Moja najpiękniejsza ostróżka rośnie za krzewem róży, więc jest słabo widoczna. W czerwcu wysiałam na rozsadniku firmowe nasiona, ładnie wykiełkowały i większość nawet zakwitła późną jesienią, niestety wszystkie jasnoniebieskie. Porozsadzałam, gdzie tylko mogłam. W przyszłym roku będzie więc dużo zdjęć.
Nie lubię hortensji, zimy i śniegu oraz pastelowych kolorów w ogrodzie.
Kupiłam nasiona ostróżki ogrodowej i trwałej - będę siała je po raz pierwszy, dobrze, że jest jeszcze czas do siewu, bo muszę się trochę podszkolić na tym forum odnośnie tej roślinki.
Przeczytałam cały wątek dokładnie, ale nie znalazłam jednoznacznej odpowiedzi na nurtujące mnie pytanie: w jakiej temp. kiełkują nasiona - ktoś pisał, że w chłodzie (13 stopni) ale też pojawiła się informacja , że w cieple (22 stopnie)? Będę siała ją w domu więc poradźcie mi w jakiej temp. będzie jej najlepiej ?
Nina
"Delphinium belladonna, cardinale, cashmirianum, chinense, elatum, glareosum, glaucum, grandiflorum, nudicaule, patens, requinni, and tatsienense , Sow at 22-24?C (71-75?F), germination in less than 2 weeks"
Cytat z tej Bazy ...viewtopic.php?f=32&t=41309&start=42
Wszystko wysiewam w/g wskazań tej bazy i zawsze jest OK
U nas wymarzły wszystkie.
Na Wystawie Kwiatowej również nie spotkałam ostróżek i co ciekawe, na targu też nikt jej nie oferuje. Nawet stare sprzedawczynie twierdzą, że u nich nie przetrwały tej zimy. A nasion wcześniej nie kupiłam.