Szczepienie drzew owocowych cz.2

Drzewa owocowe
ODPOWIEDZ
Pomidek
200p
200p
Od: 31 sty 2014, o 18:01
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Szczepienie drzew i krzewów owocowych - cz. II

Post »

Szczepiłem takie z zielonym czubkiem nabrzmiałego pąka. Trzymam je w domu temp.16-18'C. Lepiej będzie chyba jak wyniosę je na dwór do cienia? W nocy temp. do min 5 stopni na razie ma być.

W jakiej temperaturze tworzy się kalus?
gladkib
200p
200p
Od: 17 lis 2013, o 17:16
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Generalnie to ok 10 stopni, ale w takiej temperaturze przechowuję się szczepy bardzo krótko, może ze 2 tygodnie, potem lekko powyżej zera aż do kwietnia. Ogólnie to nie ma większego znaczenia, bo jest kwiecień, problemy z temperaturą dotyczą szczepiących w zimę, nie chcemy przecież by pąki na zrazie za wcześnie ruszyły.
dedert
500p
500p
Od: 3 cze 2015, o 00:15

Post »

Pomidek pisze:A ja mam pytanie czy szczepienie poprzez stosowanie z nacięciem można robić gdy pąki już ruszyły? Czubek pąka zrobił się zielony.
Rozumiem że ma to odniesienie tylko do tej jednej metody szczepienia? Bo czytajac eczesniejszy post Rossynanta to sugeruje on że szczepić można nawet na drzewku z rozwiniętymi pąkami czy też z liścmi:
Teoretycznie przez stosowanie szczepi się "przed ruszeniem soków", ale moim zdaniem najlepiej by drzewko już rosło, czyli po ruszeniu pąków (a mozna zakładać zrazy i na drzewko z liśćmi), a miało dość wody - w razie suszy usychają zrazy. Albo niedługo przed ruszeniem. Zraz założony przed rozpoczęciem wegetacji przez drzewko po prostu 'czeka' na start, co niby mu nie przeszkadza, ale może przyschnąć; miałem tak w upalne przedwiośnie.... Zrazy zrastają się gdy miazga jest aktywna, czyli w temperaturze od 10'C wzwyż.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
leff
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 sty 2008, o 17:34

Post »

Podkładka może ruszyć, zraz nie.
Pozdrawiam,

J
Pomidek
200p
200p
Od: 31 sty 2014, o 18:01

Post »

Tak chodzi tylko o metodę szczepienia poprzez stosowanie. Miałem wątpliwość bo zraz już 3-go, 4-go dnia po zaszczepieniu na już aktywnej podkładce miał większe pąki.

Dziękuję wszystkim za pomoc.
Fenomenologia
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 26 mar 2016, o 20:44
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Stare, dobre jabłonie

Post »

Ponieważ jest to wątek o starych jabłoniach, chciałbym się zapytać forumowych autorytetów co sądzą na temat teorii wyradzania się odmian. Kazimierz Brzeziński w swojej "Pomologoji" twierdzi, że poprzez wegetatywne rozmnażanie i szczepienie odmiany się po prostu starzeją i przestają się po jakimś czasie nadawać ? Czy jest coś na rzeczy ? Czy to tylko przestarzała teoria?

Pozdrawiam
gladkib
200p
200p
Od: 17 lis 2013, o 17:16

Re: Stare, dobre jabłonie

Post »

Zapewne nie mieli takiej wiedzy o wirusach jak dzisiaj i nie potrafili odwirusowywać materiału szkółkarskiego. Odkąd w latach siedemdziesiątych zaczęto rozmnażać rośliny metodą in vitro i korzystać z termoterapii wszystko się zmieniło. Większość mateczników i zraźników tak teraz powstaje. Drzewa wolne od wirusów o wiele lepiej plonują, instytut w Skierniewicach przeprowadzał badania na ten temat.

http://www.inhort.pl/upload/filemanager ... _sad_4.pdf
dedert
500p
500p

Post »

Mam pytanie odnośnie szczepienia jabłoni. Czy mając drzewko odmiany późnej mogę na nim szczepić jabłoń letnią?
Awatar użytkownika
NOWY 83
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 lis 2014, o 20:23

Post »

Śmiało :)
dedert
500p
500p

Post »

I będzie o normalnej porze owocowac czy z opóźnieniem?
Awatar użytkownika
NOWY 83
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Według mnie normalnie powinny owocować .
Mechanik
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 29 mar 2016, o 08:07

Re: Drzewa owocowe - cięcie Cz.II

Post »

Witam.
Pewnie już wiele było na ten temat Nie mogę się do kopać do tematu SZCZEPIEŃ Drzewek.Chodzi mi głównie o szczepienie jabłoni.
Kiedy ten zabieg przeprowadzać i czy można wiosną brać gałązkę z jednej jabłoni i od razu ją zaszczepić na drugiej jabłoni.
Jestem z Warmińsko-Mazurskiego i u nas drzewka jak i inne rośliny troszkę później zaczynają kwitnąć.
Poproszę o podpowiedz.
1.Czy powiniennem przechować gałązki od jesieni do wiosny w chłodnym pomieszczeniu,czy można wyciąć je wiosną i tego samego dnia zaszczepić na starej jabłoni(tu interesują mnie i inne drzewka owocowe).
2.Termin w mojej okolicy był by później ?.
Z góry dziękuję za odpowiedz.
Darek.
Awatar użytkownika
NOWY 83
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jest na tym forum wątek 'Szczepienie drzew owocowych' dwie części , tam znajdziesz odpowiedzi .
Awatar użytkownika
ERNRUD
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 lip 2010, o 00:09

Post »

No właśnie. Ale na szybko to możesz oczywiście szczepić świeżą gałązką - najlepiej pod koniec marca. Przechowywanie nie jest żadnym wymogiem.
Pozdrawiam. Ernest
? Ex historia arbor cognoscitur ?
Linki: Sztuka cięcia drzew Chirurgia drzew
Awatar użytkownika
NOWY 83
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

7 lut 2016
NOWY 83 pisze:Ja dziś zaszczepię na testy w gruncie , zobaczymy czy coś z tego się przyjmie ale na prawidłowy termin w gruncie to chyba za wcześnie [za zimno ma być].
Test wypadł ok. czereśnia na antypce i śliwa na ałyczy rośnie , a jak u was szczepienia ? ? :wink:
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drzewa i krzewy OWOCOWE”