Uprawa porów cz.1
- ARABELLA
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 4 mar 2009, o 16:05
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Por i Seler
Moniko zostawiam korzonek tak na dwa palce resztę ciacham
Korzonek powinien być włożony do ziemi prosto nie powinien się skręcać.

- smonika
- 500p
- Od: 29 gru 2008, o 18:51
No właśnie, te korzenie wyrastają porom dość długie. Skrócenie ich na pewno ułatwi sadzenie
Dzięki Arabelko, na pewno spróbuję, tylko jeszcze nie posiałam porów
Czekam do marca

Dzięki Arabelko, na pewno spróbuję, tylko jeszcze nie posiałam porów

Czekam do marca

Pozdrawiam, Monika
- ARABELLA
- Od: 4 mar 2009, o 16:05
Powodzenia Moniko
Będzie wszystko oki 

A widzisz. Ja się z tobą zgadzam . Ja też tak kiedyś robiłem. Korzonki się skraca, bo por nie lubi podwijania korzeni,a skrócenie części nadziemnej ma na celu szybsze przyjęcie rozsady poprzez zmniejszenie powierzchni transpiracji / parowania / wody z liści.ARABELLA pisze:Ja zawsze,kiedy sadzę już gotowe flance do ziemi to celowo skracam trochę korzonki i dodatkowo obcinam wierzchołki.
Ja natomiast pory wysiewam o tej porze i je pikuje do wielodoniczek. Dlaczego ?. Ano dlatego, że pory sadzę między rzędami ogórków i kiedy liście ogórkow zajmą miedzyrzędzia por musi mieć odpowiednią wysokość. Dzięki temu uzyskuje dłuższe pory z długą , niewybarwioną na zielono częścią.
I o to chodzi.
-
- 200p
- Od: 24 maja 2009, o 23:57
No tak, ale w tym roku rozsadę selera nie kupisz za 20gr, tylko za 50 i niekoniecznie z dobrymi korzonkami. Tak więc można dalej sprzedawać. Ja też ze względów finansowych sam przygotowuję rozsadę w domu. Ot po prostu na parapecie. Moje selery wykiełkowały po tygodniu przy temperaturze około 20 C. I nie zawsze w poprzednich latach udawało mi się kupować upatrzoną rozsadę. No i nie zawsze była. Od dwóch lat sam produkuję. A selerki z ubiegłego roku jeszcze mam i powinny mi wystarczyć co najmniej do końca kwietnia. Pozdrawiam.hafciarz pisze:Kiedyś były z tego spore pieniążki seler 0,20 zł/ szt por 0,10 zł/szt tak sprzedawałem na rynku.
Pozdrawiam
Pamiętajcie o ogrodach...
- hafciarz
- 200p
- Od: 20 lut 2007, o 09:59
W moich okolicach ludzie nie maja pieniążków i w tamtym roku rozsada selera był po 0,25 zł jak brałeś 5 sztuk ,a jak brałeś 100 sztuk to po 0,20 zł. U mnie na wsi jest kilka osób zajmujących się rozsadą na masowa skalę i to rynek dyktuję cenę.Zenon pisze:
No tak, ale w tym roku rozsadę selera nie kupisz za 20gr, tylko za 50 i niekoniecznie z dobrymi korzonkami. .
Pozdrawiam
- Rusalka
- 1000p
- Od: 10 sty 2011, o 14:24
Czytam że Wam pokiełkowały pory..
a moje siane 14 NIC!!
Marnie to widzę
a moje siane 14 NIC!!
Marnie to widzę

Coś dziwnie piszę? Tak Ci się zdaje?
To mój T9 i pod jego władzą pozostaję ;-)
To mój T9 i pod jego władzą pozostaję ;-)
- KasiaPuk
- 200p
- Od: 17 sty 2011, o 21:25
Rusałka, spokojnie, mają jeszcze czas;) Głowa do góry, to dopiero 5 dni minęło;)
Moje pory mają już centymetr wysokości;) a seler tylko wypuścił minimalnie widoczne zielone "igiełki" ale nie chce mu się dalej rosnąć póki co;) Za to zaskoczyły mnie poziomki, siane też 9.02 wykiełkowały masowo;) Brokuły widoczne ze 4 na 15, majeranek też ma kiełeczki w stylu selera, wolno im idzie;)
Moje pory mają już centymetr wysokości;) a seler tylko wypuścił minimalnie widoczne zielone "igiełki" ale nie chce mu się dalej rosnąć póki co;) Za to zaskoczyły mnie poziomki, siane też 9.02 wykiełkowały masowo;) Brokuły widoczne ze 4 na 15, majeranek też ma kiełeczki w stylu selera, wolno im idzie;)
Horse riding - an art of keeping a horse between you and the ground.
- justyna_gl
- Od: 10 lut 2011, o 09:38

- esony1
- Od: 27 lis 2010, o 20:09
Rusałka - moje siane 12 lutego dopiero wczoraj sie pojawiły, dzisiaj były na tyle "duże"
,że odważyłam się wstawić zdjęcie w wątku "zdjęcia siewek i rozsad - 2011" a połowa jeszcze nie ma zamiaru wychodzić 

pozdrawiam
Edyta
Edyta
- bisubis
- 50p
- Od: 14 wrz 2010, o 14:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Pozdrawiam!!!
Artur
Artur
-
- 200p
- Od: 24 maja 2009, o 23:57
Proponuję dać go b. blisko okna aby temperatura była maksymalnie 16 stopni, a minimalnie 13 i sporo światła.
Niestety mój też w tym roku jest trochę "wybiegnięty" Ja jeszcze raz będę siać w marcu, podobnie jak w minionym roku.
Niestety mój też w tym roku jest trochę "wybiegnięty" Ja jeszcze raz będę siać w marcu, podobnie jak w minionym roku.
Pamiętajcie o ogrodach...
- bonia244
- 1000p
- Od: 19 lis 2010, o 08:18
- Kontakt:
mój por siany 17.02. wykiełkował i to dość licznie
ale selerka nie widać
ale czekam cierpliwie może i on się ukaże 

- Maraga
- Od: 5 lut 2011, o 13:05
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Bonia!
Jak siałaś seler?Nasiona sieje się po wierzchu ziemi.I nakrywa folią.Czy tak zrobiłaś ,czy przysypałaś ziemią?
Moje nasionka jak na razie to pęcznieją.Mają tydzień a zaczynają kiełkować po dwóch.
Pozdrawiam.Maria
Jak siałaś seler?Nasiona sieje się po wierzchu ziemi.I nakrywa folią.Czy tak zrobiłaś ,czy przysypałaś ziemią?
Moje nasionka jak na razie to pęcznieją.Mają tydzień a zaczynają kiełkować po dwóch.
Pozdrawiam.Maria