Cytrusy - porady ogólne

Rośliny doniczkowe
Zablokowany
Awatar użytkownika
JAWiktor
100p
100p
Od: 21 mar 2013, o 11:17
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Cytrusy - Porady

Post »

A nie możesz po prostu odciąć przy samej ziemi tych co nie chcesz mieć :?: Takie maleństwo nie odbije korzenia.
Michał
Zdenerwowana
ZBANOWANY
Od: 22 kwie 2015, o 18:45

Post »

joanna1111 pisze:Ziemie wymieniałam tydzień temu (tzn. dosypałam nowej na dół, włożyłam mandarynkę i przykryłam nową), bo przesadzałam do troche większej doniczki.
Widzisz, jeśli tamta była zbyt zasolona, to taka wymiana nic nie dała. Większość korzeni siedzi w tej starej ziemi.

Żadnych pasożytów nie zauważyłaś? Jakichś pajęczynek...?
Awatar użytkownika
JAWiktor
100p
100p

Post »

joanna1111 pisze:...W niedziele położyłam mandarynkę na parapet. Nie wiem co się dzieje, ale liście zaczęły się zwijać i usychać.
Jak stała w głębi pokoju, chyba raczej w cieniu, a potem nagle znalazła się na oknie i do tego na słońcu to może to jest przyczyna :?: Przygrzało i przypaliło.
Gdybam bo na razie nic nie napisałaś, w którym kierunku zorientowane jest okno.
Michał
joanna1111
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 1 paź 2013, o 17:02

Post »

Możliwe, że tamta ziemia była bardziej zasolona niż ta.
Nic nie zauważyłam, żadnych pasożytów.

Aż tak w głębi pokoju nie była, trochę światła zawsze miała.
Teraz jest na parapecie od strony zachodniej. Popołudniami ma słońce.

Liście są suche, ale jak dotknę to od razu nie spadają z drzewka.
Awatar użytkownika
JAWiktor
100p
100p

Post »

Stawiałbym na przypalenie. Pozwolę sobie zacytować jedną z forumowiczek z wątku o Gruboszu (trzeci post od dołu strony), zasada pewnie taka sama:
onectica pisze:To akurat nie dziwi - inaczej jest, kiedy 'napromieniowanie' słońcem rośnie powoli wraz z postępem dnia, a inaczej, kiedy roślony dostają nagle sporą dawkę promieni bez przygotowania. Dlatego zachodniej wystawie daleko do doskonałości i trzeba uważać.
Michał
Zdenerwowana
ZBANOWANY
Od: 22 kwie 2015, o 18:45

Post »

Ta roślina już wcześniej miała jakieś problemy. Widać zwijające się listki:

http://wrzucaj.net/K0h

Natomiast patrząc na to zdjęcie:

http://wrzucaj.net/K87

podejrzewam, że roślina jest zasuszona. Ziemia w doniczce jest wilgotna, ale sama bryła korzeniowa chyba nie - słabo widać. Może właśnie ta bryła jest zbyt zbita i roślina, mimo podlewania nie dostaje wody. To takie gdybanie. Gdyby była moja - przyjrzałabym się tej bryle dobrze i jeśli faktycznie jest zbita i sucha, wsadziłabym na czas jakiś do wiadra z wodą, tak by ona przesiąkła do środka. Tylko trzeba mieć pewność, że to przesuszenie jest, bo w innym wypadku, raczej byśmy zaszkodzili niż pomogli.

JAWiktorze, okno zachodnie chyba nie zaszkodziłaby aż tak bardzo.
Awatar użytkownika
JAWiktor
100p
100p

Post »

Nie będę się upierał przy moim zdaniu tym bardziej, że jak mówisz "gdybamy" ;:24
Fakt, że ta bryła może sprawiać takie wrażenie, a w parze ze zwiniętymi liśćmi może być tak jak mówisz. Czy bryła jest zasuszona czy nie łatwo można sprawdzić patyczkiem np. do szaszłyka - tak samo jak sprawdza się ciasto tylko dłużej potrzymać w ziemi.
Co do nasłonecznienia - to kilka godzin słońca na zachodnim oknie też może dopiec nieprzyzwyczajonej roślinie. Zależy jak bardzo zachodnie okno ma joanna.
Michał
joanna1111
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 1 paź 2013, o 17:02

Post »

Jak dotykam korzeni i starałam się dojść troche do środka to czuje jakby ziemia była delikatnie wilgotna.
Włożyłam patyczek, zostawiłam na chwile i jak wyciągłam to nie był mokry ani wilgotny.
Awatar użytkownika
JAWiktor
100p
100p

Post »

Czyli suchy, a jak suchy to znaczy, że bryła jest sucha i prawdopodobnie zbita jak pisze Zdenerwowana (fajny nick swoją drogą, aż boję się pisać) :D
Dla pewności potrzymaj ten patyk 5-10 minut.
Michał
Awatar użytkownika
doromichu
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 mar 2011, o 18:41
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Joanna ja proponuje zalozyc worek na ;glowe; cytrusowi i obficie spryskiwac ,delikatnie podlewac i czekac,mi tak kilka roslin odbilo ;:333
Awatar użytkownika
Nolinka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 maja 2012, o 09:54
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

To raczej nie jest przypalenie liści. Na tych zdjęciach wygląda na przelaną.
Ja wyniosłabym ją na dwór w półcień i nie podlewała, aż ziemia wyraźnie przeschnie. Jak gałązki są jeszcze żywe, a korzonki zdrowe, to powinna odżyć. Cytrusy najlepiej się mają na świeżym powietrzu ( o ile nie ma przymrozków)
Awatar użytkownika
doromichu
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 mar 2011, o 18:41
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Nolinko co do wyniesienia na zewnatrz to bylabym ostrozna-roslina latwo moze zostac przelana ,po za tym w maju czesto sa przymrozki :uszy
Awatar użytkownika
Nolinka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 maja 2012, o 09:54
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Przelać można i w mieszkaniu ;:224 a przed przymrozkami też da się ochronić :D . Prawda jest taka, że cytrusy najlepiej się czują na świeżym powietrzu i nawet zdechlaki pięknie potrafią się zazielenić.
Zablokowany

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”