Rozumiem że mieczyk będzie kwitł na 3 sierpień bo taka konkretnie data mnie interesuje -potwierdźcie ?
Jaka odmiana biała czysto - co polecicie
drugi kolor odcień żółtego - co polecicie
Gdzie kopić cebule ?
Jakie jeszcze kwiaty kwitną na początku sierpniu?
Ja rok temu sadziłem mieczyki partiami - od początku maja do lipca. Miałem mieczyki przez ponad 4 miesiące aż do przymrozków - po ścięciu liści przez mróz wykopcie cebulki. Co do kwitnienia "na zamówienie" na konkretny termin to trzeba by się wyspecjalizować w czymś takim poza tym rośliny to nie kubki, butelki z wtryskarki - potrzeba by warunków specjalistycznych, w szklarni by modyfikować tempo wzrostu roślin tak jak np to robią producenci z tym biednym czerwonym hipeastrum.
Proponowałbym posadzić mieczyki końcem kwietnia, ale nie gwarantuję. Aby konkretnie wstrzelić się w ten dzień, potrzeba by było posadzić ich dużo więcej.
Witam serdecznie, posiada ktoś liste graniczną dla mieczyków, lub ewentualnie poleci źródło, gdzie mogę znaleźć informacje jakie makro składniki powinna zawierać ziemia pod mieczyki.
Szukałem w książce Pani B. Grabowskiej ale nic takiego nie znalazłem
Pozdrawiam
Mieczyki sadziłem wczoraj wprost do gruntu... ziemia zwykła, dodałem trochę kompostu i tyle. Mam w tym roku tylko 4 odmiany, a w sumie 13 cebulek. Co roku rosną bardzo ładne tylko trzeba pamiętać, by nie sadzić co roku w tym samym miejscu. Tę radę stosuję i cebulki nie łapią żadnych chorób.
Mieczyki są baaaaaardzo podatne na wiele chorób grzybowych.Przyczyną są patogeny chorobotwórcze z gleby, które przy sprzyjajacych warunkach (szczególnie gdy gleba jest zimna i mokra) atakuja cebulobulwy. Dlatego dobrze jest próbować temu zapobiegać poprzez moczenie mieczyków przed sadzeniem w środku grzybobójczym o działaniu systemicznym, wgłębnym. Powodzenia
Pozdrawiam
Adam