Groszek pachnący ( Lathyrus odoratus )wymagania,uprawa
- Locutus
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 kwie 2010, o 16:48
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Re: Groszek pachnący ( Lathyrus odoratus L. )
@ Maja79 ? Nie dość, że w realu ludzie mi często mówią ?proszę pani? - ze względu na włosy po sam pas ? i mitygują się dopiero, gdy ostentacyjnie zaczynam się gładzić po brodzie ? to jeszcze i na forum chcecie mi zmieniać płeć? Ja protestuję!
@ Sosenki ? Raz by IMHO wystarczył, pod warunkiem, że udałoby się porządnie i równomiernie nasączyć glebę ? co bywa niełatwe, bo gleba w doniczce lubi się zbić w bryłę przy zasychaniu i potem jak podlewamy, to woda opływa taką bryłę, nie wsiąkając do środka, wylewa się obficie na podstawkę ? i my myślimy, że już porządnie podlaliśmy roślinę, podczas gdy ta ma zupełnie sucho... Czasami to niezłej zabawy wymaga, żeby taką donicę podlać. I zrobienia niezłego jeziora łabędziego z balkonu...
Pozdrawiam!
LOKI
@ Sosenki ? Raz by IMHO wystarczył, pod warunkiem, że udałoby się porządnie i równomiernie nasączyć glebę ? co bywa niełatwe, bo gleba w doniczce lubi się zbić w bryłę przy zasychaniu i potem jak podlewamy, to woda opływa taką bryłę, nie wsiąkając do środka, wylewa się obficie na podstawkę ? i my myślimy, że już porządnie podlaliśmy roślinę, podczas gdy ta ma zupełnie sucho... Czasami to niezłej zabawy wymaga, żeby taką donicę podlać. I zrobienia niezłego jeziora łabędziego z balkonu...
Pozdrawiam!
LOKI
- maja79
- Od: 8 maja 2011, o 17:53
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Loki przepraszam bardzo
nie gniewasz się???
nie gniewasz się???
- patasko
- Od: 26 maja 2011, o 23:48
Moje groszki w tym roku kwitną już drugi miesiąc i ani im się śni, żeby nagle skończyć
- Locutus
- Kontakt:
@ Maja 79 ? Nie. Już się przyzwyczaiłem, że na tym forum jest taka damska dominacja, że mówiąc do przypadkowego forumowicza ?proszę pani? ma się spore szanse, że utrafi się z płcią.
@ Patasko ? Co Ty im zrobiłaś, żeby kwitły tak długo? Mnie się nigdy nie udało groszków utrzymać w dobrej formie aż do sierpnia.
Pozdrawiam!
LOKI
@ Patasko ? Co Ty im zrobiłaś, żeby kwitły tak długo? Mnie się nigdy nie udało groszków utrzymać w dobrej formie aż do sierpnia.
Pozdrawiam!
LOKI
- patasko
- Od: 26 maja 2011, o 23:48
Locutus, nic Po prostu sobie rosną w glebie zmieszanej z obornikiem. W ogóle go nie nawoziłEm, a tak się odwdzięcza kwitnieniem. Może dlatego, że 20 roślin ma tylko po jednym strąku, a kwiatów było już maaaasa.
Witam,
Jestem nowa w tym wątku, ale chcę się pochwalić, że moje groszki też jeszcze kwitną i to bardzo bujnie, ale może to też dlatego, że późno je siałam. Do tego u mnie gleba mało przepuszczalna, dużo padało, więc pewnie na brak wody nie mógł narzekać.
Teraz staram sie upilnować nasionka by pozbierać je na drugi rok.
I mam pytanie: Jak je przechowywać?
Jestem nowa w tym wątku, ale chcę się pochwalić, że moje groszki też jeszcze kwitną i to bardzo bujnie, ale może to też dlatego, że późno je siałam. Do tego u mnie gleba mało przepuszczalna, dużo padało, więc pewnie na brak wody nie mógł narzekać.
Teraz staram sie upilnować nasionka by pozbierać je na drugi rok.
I mam pytanie: Jak je przechowywać?
- nena08
- Od: 8 lut 2012, o 10:06
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
[
To zdjęcie było dla mnie inspiracją do uprawy groszku. Wysiałam wprost do gruntu w kwietniu. Ładnie wyrósł i kwitł przez dwa miesiące,ale nigdy nie osiągnął takich rozmiarów( wspiął się na wysokość 2/3 ogrodzenia). Teraz zaczął usychać.
Czy mazowieckie piaski są za słabe,aby osiągnąć takie wyniki. A może moja wiedza i doświadczenie za małe
To zdjęcie było dla mnie inspiracją do uprawy groszku. Wysiałam wprost do gruntu w kwietniu. Ładnie wyrósł i kwitł przez dwa miesiące,ale nigdy nie osiągnął takich rozmiarów( wspiął się na wysokość 2/3 ogrodzenia). Teraz zaczął usychać.
Czy mazowieckie piaski są za słabe,aby osiągnąć takie wyniki. A może moja wiedza i doświadczenie za małe
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 13 mar 2012, o 17:20
Wow, ale imponująca hodowla Ja w tym roku po raz pierwszy siałam groszek pachnący, ale jakoś szału w rozmiarze i bujności nie robi (może jakaś inna odmiana, dostałam od znajomej, więc nie wiem jaka ) W przyszłym roku postaram się aby choć w połowie był taki To naprawdę piękne kwiatki i ten cudny zapach, zakochałam się w nim od pierwszego niuchnięcia .
Pozdrawiam Lili
- Locutus
- Kontakt:
No i proszę. W jednym i tym samym poście pisałem o tym, że ciągle mnie biorą za kobietę oraz popełniłem dokładnie tę samą gafę wobec innego forumowicza. :-Ppatasko pisze:(...) W ogóle go nie nawoziłEm (...)
Pozdrawiam!
LOKI
- pelagia72
- Od: 2 mar 2009, o 21:09
Piękne są Wasze groszki
Moje groszki posiane do gruntu na początku czerwca jeszcze nie kwitną.
Wkleję zdjęcie, ciekawa jestem kolorów.
Moje groszki posiane do gruntu na początku czerwca jeszcze nie kwitną.
Wkleję zdjęcie, ciekawa jestem kolorów.
- zeberka4
- Od: 10 sty 2009, o 17:25
nena08 pisze:[
W Wielkopolsce tez nie udalo mi się dokonać takiego cudu Teraz zdjęty już powędrował na kompost. Za to nasion mam chyba 500sztu ...a może i więcej Może to zalezy od ilosci wysiewu? Choć u mnie nasiono kolo nasiona było siane hm...
- nena08
- Od: 8 lut 2012, o 10:06
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Wczoraj też zbierałam nasiona. Może masz rację Zeberko,że trzeba wysiać więcej nasion. Czy robisz selekcję nasion
Czy siejecie groszek w tym samym miejscu
Czy siejecie groszek w tym samym miejscu
- zeberka4
- Od: 10 sty 2009, o 17:25
Ja chciałam zbierać każdy kolor osobno ale tak nie idzie. Najładniejsze nasiona zbieram i jak pisałam mam ich ok 500 może 1000sztuk. W przyszłym roku obsadzę całą działkę.