Szczepienie ogórków (melonów , arbuzów ) na dyni
- bioy
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 7 maja 2012, o 12:04
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Szczepienie ogórków (melonów , arbuzów ) na dyni
To szacun, bo mi szczepienie nie wychodzi. Nie wiem co robię źle, ale przyjmuje się jedno, dwa na dziesięć. W tym roku odpuściłem, bo szkoda nasion. 

Pozdrawiam, Jacek
- Karczownik
- 200p
- Od: 1 kwie 2019, o 15:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ja bym jeszcze dał klipsy. U mnie zaklipsione przyjmują się lepiej.
-
- 10p - Początkujący
- Od: 22 lis 2014, o 20:57
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Szczepiłem pierwszy, inspiracja było to forum a pozniej zgłębiać zacząłem fora amerykańskie i anglojęzyczną literaturę Podzielę się podpatrzoną wiedza odnośnie szczepienia arbuzów, otóż przy metodzie japońskiej najlepiej jak zrazy są malutkie takie 3-4 dniowe siewki które dopiero co wyszły z ziemi i nie mają wykształconych liści właściwych ( jak u mnie na zdjęciu ), samo nakucie nie musi być szerokości zrazu, używałem zwykłej wykałaczki która ma ok 1.8mm grubości a zrazy mają po 2mm-2.5mm wystarczy dobrze przyciąć zraz i wchodzi bez problemu książkowo. Jako lubrykant używałem żelu aloesowego taki z aloesu barbadensis ( zwyczajny ) używane w kosmetyce , może być też drzewiasty, Po prostu każdorazowo wykałaczkę moczyłem w świeżo ściętym i wypłukanym w wodzie filecie z liścia aloesowego. Wtedy wchodzi jak w masło.
- wujeksam
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 12 cze 2005, o 12:53
Mi też nie wychodzi, ale patrząc na Wasze wiadomości, chciałbym spróbować jeszcze raz. Zmoderowałam. K
Drugie pytanie, czy nie będzie za późno już ? Zakładam że najwcześniej mógłbym wysiać w przyszłym tygodniu.
Drugie pytanie, czy nie będzie za późno już ? Zakładam że najwcześniej mógłbym wysiać w przyszłym tygodniu.
-
- 10p - Początkujący
- Od: 22 lis 2014, o 20:57
Nie będzie, w sam raz jak nie masz ledów do doświetlania rozsady, u mnie nawet dzisiaj w słoneczny dzień pomidory na południowym parapecie stoją pod ledami 14H/ dobę. Ja II turę Flexifiort wysiałem 3 dni temu dziś wschody oraz wysiew arbuza. Ogórki tez będę szczepił na Flexiforcie ale to dopiero wysieję za tydzień.