Wróć do „Pozostałe tematy działkowe i ogrodowe - Dyskusje OGÓLNE, NOWOŚCI”