Ogród Asi
- Margo2
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 8 lut 2010, o 12:14
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Ogród Asi
Asiu ja bym te pąki oderwała. I opryskała. Pewnie złapały jakiegoś grzybka, albo mszyce oblazły.
Ja mam też takiego delikwenta, który górne pąki miał nierozwinięte. Ja to sobie tłumaczyłam tym, że jako jedyny nie był zacieniowany. A może miał za wilgotno, bo niedaleko jest rynna. Stawiam na te dwie możliwości, bo inne zacieniowane to widziałaś u mnie kwitły, a ten jeden zbuntował się.
Ja mam też takiego delikwenta, który górne pąki miał nierozwinięte. Ja to sobie tłumaczyłam tym, że jako jedyny nie był zacieniowany. A może miał za wilgotno, bo niedaleko jest rynna. Stawiam na te dwie możliwości, bo inne zacieniowane to widziałaś u mnie kwitły, a ten jeden zbuntował się.
- asia0809
- 1000p
- Od: 27 lut 2007, o 00:34
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ładnie u Ciebie w tym leśnym ogrodzie. Kiedyś już do Ciebie zaglądałam i wciąż jestem pod wrażeniem. Nastrojowo i tajemniczo
-
- 1000p
- Od: 1 paź 2009, o 18:56
Witaj Asiu.
Ślicznie u Ciebie, a te stare drzewa- przepiękne,uwielbiam takie klimaty. Ja niestety ze starych drzew to mam tylko jabłonkę i czereśnie(ponad 30-letnie ). Na pewno trudno wpasować rośliny tak, żeby miało to rece i nogi, Ty poradziłaś sobie doskonale.
Chętnie odpoczywa się w takim otoczeniu, o ile komary pozwolą- pewnie u Ciebie jest ich dużo...
Pozdrawiam.Anna
Ślicznie u Ciebie, a te stare drzewa- przepiękne,uwielbiam takie klimaty. Ja niestety ze starych drzew to mam tylko jabłonkę i czereśnie(ponad 30-letnie ). Na pewno trudno wpasować rośliny tak, żeby miało to rece i nogi, Ty poradziłaś sobie doskonale.
Chętnie odpoczywa się w takim otoczeniu, o ile komary pozwolą- pewnie u Ciebie jest ich dużo...
Pozdrawiam.Anna
Anna
Mój ogród...
Mój ogród...
Przepraszam, że trochę zaniedbuję wątek, ale mam obecnie mniej czasu na ogród i forum.
Aniu ja też bardzo lubię ogród w maju, chociaż ten nas nie rozpieszcza...deszcz....zimno.....
Dominiko moje pomidory w gruncie też wypierdki, ogórki to z lupą szukać.
Ale te w szklarni niczego sobie. Teraz tylko dmuchać i chuchać by je jakieś choróbsko nie wzięło
Gosiu coś się wykluwa z liściorów, może się coś rozwinie
Jadziu dzisiaj właśnie przerwałam buraczki liściowe. Bardzo jestem ciekawa jak będą smakować, nigdy nie jadłam. Szpinak, fasolkę uwielbiam a one mają smakować podobnie
Nie wiem Jadziu jaki to gatunek tego iglaczka, ale jak obejrzałam zdjęcia w necie to bardzo podobny. Ja je kupowałam wiosnę, kopane z gruntu z likwidowanej szkółki. Cena 10 zł, wydaje mi się, że tanie jak barszcz
Marto złoty pył wiosną, jesienią tony liści i igieł, ale i tak kocham.
A liście dostają coś na kształt pąków, ale proporcje trochę dziwne. Pąk niewielki do wysokości liści.
Małgosiu pąki oberwałam, popsikałam na grzyba profilaktycznie. U mnie cienia, półcienia pod dostatkiem, nie wiem dlaczego ten strajk w tym roku. Nawet azalie japońskie lichutko kwitną. Jak patrzę na te w szkółkach w tyci doniczkach(prawie kapselkach) w jednym kwiecie to zastanawiam się co oni tam sypią, normalnie eliksir jakiś
Witaj Asiu imienniczko, drzwi do ogrodu zawsze otwarte, jak by nie było właścicielki nie krępuj się wchodź
Aniu witaj, rzeczywiście trudno wiele rzeczy wpasować w takie klimaty. Mam nawet świadomość, że nie wszystko pasuję, ale potrzeba posiadania nieraz jakieś rośliny jest silniejsza od rozsądku
Komary to inny problem, jest ich naprawdę wiele, ale jakoś sobie radzimy.
Dzisiaj miałam trochę czasu na ogród, popieliłam trochę, posprzątała w tulipanach(lub czymś co po nich zostało ) i pstryknęłam trochę fotek.
Niektóre rośliny kończą już kwitnienie jak tulipany, azalie i rh
Soir de Paris, pachnie zabójczo, ale kolor ma inny niż w szkółce(blada jakaś). Może to brak bezpośredniego słońca?
Sarina
.....inne zaczynają kwitnąć - dyptamy, krzewuszki
- actinidia kolomikta
Nie wiem czy u Was w ogrodach są takie zakątki, które żyją własnym życiem. Czysty żywioł
Ja mam
I jeszcze parę żurawek na koniec
I jeszcze jedna prośba o pomoc w identyfikacji. Jaka to kalina "Dawn"?? Dostałam rok temu 2 patyki. Ładnie się ukorzeniły i przetrwały zimę w ogrodzie.
Pozdrawiam
Aniu ja też bardzo lubię ogród w maju, chociaż ten nas nie rozpieszcza...deszcz....zimno.....
Dominiko moje pomidory w gruncie też wypierdki, ogórki to z lupą szukać.
Ale te w szklarni niczego sobie. Teraz tylko dmuchać i chuchać by je jakieś choróbsko nie wzięło
Gosiu coś się wykluwa z liściorów, może się coś rozwinie
Jadziu dzisiaj właśnie przerwałam buraczki liściowe. Bardzo jestem ciekawa jak będą smakować, nigdy nie jadłam. Szpinak, fasolkę uwielbiam a one mają smakować podobnie
Nie wiem Jadziu jaki to gatunek tego iglaczka, ale jak obejrzałam zdjęcia w necie to bardzo podobny. Ja je kupowałam wiosnę, kopane z gruntu z likwidowanej szkółki. Cena 10 zł, wydaje mi się, że tanie jak barszcz
Marto złoty pył wiosną, jesienią tony liści i igieł, ale i tak kocham.
A liście dostają coś na kształt pąków, ale proporcje trochę dziwne. Pąk niewielki do wysokości liści.
Małgosiu pąki oberwałam, popsikałam na grzyba profilaktycznie. U mnie cienia, półcienia pod dostatkiem, nie wiem dlaczego ten strajk w tym roku. Nawet azalie japońskie lichutko kwitną. Jak patrzę na te w szkółkach w tyci doniczkach(prawie kapselkach) w jednym kwiecie to zastanawiam się co oni tam sypią, normalnie eliksir jakiś
Witaj Asiu imienniczko, drzwi do ogrodu zawsze otwarte, jak by nie było właścicielki nie krępuj się wchodź
Aniu witaj, rzeczywiście trudno wiele rzeczy wpasować w takie klimaty. Mam nawet świadomość, że nie wszystko pasuję, ale potrzeba posiadania nieraz jakieś rośliny jest silniejsza od rozsądku
Komary to inny problem, jest ich naprawdę wiele, ale jakoś sobie radzimy.
Dzisiaj miałam trochę czasu na ogród, popieliłam trochę, posprzątała w tulipanach(lub czymś co po nich zostało ) i pstryknęłam trochę fotek.
Niektóre rośliny kończą już kwitnienie jak tulipany, azalie i rh
Soir de Paris, pachnie zabójczo, ale kolor ma inny niż w szkółce(blada jakaś). Może to brak bezpośredniego słońca?
Sarina
.....inne zaczynają kwitnąć - dyptamy, krzewuszki
- actinidia kolomikta
Nie wiem czy u Was w ogrodach są takie zakątki, które żyją własnym życiem. Czysty żywioł
Ja mam
I jeszcze parę żurawek na koniec
I jeszcze jedna prośba o pomoc w identyfikacji. Jaka to kalina "Dawn"?? Dostałam rok temu 2 patyki. Ładnie się ukorzeniły i przetrwały zimę w ogrodzie.
Pozdrawiam
Aśka
Zapraszam
Zapraszam
- Zabeczka101059
- Od: 12 lis 2008, o 14:14
Asiu ale ślicznie u Ciebie
A ta roślinka na ostatnim zdjęciu ładniutka choć bezimienna
A ta roślinka na ostatnim zdjęciu ładniutka choć bezimienna
Oj... niezapominajki są nie do okiełznania
Ale nie można im odmówić uroku... zwłaszcza wiosną... a potem ładnie zadarniają
Ale nie można im odmówić uroku... zwłaszcza wiosną... a potem ładnie zadarniają
- Zielona_Ania
- Od: 2 mar 2010, o 17:40
Asiu, kolorów nie brakuje u Ciebie i pogoda do pracy w ogródku, czego zazdroszczę. Piękne ujęcie aktinidii
A gigant potwierdza pąkiem, że jest kosaćcem
A gigant potwierdza pąkiem, że jest kosaćcem
-
- 500p
- Od: 12 maja 2008, o 14:56
No cud, miód i orzeszki Nie mogę się napatrzeć, szczególnie na warzywnik, bo to moja ulubiona część. I jeszcze truskawki, agrest, porzeczki!
Zjem zaraz monitor
Zjem zaraz monitor
- MalaRybka
- 1000p
- Od: 22 mar 2007, o 15:54
Asiu, a zawilce, które dostałaś ode mnie ostatecznie ci padły? W razie potrzeby mogę podrzucić następną porcyjkę-nawet większa, bo i roślinki starsze
Pozdrawiam serdecznie. MałaRybka.
Ogród Rybki
Ogród Rybki
- Margo2
- Od: 8 lut 2010, o 12:14
Asiu ja podlewam swoje rh herbatą z cytryną. I do tego oczywiście odżywka do rh.
Jak ja zazdroszczę takiego porządku i luzu na rabatach. Moje rośliny ściśnięte niemiłosiernie.
Jak ja zazdroszczę takiego porządku i luzu na rabatach. Moje rośliny ściśnięte niemiłosiernie.
-
- Od: 22 mar 2007, o 19:33
bardzo lubię twoje brzozy, jakoś tak wakacyjnie u ciebie może masz jeziorko blisko?
- Tajka
- Od: 23 sty 2010, o 17:32
Asiu ślicznie jest w Twoim leśnym ogrodzie, z pewnością masz dużo pracy, żeby tak pięknie wszystko wyglądało.
Fajna niezapominajkowa rzeczka.
Fajna niezapominajkowa rzeczka.
- dominikams
- Od: 21 sty 2008, o 10:48
Asiu, no cóż ja mogę powiedzieć - jak zwykle pięknie
Śliczne masz żurawki - właśnie myślę o nich (pewnie dopiero w przyszłym sezonie będę tę zacienioną część obsadzać, ale już zerkam) - czy takie rarytasy (ta beżowa, czy jak ją określić i mocno bordowa) są łatwo dostępne?
Kalinę Dawn mam, ale chyba inaczej wygląda, zaraz zerknę.
Edit - moja ma zdecydowanie inne liście .
Śliczne masz żurawki - właśnie myślę o nich (pewnie dopiero w przyszłym sezonie będę tę zacienioną część obsadzać, ale już zerkam) - czy takie rarytasy (ta beżowa, czy jak ją określić i mocno bordowa) są łatwo dostępne?
Kalinę Dawn mam, ale chyba inaczej wygląda, zaraz zerknę.
Edit - moja ma zdecydowanie inne liście .