Sukulenty i kaudeksy Ewy

Zablokowany
Awatar użytkownika
nyskadu
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 kwie 2008, o 09:56
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Sukulenty i kaudeksy Ewy

Post »

Sencio przekomiczny, ciekawe gdyby nie bylo otworu, czy ma jakąś wiertarkę przyszykowaną :;230 mam takiego samego ale jeszcze nie robił mi takich numerów, za to miałam taka historię z fiołkiem :lol:
Nie mogę doczekać się już na sencia kwiaty, bardzo mi się podobają ;:108 czy Tobie może już kwitł?
Monadenium-sałata bardzo ciekawe ;:63
Co do pokrzyw i gnojówki, robię juz taką od kilu lat, używam ją do pomidorów, datur i innych kwiatów.
Potwierdzam zapach ;:108 nie do opisania. Tyle że jak pokrzywy zalane są wodą, to nie smierci za bardzo gorzej gdy miesza się i podlewa, na całym ogrodzie roznosi się "świeże powietrze" :;230
Awatar użytkownika
eba
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lip 2008, o 14:51
Kontakt:

Post »

Senecio nabyłam latem w Rumi i już był przekwitnięty. Zebrałam nasionka (taki puch trochę podobny do dmuchawca) i spróbuję wysiać je wiosną. W doniczce było kilka członów, przesadziłam je pojedynczo do większych doniczek i nie było takich podziemnych niespodzianek :) . Temu coś się odwidziało. Gdyby nie było otworów w dnie, to pewnie by się "kręcił" w ziemi, aż by znalazł właściwy kierunek i wyszedł. A ja bym miała niespodziankę przy przyszłorocznym przesadzaniu...
Gnojówkę nieźle czuć następnego ranka po podlaniu w szklarni, kiedy ją otwieram, ale nie takie wiejskie zapachy czasem muszę wdychać. Dalsi sąsiedzi mają pola orne i używają też naturalnych nawozów...
Moje datury też lubią gnojówkę z pokrzywy.
Jeszcze pokażę nolinę, zimą mocno obgryzła ją kocica, latem pięknie odbiła:
Obrazek
Awatar użytkownika
nyskadu
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 kwie 2008, o 09:56

Post »

Piękna nolinka, jak wszystko u Ciebie ;:138 .
Ps. Rośliny od Ciebie wszystkie pięknie mi rosną ;:180
Awatar użytkownika
kociara
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 mar 2011, o 21:37

Post »

No to w domu i na balkonie ta gnojówa nie do użycia jeśli tak cuchnie :( A już myślałam , że kwiatkom dogodzę ;:108 ;:223
Awatar użytkownika
eba
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Spokojnie, Krysiu. Ja robiłam takie cóś w dużym wiadrze, taka ilość to musi być wyczuwalna. Ale jak na balkonie postawisz, powiedzmy 1 - 2 litrowe wiaderko, to będzie prawie niewyczuwalne :) . Najbardziej czuć , kiedy się to zamiesza, gdy "opadnie", da sie wytrzymać.
Awatar użytkownika
kociara
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 mar 2011, o 21:37

Post »

Nie chciałabyn , żeby mnie wyeksmitowali za jakiś smród więc muszę się upewniać :;230 ;:223
bebos
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lut 2011, o 15:10
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ewa - nie ustaję w zdobywaniu Asclepiadaceae na dobry początek przed zimą; zobacz u mnie co przybyło - jedna z najcudowniejszych roślin jakie dotąd miałam: Ceropegia sandersonii...póki inne z tej rodziny nie zakwitną (jeśli zakwitną).
Kiedy ukorzeniałaś C. hybrid? (wiesz, czego to jest mieszaniec? C. woodii i ?) - łatwo się ukorzenia? W piasku? W wodzie? Z ukorzeniaczem?
Myślisz, że jest szansa ukorzenić listki C.s. z ogonkami ? Kilka oderwało się...kruche!
(pomyślałam o Tobie, bo chyba jej nie masz - tyle, że na jesień nie ryzykowałabym cięcia pędu - z drugiej strony podobno dobrze je przed zimą przyciąć do zera...)
Awatar użytkownika
eba
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Teraz nie radziłabym ukorzeniać sadzonek. Ciężko pójdzie. Ponoć łatwo ukorzeniają się w wodzie, c. woodi na pewno tak. Moja hybrydka też łatwo puszczała korzonki w wodzie. Z innymi, np. stapeliformis ukorzeniłam w ziemi z piaskiem pod słoikiem. Odłamany listek c. hybrid puścił korzonki, ale łodygi do tej pory nie widzę. O sandersonii marzę już od jakiegoś czasu, ale nie udają mi się próby ukorzenienia :( .
Awatar użytkownika
eba
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Dzisiaj zakwitło, duvalia caespitosa x piaranthus punctatus :)
Obrazek
bebos
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ooo! Nie wiedziałam, że one tak międzyrodzajowo się mieszają :shock: Zapaszek po Piaranthus?
Jeszcze się nie dowiedziałam, jak odróżnić huernie od orbei, czy też równie mało wiem o gatunkach w obrębie rodzajów, a tu....jeszcze hybrydy! W ogóle na ile się zdążyłam zorientować to kolejna grupa roślin, gdzie panuje duży chaos z klasyfikacją i nazewnictwem - gatunki skaczą nawet między rodzajami: raz stapelia, raz orbea, raz angoluma - i to nie tylko kwestia synonimów, ale klasyfikacji taksonomicznej. Jeżeli uda mi się je doprowadzić do kwitnienia, to postanowiłam sobie, aby się aż tak bardzo nazwami nie przejmować jak w przypadku haworcji - cieszyć się ich niezwykłością i tyle...ale czy ja tak potrafię :wink:
PS. Dzisiaj przywiozłam z wycieczki do oranżeri Stapelia variegata - to oczywiście Orbea variegata - chyba najpospolitsza?
Awatar użytkownika
sokolica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 maja 2011, o 13:05

Post »

Ja tak mało merytorycznie... Miałam dziś okazję powąchać kilka z tego rodzaju i chyba skutecznie wyleczyłam się z chęci posiadania takich. Są naprawdę cudne, a kwiaty mają najniezwyklejsze w ogóle. Ale ten smrodek... :?
Awatar użytkownika
hen_s
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2010, o 15:24
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Są naprawdę cudne, a kwiaty mają najniezwyklejsze w ogóle. Ale ten smrodek... :?
Dokładnie z tego powodu ja z nich zrezygnowałem. Wiem, że nie wszystkie takie "pachnące" kwiaty mają ale...
Henryk - moje kaktusy i sukulenty 1..., 8, 9,cz. 10
W tematach roślin proszę pisać na priv.
bebos
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jak tak jeszcze popatrzyłam na tego mieszańca - dopiero zauważyłam dyskowate sfałdowanie w centrum kw.- wydaje mi się, czy to ślad wpływu duwali?
Zablokowany

Wróć do „Moje kaktusy i inne sukulenty !”