Poziomki - uprawa cz. 1

Drzewa owocowe
Zablokowany
Awatar użytkownika
kamolotka
100p
100p
Od: 25 lut 2012, o 14:11
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Poziomki - uprawa

Post »

Bioy piękne :) moje to jakieś malutkie mi się wydają .... ale nic to czekam , a kiedy można je pikować jak mają 4 listki właściwe czy wcześniej i z opakowania Reginy też bardzo mało wzeszło , jakieś 30 szt a i tak zostało może ze 12

Bo-enka ale mi smaka narobiłaś tymi poziomkami mam nadzieję że też się doczekam zastanawiam się czy jeszcze nie wysadzić jak mówicie że nie jest za późno a u mnie i tak zimy brak, a za rok będą mocniejsze ...
Pozdrawiam Kamilla
Bo-enka
500p
500p
Od: 12 lip 2010, o 11:36

Post »

Jak REGINĘ wysieje się teraz to za jakieś 100 dni powinny już kwitnąć.
Regina - tworzy dużą kępę więc nie sadzić zbyt blisko siebie sadzonek w gruncie.
Moje przez pół dnia mają lekki cień i wtedy podlewam, żeby nabrały soków.
BOŻENA
Awatar użytkownika
kamolotka
100p
100p
Od: 25 lut 2012, o 14:11

Post »

A powiedz mi jeszcze czy nasionka przykrywać ziemią czy może tylko lekko je wcisnąć może wtedy za mocno je przysypałam ziemią dlatego tak słabo wschodziła ??? i jeszcze jaka ziemia najlepsza mam taka typową do warzyw ...
Pozdrawiam Kamilla
Bo-enka
500p
500p

Post »

kamolotka pisze:czy nasionka przykrywać ziemią
Ziemia przepuszczalna z domieszką piasku, wyrównujesz na równo, siejesz ( rzadko ) nasionka i przysypujesz taka samą ziemią na grubość 2-3 mm.
Nic nie przyklepuj nie ubijaj ziemi, zraszasz ziemię nie podlewaj bo naruszysz ziemię ( przez pierwsze dni możesz przykryć folią ).
I tak zraszasz aż do czasu gdy sieweczki będą miały po kilka listków.
Pikujesz.
BOŻENA
Awatar użytkownika
dorkosa
200p
200p
Od: 23 lut 2012, o 22:08
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

A czy takie sadzonki poziomek jak na zdjęciu wyżej można wysadzac do gruntu? Czy może czekac na ogrodników i dopiero wtedy je wymeldowac? Moje już dawno są popikowane i mam wrażenie, że im trochę ciasno. (odmiana Baron)
Pozdrawiam, Dorota
Moje pupilki: http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 36&t=60009" onclick="window.open(this.href);return false; Wymienię, kupię, sprzedam: http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 11&t=59803" onclick="window.open(this.href);return false;
Przepraszam, ale nie działa u mnie klawisz 'alt+c'
Awatar użytkownika
bioy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 maja 2012, o 12:04
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

No i moja Rugia już rozsadzona do wielodoniczek. Wyszło tego ponad 100 sztuk, mam nadzieję, że wiele nie padnie
Jak zrobi się jaśniej zrobię zdjęcie i poproszę o opinie, bo sam nie wiem czy za płytko, czy za głęboko... ;:131
Posiałem też ponownie Reginę :)
Moje kochanie kupiło mi dwa opakowania z dużą ilością nasionek, bo po 0,3 grama z firmy "POLAN". Poprzednie Reginy które niestety nie dały rady wykiełkować były z Legutko i zawierały 0,1 grama, więc w sumie teraz wysiałem sześć razy więcej. :)
Posiałem, pochuchałem, zrosiłem, zafoliowałem i na parapet postawiłem. Oby coś z tego wyszło, miejsca na działce mam jeszcze duuuużo :)
Pozdrawiam, Jacek
Awatar użytkownika
bioy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tak to wygląda po przepikowaniu. Płytko,głęboko? Proszę o rady :)
Pozdrawiam, Jacek
Awatar użytkownika
bioy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Obrazek
Oto one :) W końcu sie udało ;:138
Pozdrawiam, Jacek
Bo-enka
500p
500p

Post »

bioy pisze:Oto one
;:224 ;:224
Piękny widok.
Tylko nie przesuszaj podłoża, muszą mieć stale wilgotno, nie stawiaj sadzonek w bezpośrednim słońcu.
Lubią światło rozproszone.
Jeżeli nie wsadziłeś poniżej stożka wzrostu ( to środek roślinki z nowymi wybijającymi się listkami) to wszystko dobrze.
BOŻENA
olka30
50p
50p
Od: 18 kwie 2012, o 18:26

Post »

Ja trochę się spóźniłam z sianiem poziomek i dopiero teraz będę to robiła. A właściwie to nie miałam miejsca na parapetach - zajęte było pomidorami, papryką, cukinią.

bioy,
Mam pytanie : czy myślisz, że posianie od razu po jednym nasionku do każdej doniczki z wielodoniczki sprawdzi się? Nie będę musiała później tego przesadzać? Czy później, jak się przesadza, to sadzi się głębiej? Jakiej wielkości jest Twoja pojedyncza doniczka z wielodoniczki?

Tak swoją drogą, to widzę, że będę musiała dłuuugo czekac na takie sadzonki, jak wy macie. :(
Awatar użytkownika
Francesca
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2010, o 13:16
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Bo-enka pisze:Jeżeli nie wsadziłeś poniżej stożka wzrostu ( to środek roślinki z nowymi wybijającymi się listkami) to wszystko dobrze.
Poniżej czy powyżej? :?

Kiedy zamierzacie swoje wysadzać do gruntu? U mnie już ze dwa tygodnie siedzą w minituneliku, bo w domu dwa regały i trzy parapety zajęte przez pomidory i ozdobne :twisted: . Nie powiem, zmężniały ;:108 .
Pozdrawiam - Agata :)
Mój ogród na mazowieckich piaskach część 1, część 2 - aktualna
Bo-enka
500p
500p

Post »

Sadzonka nie może być wsadzona za głęboko!
Środek roślinki musi być równo z ziemią, ziemia nie może zakrywać stożka wzrostu roślinki.
W żadnym wypadku nie należy przysypywać ( zasypywać ) środka z którego wybijają nowe listki.
Myślę że teraz już wszystko wiadomo. :wit
BOŻENA
olka30
50p
50p
Od: 18 kwie 2012, o 18:26

Post »

Bo-enka,
To wiem, że nie można posadzić poniżej stożka zwrostu :)
Zastanawiam się tylko, czy mogę nasiona wysiać po prostu od razu do wielodoniczek lub niektóre do takich małych doniczek, czy i tak je będę musiała później przesadzać?
Zablokowany

Wróć do „Drzewa i krzewy OWOCOWE”