Ogród Asi

Zdjęcia naszych ogrodów.
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogród Asi

Post »

Asiu ja bym te pąki oderwała. I opryskała. Pewnie złapały jakiegoś grzybka, albo mszyce oblazły.
Ja mam też takiego delikwenta, który górne pąki miał nierozwinięte. Ja to sobie tłumaczyłam tym, że jako jedyny nie był zacieniowany. A może miał za wilgotno, bo niedaleko jest rynna. Stawiam na te dwie możliwości, bo inne zacieniowane to widziałaś u mnie kwitły, a ten jeden zbuntował się.
Awatar użytkownika
asia0809
1000p
1000p
Od: 27 lut 2007, o 00:34
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ładnie u Ciebie w tym leśnym ogrodzie. Kiedyś już do Ciebie zaglądałam i wciąż jestem pod wrażeniem. Nastrojowo i tajemniczo ;:138 ;:138 ;:138
Ann-ka72
1000p
1000p
Od: 1 paź 2009, o 18:56

Post »

Witaj Asiu.
Ślicznie u Ciebie, a te stare drzewa- przepiękne,uwielbiam takie klimaty. Ja niestety ze starych drzew to mam tylko jabłonkę i czereśnie(ponad 30-letnie :lol: :lol: :lol: ). Na pewno trudno wpasować rośliny tak, żeby miało to rece i nogi, Ty poradziłaś sobie doskonale. :) :) :)
Chętnie odpoczywa się w takim otoczeniu, o ile komary pozwolą- pewnie u Ciebie jest ich dużo... :wink:

Pozdrawiam.Anna
Aśka68
500p
500p
Od: 24 mar 2009, o 18:14

Post »

Przepraszam, że trochę zaniedbuję wątek, ale mam obecnie mniej czasu na ogród i forum.

Aniu ja też bardzo lubię ogród w maju, chociaż ten nas nie rozpieszcza...deszcz....zimno.....

Dominiko moje pomidory w gruncie też wypierdki, ogórki to z lupą szukać.
Ale te w szklarni niczego sobie. Teraz tylko dmuchać i chuchać by je jakieś choróbsko nie wzięło :roll:

Gosiu coś się wykluwa z liściorów, może się coś rozwinie :?:

Obrazek

Jadziu dzisiaj właśnie przerwałam buraczki liściowe. Bardzo jestem ciekawa jak będą smakować, nigdy nie jadłam. Szpinak, fasolkę uwielbiam a one mają smakować podobnie :D
Nie wiem Jadziu jaki to gatunek tego iglaczka, ale jak obejrzałam zdjęcia w necie to bardzo podobny. Ja je kupowałam wiosnę, kopane z gruntu z likwidowanej szkółki. Cena 10 zł, wydaje mi się, że tanie jak barszcz :D

Marto złoty pył wiosną, jesienią tony liści i igieł, ale i tak kocham.
A liście dostają coś na kształt pąków, ale proporcje trochę dziwne. Pąk niewielki do wysokości liści.

Małgosiu pąki oberwałam, popsikałam na grzyba profilaktycznie. U mnie cienia, półcienia pod dostatkiem, nie wiem dlaczego ten strajk w tym roku. Nawet azalie japońskie lichutko kwitną. Jak patrzę na te w szkółkach w tyci doniczkach(prawie kapselkach) w jednym kwiecie to zastanawiam się co oni tam sypią, normalnie eliksir jakiś :;230

Witaj Asiu imienniczko, drzwi do ogrodu zawsze otwarte, jak by nie było właścicielki nie krępuj się wchodź :D

Aniu witaj, rzeczywiście trudno wiele rzeczy wpasować w takie klimaty. Mam nawet świadomość, że nie wszystko pasuję, ale potrzeba posiadania nieraz jakieś rośliny jest silniejsza od rozsądku :wink:
Komary to inny problem, jest ich naprawdę wiele, ale jakoś sobie radzimy.

Dzisiaj miałam trochę czasu na ogród, popieliłam trochę, posprzątała w tulipanach(lub czymś co po nich zostało :( ) i pstryknęłam trochę fotek.

Niektóre rośliny kończą już kwitnienie jak tulipany, azalie i rh

Soir de Paris, pachnie zabójczo, ale kolor ma inny niż w szkółce(blada jakaś). Może to brak bezpośredniego słońca?

Obrazek

Sarina

Obrazek

.....inne zaczynają kwitnąć - dyptamy, krzewuszki

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek- actinidia kolomikta

Obrazek

Nie wiem czy u Was w ogrodach są takie zakątki, które żyją własnym życiem. Czysty żywioł :wink:
Ja mam :;230

Obrazek

I jeszcze parę żurawek na koniec
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

I jeszcze jedna prośba o pomoc w identyfikacji. Jaka to kalina "Dawn"?? Dostałam rok temu 2 patyki. Ładnie się ukorzeniły i przetrwały zimę w ogrodzie.

Obrazek

Pozdrawiam
Aśka
Zapraszam
Awatar użytkownika
Zabeczka101059
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 lis 2008, o 14:14

Post »

Asiu ale ślicznie u Ciebie :tan
A ta roślinka na ostatnim zdjęciu ładniutka choć bezimienna :D
Pozdrawiam -Dzidzia
aktualny,
spis wątków,
Awatar użytkownika
gorzata76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 cze 2009, o 14:41
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Oj... niezapominajki są nie do okiełznania :;230
Ale nie można im odmówić uroku... zwłaszcza wiosną... a potem ładnie zadarniają :wink:
Awatar użytkownika
Zielona_Ania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 mar 2010, o 17:40

Post »

Asiu, kolorów nie brakuje u Ciebie i pogoda do pracy w ogródku, czego zazdroszczę. Piękne ujęcie aktinidii :D
A gigant potwierdza pąkiem, że jest kosaćcem :)
Esmeralda
500p
500p
Od: 12 maja 2008, o 14:56

Post »

No cud, miód i orzeszki :) Nie mogę się napatrzeć, szczególnie na warzywnik, bo to moja ulubiona część. I jeszcze truskawki, agrest, porzeczki!
Zjem zaraz monitor :roll:
Awatar użytkownika
MalaRybka
1000p
1000p
Od: 22 mar 2007, o 15:54

Post »

Asiu, a zawilce, które dostałaś ode mnie ostatecznie ci padły? W razie potrzeby mogę podrzucić następną porcyjkę-nawet większa, bo i roślinki starsze :)
Pozdrawiam serdecznie. MałaRybka.
Ogród Rybki
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Asiu ja podlewam swoje rh herbatą z cytryną. I do tego oczywiście odżywka do rh.

Jak ja zazdroszczę takiego porządku i luzu na rabatach. Moje rośliny ściśnięte niemiłosiernie.
lawenda
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 mar 2007, o 19:33

Post »

bardzo lubię twoje brzozy, jakoś tak wakacyjnie u ciebie może masz jeziorko blisko?
Awatar użytkownika
Tajka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sty 2010, o 17:32

Post »

Asiu ślicznie jest w Twoim leśnym ogrodzie, z pewnością masz dużo pracy, żeby tak pięknie wszystko wyglądało.
Fajna niezapominajkowa rzeczka. :)
Awatar użytkownika
dominikams
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 sty 2008, o 10:48

Post »

Asiu, no cóż ja mogę powiedzieć - jak zwykle pięknie :uszy

Śliczne masz żurawki - właśnie myślę o nich (pewnie dopiero w przyszłym sezonie będę tę zacienioną część obsadzać, ale już zerkam) - czy takie rarytasy (ta beżowa, czy jak ją określić i mocno bordowa) są łatwo dostępne?

Kalinę Dawn mam, ale chyba inaczej wygląda, zaraz zerknę.

Edit - moja ma zdecydowanie inne liście .
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”