Mrówki i metody ich zwalczania. - 1cz.

Pytania ze zdjęciami roślin, oceny ich stanu, wyglądu i chorób.
ODPOWIEDZ
gizela-75
100p
100p
Od: 22 lis 2009, o 10:00
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Mrówki w domu

Post »

Boraks wymieszany z cukrem pudrem posypać po ich ścieżkach i niech jedzą i zabierają do gniazda. Trzy dni i żegnajcie mrówki !!! :wit
Awatar użytkownika
Damroka
100p
100p
Od: 28 cze 2009, o 19:02
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Mrówki i metody ich zwalczania. - 1cz.

Post »

Odgrzewam temat: czy aby wytępić mrówki w tunelu przeznaczonym dla pomidorów, bez szkody dla roślin, mogę rozsypać sodę oczyszczoną zamiast proszku do pieczenia?

Kupiłam preparat o nazwie Blattanex firmy Bayer (za 100g zapłaciłam ponad 9zł). Z opakowania: Substancja czynna: imidachlopryd - 1-(6-chloro-3-piridylometylo)N-nitro(imidazolidyn-2-ylideno)amina, związek z grupy nikotynoidów - 0,5 g/kg
Informacji, że mogę to zastosować w warzywniaku, nie znajduję, włącza mi się więc lampka kontrolna.

Tunel w przybliżeniu ma wymiary 5x5 m i właśnie obserwuję 25 m2 mrowiska pod folią ;:202 Przestawić namiotu w inne miejsce nie mogę, a za dzień, lub dwa, zamierzałam posadzić w nim pomidory. Nie jestem jakoś szczególnie przewrażliwiona na punkcie mrówek, ani nie jest to mój debiut z foliakiem, chociaż w przydomowym ogródku ustawiliśmy go po raz pierwszy. Rozumiem mrówki w tym, albo tamtym kąciku, ale żeby tak po całości?
Wcześniej był tu trawnik. W trakcie przekopywania ziemi nie dostrzegłam niczego niepokojącego, a teraz widzę tu jedno wielkie mrowisko. Nie umiem wskazać konkretnych mrówczych domków - jakby "pracowała" cała powierzchnia tunelu.
Od pewnego czasu w ciągu dnia wystawiałam do tunelu kuwetki z sadzonkami pomidorów i pelargonii. Roślinki nocowały w mieszkaniu. Wczoraj wieczorem zrobiłam przegląd sadzonek i przeraziły mnie tabuny mrówek biegające w tacach pod doniczkami. Cóż, roślinki teraz nocują już w tunelu. Wysadzić je w to mrowisko? A może dałoby się jakoś eksmitować mrówki z tunelu?
A podobno mrówki nie lubią zapachu pomidorów... i z orzechem włoskim im nie po drodze... a mój tunel od północy z orzechem włoskim sąsiaduje...

Wyczytałam tu też, że mrówki można "wyprowadzić" podlewając ziemię "śmierdziuszkiem" z papierosa i wody (1 papieros na 1 szklankę wody). Na mój tunel poszłoby chyba kilka paczek papierosów :? Ale nic to, gdyby tylko taki "ponikotynowy" grunt nadawał się pod pomidory.

Forumkowie Kochani, podpowiedzcie mi proszę, jak mam wybrnąć z mojego "mrówkowego" kłopotu? Da się sodą? papierochami? (papierosa to ja chyba potrzebuję zapalić z tych nerwów), a może jakoś inaczej?
Pozdrawiam serdecznie,
Iwona
myszka
200p
200p
Od: 9 lip 2011, o 18:03

Post »

Nie wiem,czy coś Ci pomogę,ale ja ostatni przegoniłam mrówki spod domu najtańszym proszkiem do pieczenia.Kładę też liście z orzecha włoskiego na mrowiska i tak pozbywam się intruzów.Niestety przenoszą się na inne miejsce działki.
Pozdrawiam!!!
Bacardi
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 13 sty 2012, o 19:18

Post »

Mam takie jedno pytanie, czy mogę stosować boraks w ogrodzie warzywnym?
Awatar użytkownika
Kasia1007
500p
500p
Od: 19 maja 2012, o 13:06
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

U mnie w całym ogrodzie są setki (żeby tylko) mrówek i mszyce również są... Mrówki zagnieździły się w przeróżnych miejscach, m.in. w korzeniach róż, mszyce siedzą na ich czubkach, (tzn tam jest ich najwięcej) a mrówki ich nawet nie tkną, pomimo tego, że po różach cały czas spacerują... :( Kiedyś wyczytałam gdzieś, że pety w połączeniu z wodą skutecznie przegonią mrówki. A, że moja mama i siostra palą, to petów pod dostatkiem w domu, więc zeszłego lata zastosowałam tą 'miksturę'. Mrówki owszem się wyniosły, ale tylko na jakiś czas. Proszek do pieczenia nie skutkował zbytnio, tak, że chyba będę musiała wypróbować coś mocniejszego, bo mrówek zamiast ubywać jakby przybywało :(
Awatar użytkownika
GrzegorzR
200p
200p
Od: 25 maja 2009, o 19:56

Post »

Kasia1007 pisze:U mnie w całym ogrodzie są setki (żeby tylko) mrówek i mszyce również są... Mrówki zagnieździły się w przeróżnych miejscach, m.in. w korzeniach róż, mszyce siedzą na ich czubkach, (tzn tam jest ich najwięcej) a mrówki ich nawet nie tkną, pomimo tego, że po różach cały czas spacerują...
Mrówki chronią mszyce przed biedronkami. Zjadają ich słodką spadź.
W ogrodzie mrówki są szkodnikami. Na pniach drzew zakładam taśmy lepiące, obok krzewów rozsypuję środki mrówkobójcze kupowane w sklepach ogrodniczych. I po tygodniu - dwóch biedronki zaczynają wygrywać.
Jestem JA i MOJE bagno!
Jeśli masz przepiękną żonę, odlotową kochankę,super brykę, nie masz kłopotów z urzędem podatkowym i prokuratorem, a gdy wychodzisz na ulicę świeci słońce i wszyscy się do ciebie uśmiechają - narkotykom powiedz NIE!
Awatar użytkownika
Kasia1007
500p
500p
Od: 19 maja 2012, o 13:06
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Dziękuję za odpowiedź. To, że mrówki w ogrodzie są szkodnikami to wiem, tylko, że myślałam, że nie lubią się z mszycami i je w jakiś sposób "przeganiają" :oops: hehe Jakąś biedronkę w ogrodzie to nie wiem kiedy ostatnio widziałam. W każdym razie mszyce zostały środkiem chemicznym potraktowane, mam nadzieję, że pomoże, a z mrówkami pewnie trzeba będzie nadal walczyć. Ostatnio widziałam, jak jaja przenosiły, więc pewnie zaraz znów ich przybędzie, no ale trudno. Środki chemiczne u mnie niestety nie działały, nie pamiętam nazwy teraz niestety, ale wiem, że nie skutkowały i dlatego też spróbowaliśmy tych 'domowych sposobów'. A lepkie taśmy na pewno wypróbuję :) Pozdrawiam
myszka
200p
200p
Od: 9 lip 2011, o 18:03

Post »

Też uważam,że mrówki w ogrodzie są szkodnikami.Nie rozumiem ,dlaczego wiele osób pisze,że są pożyteczne.Ja jakoś nie odczuwam pożytku z ich obecności.Czy mógłby mi ktoś to wyjaśnić.Owszem widziałam bażanty jak się nimi pożywiają,ale do tego wystarczy im jedna,dwie rodzinki mrówek.
Pozdrawiam!!!
ortsul
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 26 maja 2012, o 10:43

Post »

Witam,

Nowa tu jestem, to forum to skarbnica wiedzy!!! Ja od września ub.roku mieszkam we własnym domu (do tej pory w bloku) i wreszcie spełniam się w tym co lubię:) Mam dość duży warzywnik, wszystko pięknie powschodziło i... codziennie wstaję widząc coraz to nowe kolonie mrówek i korytarze nornic. Na te ostatnie poszukam sposobu w innym wątku. A jeśli chodzi o mrówki to sypałam proszkiem do pieczenia, mąką kukurydzianą, takim białym proszkiem z Brosa, różowym też (mrówkofon chyba). W domu nie mam, skutecznie pozbyłam się tych co powłaziły, ale z warzywnika nie mogę ich wyplenić:( Jest jakby mniej, ale szlag mnie trafia jak widzę cały lubczyk oblepiony mrówkami przy wierzchołkach liści. Teraz właśnie wyczytałam o "wyciągu" z petów;) i sadzy. Dziś spróbuję sadzy, bo jeszcze nie doczyszczałam pieca po zimie, więc sadzy znajdę sporo:) Dam Wam znać czy sie udało;) A mam naprawdę mnóstwo mrówek, nie tylko w warzywniku, są wszechobecne.

Jeszcze raz wszystkich witam serdecznie:)
marmul
100p
100p
Od: 28 kwie 2011, o 16:40

Post »

myszka pisze:Też uważam,że mrówki w ogrodzie są szkodnikami.Nie rozumiem ,dlaczego wiele osób pisze,że są pożyteczne.Ja jakoś nie odczuwam pożytku z ich obecności.Czy mógłby mi ktoś to wyjaśnić.
Mrówki są drapieżne zjadają wiele szkodników (po za mszycami).
--
Pozdrawiam
mm
X-A-9
---
Od: 24 gru 2009, o 12:54

Post »

Dla mnie to również szkodniki 0 pożytku, zamiast zjadać szkodniki wolą hodować mszyce i obłazić mnie kiedy plewię czy spulchniam ziemię przy krawężnikach. Każde napotkane mrowisko które jest nie przy roślinach zalewam wrzątkiem tak też pozbyłem się tych owadów z newralgicznych miejsc w ogrodzie.
Tęcza
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 22 maja 2006, o 23:19

Post »

Pojęcia nie mam czym zwalczyć to draństwo. Podejrzewam, że są zagrożeniem dla dżdżownic i jest ich coraz więcej, jak myślicie?
Awatar użytkownika
gemciu83
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 maja 2008, o 09:44
Kontakt:

Re: Mrówki w kompoście

Post »

Jest ich coraz więcej, ponieważ w kompostowniku jest wysoka temperatura stąd mają dobre warunki bytowania.

Zostaw je w spokoju, a jak już chcesz się ich pozbyć to ustaw jakąś płapkę na mrówki.
ODPOWIEDZ

Wróć do „CHOROBY i SZKODNIKI. Diagnostyka roślin ogrodowych - FOTO”