Poziomki - uprawa cz. 1
Re: Poziomki - uprawa
Bioy piękne moje to jakieś malutkie mi się wydają .... ale nic to czekam , a kiedy można je pikować jak mają 4 listki właściwe czy wcześniej i z opakowania Reginy też bardzo mało wzeszło , jakieś 30 szt a i tak zostało może ze 12
Bo-enka ale mi smaka narobiłaś tymi poziomkami mam nadzieję że też się doczekam zastanawiam się czy jeszcze nie wysadzić jak mówicie że nie jest za późno a u mnie i tak zimy brak, a za rok będą mocniejsze ...
Bo-enka ale mi smaka narobiłaś tymi poziomkami mam nadzieję że też się doczekam zastanawiam się czy jeszcze nie wysadzić jak mówicie że nie jest za późno a u mnie i tak zimy brak, a za rok będą mocniejsze ...
Pozdrawiam Kamilla
Jak REGINĘ wysieje się teraz to za jakieś 100 dni powinny już kwitnąć.
Regina - tworzy dużą kępę więc nie sadzić zbyt blisko siebie sadzonek w gruncie.
Moje przez pół dnia mają lekki cień i wtedy podlewam, żeby nabrały soków.
Regina - tworzy dużą kępę więc nie sadzić zbyt blisko siebie sadzonek w gruncie.
Moje przez pół dnia mają lekki cień i wtedy podlewam, żeby nabrały soków.
BOŻENA
A powiedz mi jeszcze czy nasionka przykrywać ziemią czy może tylko lekko je wcisnąć może wtedy za mocno je przysypałam ziemią dlatego tak słabo wschodziła ??? i jeszcze jaka ziemia najlepsza mam taka typową do warzyw ...
Pozdrawiam Kamilla
Ziemia przepuszczalna z domieszką piasku, wyrównujesz na równo, siejesz ( rzadko ) nasionka i przysypujesz taka samą ziemią na grubość 2-3 mm.kamolotka pisze:czy nasionka przykrywać ziemią
Nic nie przyklepuj nie ubijaj ziemi, zraszasz ziemię nie podlewaj bo naruszysz ziemię ( przez pierwsze dni możesz przykryć folią ).
I tak zraszasz aż do czasu gdy sieweczki będą miały po kilka listków.
Pikujesz.
BOŻENA
A czy takie sadzonki poziomek jak na zdjęciu wyżej można wysadzac do gruntu? Czy może czekac na ogrodników i dopiero wtedy je wymeldowac? Moje już dawno są popikowane i mam wrażenie, że im trochę ciasno. (odmiana Baron)
Pozdrawiam, Dorota
Moje pupilki: http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 36&t=60009" onclick="window.open(this.href);return false; Wymienię, kupię, sprzedam: http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 11&t=59803" onclick="window.open(this.href);return false;
Przepraszam, ale nie działa u mnie klawisz 'alt+c'
Moje pupilki: http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 36&t=60009" onclick="window.open(this.href);return false; Wymienię, kupię, sprzedam: http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 11&t=59803" onclick="window.open(this.href);return false;
Przepraszam, ale nie działa u mnie klawisz 'alt+c'
- bioy
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 7 maja 2012, o 12:04
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
No i moja Rugia już rozsadzona do wielodoniczek. Wyszło tego ponad 100 sztuk, mam nadzieję, że wiele nie padnie
Jak zrobi się jaśniej zrobię zdjęcie i poproszę o opinie, bo sam nie wiem czy za płytko, czy za głęboko...
Posiałem też ponownie Reginę
Moje kochanie kupiło mi dwa opakowania z dużą ilością nasionek, bo po 0,3 grama z firmy "POLAN". Poprzednie Reginy które niestety nie dały rady wykiełkować były z Legutko i zawierały 0,1 grama, więc w sumie teraz wysiałem sześć razy więcej.
Posiałem, pochuchałem, zrosiłem, zafoliowałem i na parapet postawiłem. Oby coś z tego wyszło, miejsca na działce mam jeszcze duuuużo
Jak zrobi się jaśniej zrobię zdjęcie i poproszę o opinie, bo sam nie wiem czy za płytko, czy za głęboko...
Posiałem też ponownie Reginę
Moje kochanie kupiło mi dwa opakowania z dużą ilością nasionek, bo po 0,3 grama z firmy "POLAN". Poprzednie Reginy które niestety nie dały rady wykiełkować były z Legutko i zawierały 0,1 grama, więc w sumie teraz wysiałem sześć razy więcej.
Posiałem, pochuchałem, zrosiłem, zafoliowałem i na parapet postawiłem. Oby coś z tego wyszło, miejsca na działce mam jeszcze duuuużo
Pozdrawiam, Jacek
- bioy
- Od: 7 maja 2012, o 12:04
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Tak to wygląda po przepikowaniu. Płytko,głęboko? Proszę o rady
Pozdrawiam, Jacek
bioy pisze:Oto one
Piękny widok.
Tylko nie przesuszaj podłoża, muszą mieć stale wilgotno, nie stawiaj sadzonek w bezpośrednim słońcu.
Lubią światło rozproszone.
Jeżeli nie wsadziłeś poniżej stożka wzrostu ( to środek roślinki z nowymi wybijającymi się listkami) to wszystko dobrze.
BOŻENA
Ja trochę się spóźniłam z sianiem poziomek i dopiero teraz będę to robiła. A właściwie to nie miałam miejsca na parapetach - zajęte było pomidorami, papryką, cukinią.
bioy,
Mam pytanie : czy myślisz, że posianie od razu po jednym nasionku do każdej doniczki z wielodoniczki sprawdzi się? Nie będę musiała później tego przesadzać? Czy później, jak się przesadza, to sadzi się głębiej? Jakiej wielkości jest Twoja pojedyncza doniczka z wielodoniczki?
Tak swoją drogą, to widzę, że będę musiała dłuuugo czekac na takie sadzonki, jak wy macie.
bioy,
Mam pytanie : czy myślisz, że posianie od razu po jednym nasionku do każdej doniczki z wielodoniczki sprawdzi się? Nie będę musiała później tego przesadzać? Czy później, jak się przesadza, to sadzi się głębiej? Jakiej wielkości jest Twoja pojedyncza doniczka z wielodoniczki?
Tak swoją drogą, to widzę, że będę musiała dłuuugo czekac na takie sadzonki, jak wy macie.
- Francesca
- Od: 25 maja 2010, o 13:16
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Poniżej czy powyżej?Bo-enka pisze:Jeżeli nie wsadziłeś poniżej stożka wzrostu ( to środek roślinki z nowymi wybijającymi się listkami) to wszystko dobrze.
Kiedy zamierzacie swoje wysadzać do gruntu? U mnie już ze dwa tygodnie siedzą w minituneliku, bo w domu dwa regały i trzy parapety zajęte przez pomidory i ozdobne . Nie powiem, zmężniały .
Sadzonka nie może być wsadzona za głęboko!
Środek roślinki musi być równo z ziemią, ziemia nie może zakrywać stożka wzrostu roślinki.
W żadnym wypadku nie należy przysypywać ( zasypywać ) środka z którego wybijają nowe listki.
Myślę że teraz już wszystko wiadomo.
Środek roślinki musi być równo z ziemią, ziemia nie może zakrywać stożka wzrostu roślinki.
W żadnym wypadku nie należy przysypywać ( zasypywać ) środka z którego wybijają nowe listki.
Myślę że teraz już wszystko wiadomo.
BOŻENA
Bo-enka,
To wiem, że nie można posadzić poniżej stożka zwrostu
Zastanawiam się tylko, czy mogę nasiona wysiać po prostu od razu do wielodoniczek lub niektóre do takich małych doniczek, czy i tak je będę musiała później przesadzać?
To wiem, że nie można posadzić poniżej stożka zwrostu
Zastanawiam się tylko, czy mogę nasiona wysiać po prostu od razu do wielodoniczek lub niektóre do takich małych doniczek, czy i tak je będę musiała później przesadzać?