Paproć,paprotka domowa - pielęgnacja i problemy w uprawie

Rośliny doniczkowe
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 paź 2011, o 14:36
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Paprotka - pielęgnacja i problemy w uprawie

Post »

Przesasadzanie tak, ziemia o rozmiar większa od dotychczasowej, czyli standardowo o ok. 2 cm na średnicy.
Stanowisko może być.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Ripdem
50p
50p
Od: 9 paź 2015, o 00:47
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ale może być mniej więcej na tyle duża że jak daje ją do innej doniczki to mieszczą się dwa palce z jednej i drugiej strony? Czy zdecydowanie za duża?
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ewentualnie może być.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Ripdem
50p
50p

Post »

A co do węgla, dodać go do ziemi? Perlit też? Bo mam trochę tego i się zastanawiam nad mieszanką ziemi :D
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Węglem posypuje się tylko uszkodzone korzenie, w innych przypadkach nie ma potrzeby jego stosowania.
Perlit mieszasz normalnie z ziemią powiedzmy w proporcji 3:1.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Ripdem
50p
50p

Post »

Ok, dzięki za rady :)
Awatar użytkownika
silversnow
500p
500p
Od: 30 maja 2016, o 23:45

Post »

Witajcie :) W piątek dostałam w prezencie dwie paprotki. Nie wiem jaka to odmiana. Są to chyba miniaturki. Paprotki są z marketu . Postawiłam je w pokoju południowym ale raczej w półcieniu . Oczywiscie w zimie przesune je od grzejników. Nie wiem czy ta odmiana lubi zraszanie, więc postawiłam je na podstawkach wypełnionych kamieniami( na fotce jeszcze ich nie ma, bo zrobiłam to wczoraj ). Podlałam je w poniedziałek . Ciut wody przeszło na podstawki ( ale bardzo niewiele- wodę z niej oczywiście odsączyłam ). Mam dwa pytania. Pierwsze dotyczy doniczki. Wydaje mi się , ze roślinkom jest bardzo ciasno. Są bardzo gęste. Czy paprotki teraz przesadzić , czy pozwolić im zaaklimatyzować się w nowym otoczeniu kilka tygodni? I drugie.Czy martwic się pojedynczymi lekko zbrązowiałymi liśćmi? W sumie znalazłam tylko dwa czy trzy takie.Zastanawiam się czy jest to reakcja na nowe otoczenie, suchość powietrza. czy może ciasna doniczka? I jeszcze dorzucę trzecie pytanko.. Czy wystarczy zwilżanie rośliny " oddolne z podstawki " czy jednak spryskiwać ?Oto jedna z roślinek..druga wygląda dokładnie tak samo

Przepraszam za jakość zdjęć...Nie mam dobrego aparatu
Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tydzień, dwa daj tyle na aklimatyzację. Potem przesadź do ziemi do paproci zmieszanej z agroperlitem do doniczki o ok. 2 cm więcej na średnicy.
Brązowienie liści może być spowodowane zmianą miejsca, niewłaściwą pielęgnacją w sklepie - przelanie, przesuszenie, suchym powietrzem w mieszkaniu.
Paprotki trzeba codziennie spryskiwać wodą i dodatkowo postawić na dużej tacce wypełnionej wilgotnym keramzytem - nie kamieniami.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Awatar użytkownika
silversnow
500p
500p

Post »

Dziękuję za rady ;) Dzisiaj kupię keramzyt ;) Mam nadzieje , ze maluchy będą się u mnie dobrze czuły ;)
Awatar użytkownika
silversnow
500p
500p

Post »

Keramzyt zakupiony :) W takiej ilości , ze wystarczy i dla innych kwiatów. Paprotki zraszam codziennie z rana- mgiełką. Jeszcze tylko drugą większą tackę kupię. Nawóz już mam , ale pewnie poczeka on trochę, bo nie mam pojęcia kiedy ostatnio zastosowano go w sklepie. A ponieważ za tydzień przeprowadzka zielonych koleżanek do nowych doniczek, w nowej ziemi będzie sporo pokarmu . Jeszcze raz dziękuję za wszystkie wskazówki Norbercie :)
Obrazek
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No i bardzo dobrze to wygląda. :) Pamiętaj, żeby keramzyt utrzymywać cały czas wilgotny.
Nawóz po kilku tygodniach od przesadzenia.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Awatar użytkownika
silversnow
500p
500p

Post »

Będę pamiętać:) Dzięki ;)
EwelinaWysk
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 25 cze 2016, o 14:21

Re: Pielęgnacja paproci

Post »

Dzień dobry, odświeżam.
Dość stary wątek. Mam taki kłopot, że dostałam "w spadku" aż 3 paprocie. Dwie duże i jedną średnią. Mam miejsce, ale...Mój M powiesił mi kwietnik 2 m od okna, a to sypialnia i okno duże od północny. Drugą paprotkę-tę najmniejszą dam na kwietnik około pół metra od okna. W drugim pokoju stoi łóżeczko dziecka...Porady, propozycje? Jak o dnie dbać by zachowały ładny wygląd?Dzięki
Ew.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”