Witajcie!
Deszczowa aura skutecznie ogranicza ogrodowe zapędy, więc można nadrobić zaległości na Forum ;-)
Odwiedzam Wasze ogródki i z radością stwierdzam, że są tak różnorodne, bogate w roślinki i dekoracyjne akcenty? są tak osobiste. Ta ostatnia cecha podoba mi się chyba najbardziej. Jakby każdy z nas wkładał kawałek duszy w to, co robi
Pogoda za oknem nastraja melancholijnie, ale mimo siąpiącego cały dzień deszczu, nie sposób się smucić. Ogród zielenieje w oczach, nabiera takich soczystych barw, jakich nie ma o żadnej innej porze roku. Nawet mój niewydarzony trawnik wygląda uroczo?zwłaszcza pod kątem ;-)
Bardzo podoba mi się też codzienna "zmiana dekoracji" w ogrodzie. Jedne roślinki mają swoje 5 minut, a kolejne zbierają szyki..i ten proces trwa od początku wiosny. Latem wiele roślin kwitnie jednocześnie, a prym wiodą róże, więc nie sposób pochylić się nad cudem rozkwitania poszczególnych kwiatów..teraz możemy poświęcić im należytą uwagę i czas! Staram się korzystać z tych chwil tak często, jak to możliwe.
Kilka osób pisało, że cebulowe zbyt szybko przekwitają..ja nie mam takiego wrażenia. W tym roku, pierwszy tulipan zakwitł u mnie 14 marca - minął miesiąc, a jeszcze ponad 300 tulipanów schowanych w pączkach, więc spektakl będzie trwał jeszcze długo! A przecież to tylko jedna część obsady! Od lutego kwity krokusy, które ustąpiły miejsca pierwiosnkom, sasankom?teraz tulipanom. Potem przyjdzie czas na czosnki, dzwonki, ostróżki, naparstnice, powojniki?.lista niemal nie ma końca.
Przymrozki prognozowane na jutrzejszą noc mają oscylować wokół -2 stopni, więc roślinki powinny sobie poradzić bez problemu i oby to było ostatnie ochłodzenie tej wiosny

Potem będziemy się tylko wygrzewać na słonku
Tego Wam i sobie życzę z całego serca
Martuś, migdałek dosyć krótko kwitnie, skoro masz jednego to może wystarczy reanimacja?
Agness, dosadzam cebulki co roku, nie wykopuję wcale. Zawsze są jakieś straty przy sadzeniu, ale liczę się z tym?gęste nasadzenia wyglądają lepiej, choć trudniej się je sadzi, zwłaszcza między istniejące. Jeśli jednak efekt Ci się podoba, to znaczy że było warto
Gosiaczek, dziękuję! Powojnika Pink Markham ma Grażynka (Kogra), możesz porównać ze swoim, już u niej kwitnie! Pozdrawiam serdecznie!
Juliet 
Dziękuję kochana! Większość tulipanów dobieram intuicyjnie i fajnie, że kolory pasują
W tym roku nowością jest ta odmiana, bardzo mi się podoba pastelowe muśnięcie różem na płatkach:
Sweety, passiflora zakwitła u Niemców ;-) U mnie już w gruncie, mam nadzieję, że da czadu tak samo jak w zeszłym roku

Pogoda na święta zapowiada się cudnie! ja oczywiście wyjazdowo, ale myślę, że po kilku dniach odkrywać będę ogród na nowo
April, zakładaj wątek, żeby nam to wszystko pokazać! Twój miesiąc trwa, nie ma na co czekać

Mam jeszcze sporo tulipanów w pączkach, więc pokaz powinien trwać długo, ale Twoich też nie mogę się doczekać
Sara, dziękuję i pozdrawiam
Marzenko, dzięki! Pierwszy raz fotografowałam księżyc - nie potrafię złapać ostrości, poza tym mam za słaby obiektyw na takie manewry, ale i tak cieszę się, że coś widać
Grażynko-Rosa, dziękuję! Te kosze wpadły mi w oko od razu ;-) Co więcej, od razu widziałam w nich lawendowe bratki

Migdałek cudnie kwitnie choć niestety krótko?mam nadzieję, że silne deszcze go oszczędzą i jeszcze chwilę potrwa ten pokaz kwiecia
Grażynko-Kogra 
Szachownice kostkowane też kiedyś sadziłam w gruncie i znikły?ale dokupuję co roku bo bardzo je lubię. Odmiana Michajłowskiego radzi sobie dobrze, może spróbujesz z nimi?
Druga hosta wczoraj pokazała kły

A odmiana w donicy bardzo mi się podoba, jeszcze raz dziękuję
Asiu, przytulam

Przykro mi, że w weekend musiałaś pracować?ale odbijesz sobie w kolejny, który będzie słoneczny! Buziaki
Dorotko, dziękuję za emocje pismem obrazkowym ;-))
Monia, dzięki! Ten migdałek rośnie u nas od początku, 3 lata. Ma co roku spore przyrosty i ładnie się zagęszcza po cięciu, jak dotąd - bezproblemowy!
Aniu, dziękuję i pozdrawiam!